Môže dopadnúť Tether (USDT) rovnako ako Terra (UST)?

Stablecoiny boli v posledných týždňoch v centre pozornosti po dramatickom kolapse ekosystému Terra $LUNAUSD-6.1%a jeho UST. Stablecoiny sú kryptomeny, ktoré viažu svoju hodnotu na inú komoditu, často na americký dolár. Veľkou otázkou v mysliach ľudí je, ako presne si udržia svoju hodnotu a či sa môže scenár opakovať.

Môže dopadnúť USDT rovnako ako UST?

Osobitné znepokojenie vyvoláva $USDTUSD+0.0%, ktorý tiež mierne stratil svoju fixáciu počas pádu Terra. Vyjadrenie k tomu dali dvaja odborníci, aby sme pochopili, aká pravdepodobný môže byť kolaps Tetheru a akým následkom môžu investori čeliť.

Tether je najväčší stablecoin na trhu. V skutočnosti je to tretia najväčšia kryptomena celkovo podľa trhovej kapitalizácie - porazená iba bitcoinom a Ethereom. Už nejaký čas však existujú obavy z nedostatočnej transparentnosti v súvislosti s jeho zásobami - ešte umocnené rozpadom Terra. Napríklad minulý rok úrad generálneho prokurátora v New Yorku pokutoval Tether za klamanie investorov.

Travis Bott, kryptopodnikateľ a zakladateľ a generálny riaditeľ Meta Labs Agency povedal, že Tether je odlišný typ stablecoinu od Terra a v dôsledku toho je menej pravdepodobné, že zlyhá. "Môže sa to zrútiť? Áno," povedal. "Zrúti sa? Veľmi o tom pochybujem." 

Bott sa domnieva, že Tether je stabilný coin krytý nekrytou bankou , čo znamená, že by mal mať dolárové rezervy na podporu tokenov, ktoré vydáva. Terra's UST bol algoritmický stablecoin , ktorý používal vstavané vzorce na udržanie svojej ceny. "Aj keď je Tether stablecoin ako LUNA, sú navrhnuté veľmi odlišne," povedal Bott. "Jeden so skutočnými aktívami v USD zabezpečujúci stabilitu a druhý bol založený na neoverenej teórii algoritmu, ktorý je schopný vyvážiť stablecoiny." 

Eloisa Marchesoni, kryptopodnikateľka, ktorá poradila viac ako 35 startupom a financovala viaceré technologické patenty, sa obáva, že Tether nemusí mať dostatok dostupných finančných prostriedkov na podporu tokenov, ktoré vydáva. "Tether povedal, že jeho rezervy pozostávajú výlučne z USD, ale zverejnenia od firmy odhalili, že má veľmi málo hotovosti a dosť veľa neidentifikovaných komerčných papierov," povedala. Marchesoni hovorí, že Tether zníži úroveň komerčných cenných papierov - typ nezabezpečeného krátkodobého dlhu - ktoré drží a zvýši množstvo amerických štátnych pokladničných poukážok vo svojich rezervách. 

Riziko tam určite je a v krypte ešte násobne vyššie, preto si treba dávať pozor kam investujete svoje peniaze.


To by bol koniec keby padne

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview