"Big Short" Investor Michael Burry varuje kedy môže dôjsť ku krachu americkej ekonomiky

Michael Burry varoval, že americká ekonomika môže utrpieť, keď spotrebitelia vyprázdnia svoje sporiace účty. Investor „The Big Short“ očakáva, že rast dlhu a znížené úspory zasiahnu rast a zisky spoločnosti a stanovil rozpätie, v ktorom by malo dôjsť k vyčerpaniu.

Podľa Burryho dôjde ku krachu v týchto mesiacoch.

Americkú ekonomiku podporujú spotrebitelia, ktorí otvárajú svoje prasiatka a mohli by kapitulovať, keď ich úspory vyschnú koncom tohto roka, varoval Michael Burry v nedávnom, už vymazanom tweete.

"Zmapovanie celkových osobných úspor/HDP v USA," napísal. "Červená čiara je historické minimum na úrovni 1,5 %, stanovené v júli 2005. Pri rýchlosti vyčerpania úspor za posledných 12 mesiacov by mohla dosiahnuť túto úroveň medzi septembrom a decembrom tohto roka. Doba požičiavania."

„The Big Short“ Investor pripojil graf, ktorý ukazuje, že osobné úspory v USA klesli z viac ako 25 % HDP na jar 2021 na dnešných približne 3,8 % a neskôr by mali dosiahnuť rekordné minimum pod 1,5 %. 

Burryho názor sa zdá byť taký, že spotrebitelia útočia na svoje sporiace účty, aby odolali inflácii nákladov na potraviny, energiu a bývanie. Recesia je pravdepodobná, keď sa tieto hotovostné rezervy vyčerpajú.

Podľa manažéra hedžového fondu by tiež mohol pod pojmom „čas požičiavania“ znamenať, že spotrebitelia sa budú musieť zaťažiť dlhmi, keď budú ich sporiace účty prázdne alebo sa federálna vláda bude musieť zapojiť do ďalších výdavkov financovaných z dlhu, aby udržala ekonomiku nad vodou.

Burry v posledných týždňoch vydal podobné varovania na Twitteri.

Napríklad varoval, že zmenšujúce sa úspory Američanov, narastajúce dlhy na kreditných kartách a znížená miera úspor by mohli znamenať problémy pre hospodársky rast a zisky spoločností. "Črtá sa: spotrebiteľská recesia a ďalšie problémy so zárobkami," povedal.

V inom tweete Burry poznamenal, že americkí spotrebitelia mali počas pandémie prospech zo stimulačných šekov, odpustiteľných pôžičiek, ponúk refinancovania v hotovosti a nepriamej fiškálnej podpory. Zdalo sa, že sa pýtal, ako by vôbec mohli znovu vybudovať toto bohatstvo, keď inflácia, rastúce úrokové sadzby a klesajúce ceny aktív pustošia financie domácností.

Šéf Scionu je známy tým, že predpovedá a profituje z kolapsu bubliny na trhu nehnuteľností v polovici 21. storočia. Minulý rok stavil aj proti Tesle od Elona Muska a fondu Ark Innovation od Cathie Woodovej a neúmyselne položil základy pre mánie s meme-stockmi investíciami do GameStop skôr, ako jeho akcie prudko vzrástli.

Burry je známy tým, že predpovedá nešťastia a katastrofy. Minulé leto zazvonil na poplach pri „najväčšej špekulatívnej bubline všetkých čias vo všetkých veciach“ a varoval kupujúcich meme akcií a kryptomien, že čelia „matke všetkých krachov“.

Okrem toho nedávno prirovnal súčasný pokles trhu k krachu v oblasti bývania, ktorý ho preslávil. „Ako som povedal o roku 2008, je to ako sledovať haváriu lietadla,“ napísal na Twitteri.


Jistě, možné je vše 🤷‍♂️

To nie je az tak ďaleko 😓

On je expert na odhad pádu 😀 čiže nejaku vahu to má určite

Aj by som snim vedel súhlasiť tie úspory rapídne padajú

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview