3 spoločnosti, ktoré môžu prekonať Teslu do roku 2030

Napriek svojim súčasným konkurenčným výhodám v oblasti elektrických vozidiel môže mať Tesla $TSLA+2.1% problémy s udržaním si vysokej hodnoty. A tieto tri inovatívne spoločnosti by mohli na prelome desaťročia preskočiť trhovú kapitalizáciu spoločnosti Tesla.

Tieto 3 spoločnosti majú potenciál predbehnúť Teslu do 8 rokov.

Akciový trh je dynamickejší, ako si pravdepodobne uvedomujete. História neustále ukazuje, že vďaka inováciám a realizácii je nepravdepodobné, že by si dnešné najväčšie verejne obchodované spoločnosti udržali svoju piedestálnu pozíciu počas významného obdobia. Je pravdepodobné, že hlavný predstaviteľ elektromobilov (EV) Tesla bude tiež zosadený z trónu ako jedna z najväčších svetových verejne obchodovaných spoločností.

Tesla je zatiaľ piata najväčšia verejne obchodovaná akcia...

Aby sme to doplnili, prevádzkové výsledky Tesly za prvý štvrťrok predstavovali jej najväčší štvrťročný zisk v histórii. Napriek výzvam v dodávateľskom reťazci vygenerovala Tesla v prvom štvrťroku 2022 čistý príjem 3,32 miliardy dolárov, čo je podstatné zlepšenie v porovnaní s predchádzajúcim rokom. 

Existuje však aj veľa dôvodov domnievať sa, že trhová kapitalizácia spoločnosti Tesla, ktorá sa rovná väčšine akcií automobilov na kombinovanom základe , sa má zmeniť. Hoci spoločnosť využíva konkurenčné výhody, pokiaľ ide o výrobu, výkon, dojazd a kapacitu batérie, konkurencia ich začína dobiehať. Napríklad niekoľko elektromobilov ponúka lepší dojazd ako vlajkové sedany Tesly

Ďalším problémom je generálny riaditeľ Elon Musk. Aj keď niet pochýb, že je vizionár, občas je tiež neželaným rozptýlením. Musk má vo zvyku priveľmi sľubovať a nedostatočne poskytovať, pokiaľ ide o spustenie novej technológie alebo nových EV, a jeho vedľajšie projekty pravdepodobne prekážajú pri dohľade nad operáciami Tesly.

Tieto akcie by mohli v priebehu nasledujúcich ôsmich rokov prekonať Teslu

Inými slovami, existuje veľmi reálna šanca, že ocenenie Tesly by sa mohlo do roku 2030 znížiť a iné verejne obchodované akcie by ho mohli prekonať. Nasledujú tri akcie, ktoré by na prelome desaťročia mohli mať väčšiu hodnotu ako Tesla.

1. Berkshire Hathaway$BRK-B+1.3% 

Jednoznačnou voľbou, ako prekonať Teslu v trhovej kapitalizácii do roku 2030 (alebo oveľa skôr), je konglomerát Warrena Buffetta, Berkshire Hathaway. Berkshire by od minulého víkendu potrebovalo získať trhovú kapitalizáciu asi 300 miliárd dolárov, aby predbehlo Teslu. Historicky bola Buffettova spoločnosť prakticky nezastaviteľná . Aj keď hodnota Berkshire Hathaway nerastie každý rok, Buffett dohliadal na priemerný ročný výnos lepší ako 20 % od nástupu do čela v roku 1965. 

Jedným z kľúčových dôvodov, prečo má Berkshire Hathaway taký úspech – okrem toho, že ho vedie Warren Buffett – je to, že jeho investičné portfólio je plné cyklických spoločností. Cyklické podniky fungujú dobre, keď americká a globálna ekonomika expandujú a zápasia, keď nastanú recesie. Ide o to, že recesie zvyčajne trvajú niekoľko mesiacov alebo niekoľko štvrťrokov, zatiaľ čo ekonomická expanzia sa často meria v rokoch. Buffett a jeho investičný tím hrajú jednoduchú hru s číslami, kde trpezlivosť nie je až tak tajnou ingredienciou pri budovaní bohatstva.

Berkshire Hathaway sa hrabe aj v pasívnom príjme. Len v tomto roku je Buffettova spoločnosť na tempe inkasovania výnosov z dividend vo výške 5 miliárd dolárov. Výplaty viac ako 4 miliardy dolárov budú pochádzať len z pol tucta podnikov. Tento príjem z dividend umožňuje Berkshire prosperovať prakticky v akomkoľvek ekonomickom prostredí.

2. Visa, ak by všetko prebehlo správne $V+0.5% 

Druhou známou akciou, ktorá má všetky nástroje potrebné na prekonanie trhovej kapitalizácie Tesly, no potrebovala by, aby veci pokračovali po svojom, je platobný procesor Visa. Aby spoločnosť Visa preskočila spoločnosť Tesla, musí dorovnať takmer 590 miliárd dolárov v ocenení.

Pravdepodobne najväčšou výzvou bude prepojenie technológie blockchain , ako aj vzostup platforiem digitálnych platieb. Blockchain ponúka spôsob, ako obísť banky a finančné inštitúcie a spracovávať platby rýchlo a lacno. Visa je spracovateľ platieb v tradičných obchodných sieťach a bude potrebovať platby, aby pokračovali v toku cez tieto kanály, ak má mať nejakú šancu prekonať trhovú kapitalizáciu spoločnosti Tesla.

Podobne ako Berkshire Hathaway, aj Visa ťaží z cyklického charakteru finančných akcií . Keďže ekonomická expanzia trvá neúmerne dlhšie ako kontrakcie a recesie, spoločnosť Visa trávi väčšinu času ťažením z nárastu spotrebiteľských a podnikových výdavkov. V USA, najväčšom spotrebnom trhu na svete, má Visa od roku 2020 54 % podiel na objeme nákupu v sieti kreditných kariet. 

Okrem toho spoločnosť Visa vystupuje výlučne ako spracovateľ platieb a nie ako veriteľ . Hoci by pôžičky generovali čisté úrokové výnosy a výnosy z poplatkov, spoločnosť Visa by bola vystavená aj nesplácaniu úverov počas recesie. Keďže neexistuje žiadna úverová angažovanosť, spoločnosť nemusí odkladať kapitál na pokrytie prípadných strát počas recesie. To je veľký dôvod, prečo je ziskové rozpätie Visa trvalo nad 50 %. Keďže väčšina globálnych transakcií sa stále vykonáva v hotovosti, rastová príležitosť spoločnosti Visa zostáva silná.

3. Broadcom $AVGO-1.5% 

Napokon, dlhou snahou skupiny prekonať trhovú kapitalizáciu spoločnosti Tesla do roku 2030 je spoločnosť Broadcom zaoberajúca sa polovodičovými riešeniami. S trhovou kapitalizáciou 240 miliárd dolárov by Broadcom potreboval viac ako štvornásobok, aby dobehol Teslu pri jej súčasnej hodnote, čo sa zdá pomerne dosť. 

Na druhej strane existuje viacero spôsobov, ako môže Broadcom generovať vysoký jednociferný až nízky dvojciferný ročný rast tržieb počas celého desaťročia. V súčasnosti generuje väčšinu svojich príjmov z bezdrôtových čipov a rôznych riešení používaných v smartfónoch novej generácie. Telekomunikačné spoločnosti, ktoré inovujú bezdrôtovú infraštruktúru na 5G, by mali viesť k viacročnému cyklu výmeny zariaden , ktorý udrží dopyt po riešeniach pre smartfóny od Broadcomu na vysokej úrovni.

Sú to však doplnkové príležitosti spoločnosti, ktoré by mohli byť kľúčom k prekonaniu Tesly. Napríklad Broadcom dodáva konektivitu a prístupové čipy používané v dátových centrách. Keďže podniky v dôsledku pandémie zrýchleným tempom presúvajú svoje dáta a dáta svojich klientov do cloudu, dopyt po dátových centrách by sa v dohľadnej dobe nemal spomaliť. Broadcom tiež dodáva čipy používané vo vozidlách novej generácie.

Posledným faktorom pracujúcim v prospech Broadcomu je jeho historicky vysoká nevybavená suma vo výške 14,9 miliardy dolárov. Podľa generálneho riaditeľa Hocka Tana ide o spoločnosť, ktorá rezervuje výrobu až do roku 2023. Ak Broadcom dokáže udržať veľké množstvo nevybavených objednávok, jeho prevádzkový cash flow a ocenenie sa môžu neustále zvyšovať.

Samozrejme predikovať vývoj 8 rokov do predu pri dnešných udalostiach je dosť ťažké, ale treba sa pozerať dopredu. Tesla je určite lídrom a má veľký potenciál rastu cez autonómne vozidlá a samotné EV, avšak nič nie je isté. Na druhej strane tu máme skúseného miliardára, ktorý desaťročia vie čo robí, taktiež sa mi veľmi páči business model Broadcomu, pretože vieme, čo sa deje s čipmi a asi ako bude vyzerať budúcnosť, preto som dosť naklonený tejto spoločnosti. A čo sa týka Visa asi by som bol radšej, keby to narušil blockchain. Ale to je môj názor lebo som krypto nadšenec. Pri písaní tohto článku som čerpal z Fool.com


Já si myslím, že ani jedna z těchto společností Teslu nesundá.

Teoreticky t mohou dokázat všechny tyto společnosti, ale nejvíce to vidím na $BRK-A+1.2%

$AVGO-1.5% dobry business model ale ktovie, či sa im to podarí

Timeline Tracker Overview