Dôvod pádu TerraUSD a Terra

Pád stablecoinu UST a jeho sesterského coin $LUNAUSD+0.2% upriamili pozornosť na algoritmické stablecoiny. Hodnota takýchto kryptomien je nastavená počítačovým algoritmom a vysvetlíme si o čo vlastne išlo.

Zdroj: Coinmarketcap

Nedávny pokles kryptomeny TerraUSD pod jej naviazanie na americký dolár poukazuje na zraniteľnosť v takzvaných algoritmických stablecoinoch. TerraUSD je podľa CoinMarketCap štvrtým najväčším stablecoinom na trhu s kryptomenami. Silný predaj v TerraUSD – alebo UST – ktorý sa začal cez víkend, ho prinútil stratiť svoj 1 dolár dvakrát, pričom pondelkový krok ho podľa údajov CoinGecko stiahol až na 0,67 dolára. Cenu UST udržuje jej sesterská minca s názvom luna, ktorá samotná v utorok klesla o 41 %. UST sa v utorok obchodovalo okolo 0,90 USD. 

„Problém s algoritmickým stablecoinom je, že neexistuje žiadny vzorec, ktorý by v súčasnosti dokázal predpovedať všetko, čo sa stane, a pokiaľ viem, neexistuje ani veľmi úspešný algoritmus umelej inteligencie, ktorý by sa sám upravoval,“ povedal Mark Fidelman, riaditeľ spoločnosti SmartBlocks. agentúra, ktorá vyvíja marketingové stratégie pre kryptomenové technológie a podniky.

V UST existuje akt vyvažovania. Ak klesne pod 1 dolár, obchodníci ich môžu stiahnuť z obehu „spálením“ výmenou za 1 dolár luny. Ak sa UST vyšplhá nad 1 dolár, obchodníci predávajú lunu, aby ju premenili na UST, čím tlačia jej cenu nadol. Pozorovatelia kryptomien boli cez víkend údajne svedkami veľkých výberov UST z Anchor Protocol, ktorý funguje ako banka pre token.

Cointelegraph oznámil, že veľryba začala v sobotu dumpovať UST v hodnote 285 miliónov USD, čo spôsobilo, že stablecoin klesol na 0,98 USD a LUNA klesla na trojmesačné minimum 61 USD.

Luna Foundation Guard, nezisková organizácia zameraná na rast ekosystému terra, ktorá dohliada na to, aby UST držala svoju fixáciu na dolár, nasadila kapitál vo výške 1,5 miliardy dolárov na zmiernenie obáv na trhu okolo UST - keďže cena LUNA a samotný UST peg vyzerali nestabilne nastavili to ako prostriedok na pridanie veľmi potrebnej likvidity do ekosystému. LFG  zapožičala mince obchodným firmám „na ochranu UST pegu“ a 750 miliónov UST tokenov na akumuláciu BTC.

Zdroj: Coinmarketcap

Rezervy nadácie Luna Foundation k utorku dosiahli 195 miliónov dolárov , čo je pokles o 83 % oproti predchádzajúcemu dňu, podľa rozpisu svojich rezerv, ktorý nadácia sprístupňuje na svojej stránke na Twitteri. Rezervy boli vytvorené z tokenu Avalanche , tokenu luna a samotného UST. "Keď bol naň vyvíjaný tlak a podkladové aktíva s tým spojené začali klesať a rezervy nedokázali naplniť tento vklad, potom sa viazanie prerušilo."

Pokles cien UST a luna prišiel po náročnom týždni pre americké akcie, keď investori pokračovali v oceňovaní očakávaní Federálny rezervný systém začal agresívne zvyšovať úrokové sadzby, aby schladili infláciu, ktorá v marci vyskočila na 41-ročné maximum. Kryptomeny vrátane bitcoinu tiež utrpeli straty spolu so širším akciovým trhom, čo taktiež nepridalo na istote LUNA.

Minulý týždeň spoločnosť LFG uviedla, že kúpila bitcoiny v hodnote 1,5 miliardy dolárov, aby ich pridala do svojich rezerv. V minulosti uviedla, že má v úmysle získať 10 miliárd dolárov v bitcoinech pre svoje rezervy. Problém je v tom, že teraz zabezpečujete kryptomenu ďalšou kryptomenou. Takže neexistuje žiadna väzba na aktíva v reálnom svete.

„Každý kto vložil do všetkých týchto alternatív peniaze – vložili to do bitcoinov, vložili to do UST, vložili to do luny,“ povedal Carlton (analytik). "A potom, keď ľudia predávajú a sťahujú sa späť do fiatu, potom všetko klesá... takže je to veľmi zmiešaný efekt, na ktorý tento projekt doplatil".


Autor @sooskristian má karmu 820 a je členem této komunity od 24/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

minuta ticha za všechny, kdo nakoupili 🙏 $LUNAUSD+0.2%

Špekulatívne nakúpiť ?

Niečo k tejto hot topic téme

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview