3 vysoko výnosné dividendové akcie, ktoré stačí kúpiť a nechať roky pracovať na vašom bohatstve

Tieto spoločnosti bežne vykazujú ziskové marže presahujúce 25%. Dividendové vyplácanie týchto spoločností je v bezpečí a je dosť pravdepodobné, že bude narastať. Každá z týchto spoločností má dividendu vyššiu minimálne o 100% ako index S&P 500.

Pri týchto spoločnostiach stačí nakúpiť a nechať peniaze pracovať.

Bezpečné a vysoko výnosné dividendové akcie môžu predstavovať skvelú investíciu, na ktorej môžete "surfovať" roky. Môže to nielen zvýšiť vaše celkové výnosy, ale môže vám tiež poskytnúť nejaké peniaze, ktoré môžete minúť, čo vám môže pomôcť odolať nutkaniu predať investíciu, len aby ste uvoľnili nejaké peniaze.

1. Merck $MRK+0.5% 

Dividendový výnos spoločnosti Merck vo výške 3,2 % je výrazne nad priemerom a môže generovať určitý zmysluplný príjem pre dividendových investorov. A s výplatným pomerom, ktorý je približne 50 % čistého príjmu, sa investori nemusia obávať o bezpečnosť tejto dividendy. Navyše má najpredávanejší liek v Keytrude, ktorý pomáha pacientom bojovať proti rakovine. V roku 2021 tento liek vygeneroval spoločnosti tržby 17,2 miliardy USD, čo je o 20 % viac ako v predchádzajúcom roku.

Aj keď sa medvede budú snažiť pozastaviť sa nad prípadnou stratou exkluzivity lieku, tá nepríde skôr ako v roku 2028. To dáva spoločnosti dostatok času na diverzifikáciu portfólia. A spoločnosť Merck to už začala robiť akvizíciou spoločnosti Acceleron Pharma, ktorá sa zameriava na zriedkavé choroby, za 11,5 miliardy dolárov.

Neexistuje žiadna krištáľová guľa, ktorá by investorom povedala, ako sa bude spoločnosti Merck dariť o 10 rokov. Ale so silným obchodným modelom, ktorý jej umožňuje generovať čisté marže vo výške 27 % a skromným výplatným pomerom, ktorý predstavuje približne polovicu jej príjmu, to nie je dividendová akcia, ktorej by som sa teraz obával. Všeobecná stabilita spoločnosti je pravdepodobne kľúčovým dôvodom, prečo sa do nej investori tento rok hrnú, keď hľadajú bezpečie uprostred prudko stúpajúcej inflácie. Akcie spoločnosti Merck od začiatku roka vzrástli o 13 %, zatiaľ čo index S&P 500 klesol o 8 %.

2. Royal Bank of Canada $RY-0.2% 

Bankové akcie sú zvyčajne bezpečným prístavom pre dividendových investorov a tie, ktoré prinášajú vysoké výnosy, môžu byť obzvlášť atraktívne vzhľadom na túto stabilitu. Royal Bank of Canada (RBC) v súčasnosti vynáša 3,5 %, čo z nej robí jednu z vyššie platených bankových akcií na trhu a stále tu je priestor na rast. 

RBC je najväčšou kanadskou bankou a nepochybne jednou z najbezpečnejších investícií v krajine. Je to tiež najviac cenená spoločnosť na torontskej burze s trhovou kapitalizáciou viac ako 155 miliárd dolárov. Banka v priebehu rokov stabilne rástla svoje príjmy z 37 miliárd CA$ vo fiškálnom roku 2017 (rok končí v októbri) na viac ako 45,6 miliárd CA$ vo fiškálnom roku 2021. Jej trvalo vysoké ziskové marže okolo 25 % alebo lepšie tiež zaručujú, že investovaním do tejto špičkovej dividendovej akcie nepodstupujete veľké riziko. 

3. Intel $INTC+2.5% 

Tento zoznam akcií s bezpečným príjmom uzatvára spoločnosť Intel. Pri výnose 3,1 % sa jeho výplata drží na úrovni niektorých lepších dividendových akcií na súčasných trhoch. A rovnako ako dve akcie uvedené vyššie, aj tento vytvára silné marže. Za posledné štyri roky bola najnižšia zisková marža technologickej spoločnosti 25 % tržieb.

Jeho výplatný pomer 28% je najnižší na tomto zozname, čo dáva spoločnosti dostatok priestoru na vyplatenie dividend a tiež na agresívnu rastovú stratégiu a rozšírenie svojej kapacity na výrobu počítačových čipov. Začiatkom tohto roka spoločnosť Intel oznámila akvizíciu Tower Semiconductor za 5,4 miliardy dolárov, financovanú výlučne prostredníctvom hotovosti, čo je ďalším skvelým znakom toho, že podnik je sebestačný a pri rozširovaní svojich operácií sa nemusí spoliehať na veľké ponuky akcií. Vzhľadom na nedostatok čipov vo svete by sa investície, ktoré Intel teraz robí na rozšírenie svojej kapacity, mohli vyplatiť roky odteraz (pre dividendových aj rastových investorov), a to je dôvod, prečo by to mohlo znamenať neuveriteľne sľubnú akciu, ktorá by sa dlho udržala. 

Za mňa je určite Intel spoločnosť, do ktorej by som išiel aj bez dividendy nedostatok čipov pretrváva a myslím si, že to ešte nejaké roky potrvá a preto by som sa nebál investície do tejto spoločnosti vôbec a k tomu krásna vyše 3% dividenda. Taktiež stabilný bankový systém, tam sa tiež nie je čoho báť. Najmenej dôvery mám voči pharma businessu a teda prvej spoločnosti. Môžem sa mýliť je to len môj subjektívny pocit. Samozrejme niesom investičný poradca, len som zhrnul zaujímavé akcie podľa údajov z Fool.com

Ak sa vám tento článok páčil dajte mi follow, aby vám do budúcna nič neušlo :)


Timeline Tracker Overview