3 skvelé investičné hacky od Petra Lyncha, jedného z najväčších investorov všetkých čias

Peter Lynch je jedným z najväčších investorov všetkých čias, viedol Magellan Fund vo Fidelity a generoval viac ako 29% ročné výnosy počas 13 rokov vo vedení, pričom odišiel do dôchodku vo veku 46 rokov. Vo Fidelity rozhovore v roku 2021 sa zúčastnil rozhovoru, aby ponúkol múdrosť, z ktorej by mohol ťažiť každý investor. Tu sú tri kľúčové poznatky od Petra Lyncha, ktoré vám môžu pomôcť prehodnotiť a zlepšiť váš investičný štýl.

Investor Peter Lynch prezradil 3 investičné múdrosti.

Hack č. 1: Vedieť, čo vlastníte

Peter Lynch hovorí o tom, akí opatrní sú ľudia so svojimi peniazmi. On hovorí:

Verejnosť je opatrná pri kúpe domu, pri kúpe chladničky, pri kúpe auta. Budú pracovať hodiny, aby ušetrili sto dolárov na spiatočnej letenke. Za nejaký bláznivý nápad, ktorý počuli v autobuse, dajú 5 000 alebo 10 000 dolárov a to je určite problém.

Retailoví investori často hľadajú „ďalšiu veľkú vec“, ktorá ich môže vystrašiť, že o niečo prídu (FOMO), takže konajú unáhlene a iracionálne. Ale plytké chápanie akcií, ktoré vlastníte, vás môže nechať v neistote, keď zasiahne volatilita. Ako budete vedieť, čo robiť, ak vaša akcia klesne o 10 %, 20 % alebo 50 %?

Lynch povedal, že ak neviete vysvetliť, prečo vlastníte danú akciu dieťaťu za menej ako dve minúty, pravdepodobne by ste ju v prvom rade nemali vlastniť. 

Hack č. 2: Vedieť kedy predať akcie

Volatilita nakoniec vytvorí neistotu. Peter Lynch povedal, že počas jeho 13 rokov vedenia Magellan, akciový trh klesol deväť z týchto rokov. Poznanie rozdielu medzi poškodenými akciami a rozbitou spoločnosťou je tenká hranica medzi omylom naháňať akcie nižšie alebo využiť skvelé príležitosti na nákup.

Rozhodovanie o tom, kedy predať, je presne to isté, ako pri kúpe. Máte istý príbeh -- prečo som si to kúpil. 

Keď biznis prejde od polomravného k lepšiemu k dobrému, asi som mimo. Predáte spoločnosť, ktorá bola príbehom rastu, keď nie je priestor na rast. Keď bol Taco Bell iba v južnej Kalifornii, kam mohli ísť? No išli do centrálnej Kalifornie. Potom boli všade. Teda, je to 70-ročný príbeh.

Musíte definovať, kedy sa spoločnosť blíži ku zrelosti, a vtedy odchádzate. Alebo sa príbeh zhorší. Ak je príbeh neporušený, vydržte.

Inými slovami, majte investičnú tézu, prečo vlastníte akcie. Poznajte tézu zvnútra aj zvonka, aby ste vedeli, ako reagovať na volatilitu, keď príde. Predajte, pretože vaša investičná téza už nie je solídna, nie preto, že cena akcií stúpa alebo klesá.

Hack č. 3: Neúspech je v poriadku

Ľudia vo všeobecnosti nemajú radi bolesť a strach zo straty peňazí môže byť pre mnohých investorov prekážkou úspechu. Poznaj sám seba a ak nemôžeš prežiť predstavu, že investícia do akcií je hore nohami, mal by ste investovať radšej do indexových fondov.

Na to, aby ste na akciovom trhu zarobili veľa peňazí, nemusíte mať vždy „pravdu“. Peter Lynch hovorí:

Možno máte pravdu 5- alebo 6-krát z 10-krát. Ale ak vaši víťazi stúpnu 4-, 10- alebo 20-násobne, vykompenzuje to tých, kde ste prehrali 50 %, 75 % alebo 100 %.

Pamätajte, že akcie môžu zatiaľ klesať, ale víťazi môžu rásť až do mnohonásobku pôvodnej hodnoty. Môžete si vybrať desať akcií a deväť z nich klesnúť na nulu. Ak však táto jedna akcia narastie na desaťnásobok svojej hodnoty, zlomili ste to aj napriek všetkým porazeným. Vaše myslenie sa zmení k lepšiemu, len čo si uvedomíte a akceptujete, že straty sú súčasťou investovania.

Investori si často prídu na svoje a to je spoločné prepojenie týchto troch investičných tipov. Úspešné investovanie si vyžaduje správne myslenie. Pochopte spoločnosti, do ktorých investujete a zamerajte sa na to, prečo ste akcie kúpili. Prijmite volatilitu, ktorá prichádza s investovaním a udržujte si počas vzostupov a pádov vyrovnanú hlavu. Robte tieto veci a budete mať väčšiu šancu na úspech počas svojho života.

Ak sa vám tento typ článku páči neváhajte mi dať follow, aby vám nič neuniklo.


aj vedieť prijať stratu je dosť výzva.. :)

vedieť kedy predať je premna najväcsia vyzva a čo vy? :D @adamven12 @petervalik22 @spritely22 @halasz13 @trollbringer

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview