Dôvody, pre ktoré by sme sa nemali báť MARKET CRASHU

Pád alebo vážny "krach" akciového trhu je v poslednej dobe veľmi reálnou situáciou, ktorá môže nastať. Drží to v hlave asi každý z nás. Treba si ale povedať, že krachy trhu sú prirodzenou súčasťou vývoja trhu, je to proste ekonomický cyklus, ktorý dokáže trpezlivému investorovi priniesť príležitosť kúpy akcií vo veľkej zľave. 

Akciový trh môže v najbližších mesiacoch veľmi pekne "skolabovať". Môže to znieť ako zlá správa, ak máte investovaných veľa ťažko zarobených peňazí a bojíte sa, že zostatok vášho portfólia ešte viac klesne. Ale krachu trhu sa netreba báť, pokiaľ nemáte investované životné úspory. V skutočnosti existujú dôvody, prečo by sme sa nemali obávať, ak máme investície, ktorým veríme. 

  • Obávať sa krachu akciového trhu je ako báť sa búrky. Krachy boli vždy súčasťou prirodzeného ekonomického cyklu a ak ste pripravení, búrku ľahko prečkáte. Ale to, že sa nemusíte báť dažďa, neznamená, že by ste nemali mať dáždnik. V tomto prípade je váš dáždnik portfólio dostatočne silné na to, aby prešlo bez ujmy. To zahŕňa inteligentné stratégie vrátane dlhodobého investovania a budovania portfólia zloženého z rôznorodej zmesi aktív. 
  • Krach trhu môže spôsobiť prepad vašich investícií, ale tak ako vždy dochádzalo k prepadom, vždy nevyhnutne nasledovalo oživenie trhu a následne dosiahnutie nových ATH. Obnova môže trvať mesiace alebo dokonca roky. V priebehu času však trh neustále stúpal a nikdy nezažil pokles, ktorý by sa nakoniec sám nezvrátil. Ak máte investície, ktorým veríte, jednoducho ich podržte počas krachu a počkajte, kým sa cena vašich akcií vráti späť. Akékoľvek straty budú dočasné a kým akcie nepredáte, tak to je len fiktívna strata.
  • Nakoniec, skôr než sa obávať krachu trhu, mali by sme to považovať za príležitosť. Môžeme si kúpiť akcie dobrých spoločností, keď sú vo  výpredaji a využiť zľavu. Nemusíme sa nutne snažiť načasovať trh tak, aby sme nakupovali za najnižšie ceny, pretože nie vždy presne vieme povedať, kedy sa krach skončí a kedy sa začne zotavovanie trhu a následne dosahovanie možno nových ATH.

Ja osobne sa nebojím takejto situácie, pretože história sa zvykne opakovať a aj keby došlo k výraznemu MARKET CRASHU, tak si myslím, že to bude len dočasné a je to príležitosť na lepšie spriemerovanie si nákupných cien. Samozrejme tieto obavy nemám pretože idem cestou dlhodobého investora a keď sa pozeram na svoje investície na roky alebo desiatky rokov, až tak ma nezaujíma, čo sa stane na pár mesiacov alebo možno rok-dva. Tento postoj by sa mal asi odrážať od toho ako sme nastavení a do akých kvalitných spoločností investujeme. 

Aký máte názor vy?


Tak ako sa pozeráte vy na prípadný CRASH trhu? vidíte to ako niečo zlé alebo skôr ako príležitosť?

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview