Tejto globálne známej spoločnosti sa vyhnite a pokiaľ ju držíte predajte, čelia množstvu problémom

V dnešnej dobe existuje veľa dôvodov, prečo investovať do e-shopov. Online nakupovanie bolo silou, s ktorou sa dalo počítať, keď v roku 2020 vypukla pandémia Covid-19. Keďže obchody boli dočasne zatvorené a osobné nakupovanie bolo potenciálne riskantným podnikom, tieto online nákupné platformy začali zažívať boom. 

Spoločnosť, ktorá sa môže zdať perspektívnou čelí množstvu problémom.

Nedávna štúdia odhaduje, že v rokoch 2020 a 2021 pandémia pridala 219 miliárd USD k predaju elektronického obchodu v USA. Jedným z veľkých príjemcov bol ContextLogic $WISH-1.0%. Popularita jej webovej stránky Wish a mobilnej aplikácie zaznamenala 29. januára 2021 ukončenie akcií spoločnosti WISH na historickom maxime 30,07 USD. Teoreticky by spoločnosť Wish – so zameraním na predaj lacných produktov – mala byť práve teraz miláčikom investorov. S toľkými ekonomickými búrkovými mrakmi by mala obľúbená stránka elektronického obchodu s povesťou výrazne nižších cien ako konkurencia prilákať investorov.

Namiesto toho hodnota akcií WISH prudko klesla. Vyskytuje sa na zoznamoch akcií, ktorým sa treba vyhnúť. Možno si myslíte, že akcie WISH sú príležitosťou na nákup. Nespadni do tej pasce. Tu je dôvod.

Wish postavili svoje podnikanie na predaji lacných a nebezpečných produktov

ContextLogic spustil Wish ako platformu elektronického obchodu v roku 2013. Premenil sa z online zoznamu želaní na spôsob, ako skutočne kúpiť produkty, po ktorých túžite – za najnižšie ceny. S množstvom neznámych čínskych predajcov Wish čoskoro ponúkol stovky miliónov položiek, od make-upu cez bezdrôtové slúchadlá až po detské autosedačky. Všetky sa predávajú za zlomok ceny obľúbených značiek, pričom často vyzerajú rovnako ako oni. Alebo vedia dokonca tvrdiť, že je to skutočne tá značka, teda /fake/. Tento prístup viedol k tomu, že Wish sa stal najsťahovanejšou nákupnou aplikáciou na svete a tretím najväčším americkým trhom elektronického obchodu, čo by sa mohlo zdať atraktívne. Zatiaľ je všetko dobré. Kto by nechcel mať akcie WISH, keď spoločnosť vstúpila na burzu koncom roka 2020? Najmä s pandémiou, ktorá podporuje online nakupovania.

Problém je v tom, že Wish bol v podstate postavený ako domček z kariet. Ceny boli príliš dobré, aby to bola pravda. Všetky tie lacné falzifikáty a falzifikáty nevyvolávali len odpor spotrebiteľov, ale začali priťahovať pozornosť regulátorov. Vo vyšetrovaní francúzskych regulačných orgánov bolo 45 % hračiek objednaných od Wish považovaných za nebezpečných, 95 % elektroniky predávanej na platforme nespĺňalo európske normy a 90 % bolo považovaných za vyslovene nebezpečné.

Toto vyšetrovanie – a neschopnosť spoločnosti ContextLogic riešiť obavy zmysluplným spôsobom – viedlo k vymazaniu Wish z výsledkov vyhľadávacích nástrojov vo Francúzsku. To je problém, ktorý sa môže rozšíriť aj do iných krajín.

V reakcii na francúzsky zásah ContextLogic citoval Fortune, že „aktívne diverzifikuje svoju obchodnú základňu náborom predajcov v rôznych geografických oblastiach vrátane Európy s cieľom rozšíriť výber produktov a ďalej zlepšiť kvalitu produktov“.

Problém je v tom, že predajcovia, ktorí vyrábajú bezpečné produkty a skutočné značky, nie sú lacné. Už predávajú aj na Amazone a na iných stránkach elektronického obchodu. Neexistuje absolútne žiadny spôsob, ako by si znovu získal niečo blízko svojej bývalej popularity tým, že sa stane ďalšou webovou stránkou, ktorá predáva veci, ktoré si môžete kúpiť na Amazone, za rovnakú cenu, za ktorú to Amazon predáva. Neexistuje ani spôsob, ako by sa akcie WISH zotavili, vzhľadom na obmedzené možnosti. S celým obchodným modelom a identitou postavenou na predaji online lacnejšie ako na Amazone je ťažké predstaviť si, že ContextLogic zmení Wish a prebuduje ho na životaschopnú platformu elektronického obchodu. Táto akcia Portfolio Grader s hodnotením „F“ nepatrí do portfólia s dlhodobým rastom. Ale rozhodnutie nechám na vás, k ničomu vás nenavádzam ani to nie je investičné odporučenie, len som zhodnotil udalosti, ktoré nasvädčujú k tomu, že asi to táto spoločnosť neobráti k lepšiemu a že je tam veľa negatívnych fundamentov.


Tak tie negatívne štatistiky vyzerajú naozaj zle 😅

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview