12 najzaujímavejších výrokov Buffetta a Mungera z výročného stretnutia Berkshire Hathaway

Warren Buffett a Charlie Munger hovorili počas sobotňajšieho výročného stretnutia Berkshire Hathaway. Buffett a Munger tiež diskutovali o inflácii, kryptomenách, Robinhoode, pandémii a rôznych rizikách trhu. V článku preto vypíšem 12 najzaujímavejších citátov zo sobotňajšieho stretnutia akcionárov Berkshire Hathaway $BRK-B+0.5%.

Výročné stretnutie akcionárov bolo plné zaujímavých informácií.

Warren Buffett a Charlie Munger vyvolali horúčkovité špekulácie na finančných trhoch, odmietli bitcoiny ako bezcenné a zdôraznili nebezpečenstvo inflácie počas výročného stretnutia akcionárov Berkshire Hathaway v sobotu. Generálny riaditeľ Berkshire a jeho obchodný partner tiež diskutovali o pandémii, rizikách preniknutia do politických diskusií a o prepade hodnoty Robinhood za posledný rok.

Tu je 12 najlepších citátov z ich stretnutia

Warren Buffett

1. "Akciový trh je niekedy dosť investične orientovaný a inokedy je to takmer úplne kasíno, herňa - a tá existovala v posledných rokoch v mimoriadnej miere, podporovaná Wall Street." (Buffett dodal, že Wall Street zarába peniaze „chytaním omrviniek, ktoré spadnú zo stola kapitalizmu.“)

2. "Inflácia oklame aj dlhopisového investora, oklame človeka, ktorý má hotovosť pod matracom, oklame takmer každého."

3. "Najlepšou ochranou pred infláciou je stále vaša vlastná sila zárobku. Zďaleka najlepšou investíciou je čokoľvek, čo si vyviniete sami." 

4. "Ak by ste mi povedali, že vlastníte všetky bitcoiny na svete a ponúkli by ste mi ich za 25 dolárov, nevzal by som si ich, pretože čo by som s nimi robil? Musel by som vám ich predať späť jeden tak či onak. S tým nič nebude." (Buffett porovnával kryptomenu s poľnohospodárskou pôdou, bytmi a inými produktívnymi aktívami.)

5. "Neboli sme veľmi, veľmi ďaleko od toho, aby sme mali niečo, čo by sa mohlo opakovať v roku 2008 alebo ešte horšie." (Buffett uvažoval o masívnom dopade pandémie na trh likvidity na jar 2020.)

6. "Najlepšie, čo urobíte, je v podstate držať hubu a nenechať kopu ľudí čeliť následkom, o ktoré v prvom rade nežiadali." 

7. "Nemyslím si, že sme múdri, myslím si, že sme rozumní. To je hlavná požiadavka v tomto biznise."

8. "Odstráň poplatky za správu a stavil by som na opice." (Buffett naznačil, že väčšina finančných poradcov nie je v investovaní o nič lepšia ako banda opíc, ktoré vyberajú akcie hádzaním šípok na terč.)

Charlie Munger

9. "Máme ľudí, ktorí nevedia nič o akciách, ktorým radia makléri, ktorí vedia ešte menej."

10. "Ľudia si účtujú poplatky za zručnosť a indexáciu." (Munger tvrdil, že mnohí správcovia fondov majú strach z toho, že budú mať nižšiu výkonnosť ako trh alebo ich kolegovia, a preto investujú do ekvivalentu indexových fondov.)

11. "V mojom živote sa snažím vyhýbať veciam, ktoré sú hlúpe, zlé a vďaka ktorým vyzerám zle v porovnaní s niekým iným. Bitcoin robí všetky tri." (Munger povedal, že cena bitcoinu by mala klesnúť na nulu, kryptomeny ohrozujú stabilitu finančného systému a americká vláda vyzerala hlúpo v porovnaní s čínskymi úradmi, ktoré to zakázali.)

12. "Bolo to hnusné. Teraz sa to rozuzluje. Došlo k nejakej spravodlivosti." (Munger obvinil Robinhood z podnecovania „krátkodobého hazardu“ a vyberania „veľkých provízií“ a kritizoval jeho obchodný model vyberania platieb za tok objednávok .)

Niektoré výroky sú ozaj pravdivé a je dobré, že ľudia v ich postavení sa neboja takto verejne diskutovať napríklad o Robinhood alebo kritizovaní finančných maklérov. Až tak sa nestotožňujem s názorom na Bitcoin, ale tak čo narobíme :D


Naozaj museli toho dosť veľa porozoberať, pretože tie výroky sú dosť tematicky rozdielne

Timeline Tracker Overview