Spoločnosť, v ktorej väčšina z top vlastníkov akcií navyšovala podiel a kvartálne výsledky dopadli nad očakávania

Spoločnosť oznámila minulý týždeň svoje kvartálne výsledky, ktoré dopadli nad očakávania samotnej spoločnosti, ako aj analytikov. Aj vďaka týmto priaznivým výsledkom analytici tvrdia, že tu existuje pekný priestor na rast a spoločnosť môže dosiahnúť predikované cenové hladiny, ktoré sú uvedené nižšie.

Spoločnosť, ktorej COVID ani rast cien komodít nijak špeciálne neuškodili.

Krátka definícia spoločnosti $CAT-0.7% 

Caterpillar Inc. vyrába a predáva stavebné a banské zariadenia, dieselové motory a motory na zemný plyn a priemyselné plynové turbíny po celom svete. Portfólio spoločnosti je rozdelené do viacerých segmentov. Segment Construction Industries ponúka asfaltovacie finišery, rýpadlo-nakladače, zhutňovače, hobľovačky, kompaktné pásové a viacterénne nakladače, rýpadlá a mnoho ďalšieho... Segment Resource Industries poskytuje elektrické lanové lopaty, vlečné laná, hydraulické lopaty, rotačné vŕtačky, vozidlá s tvrdým kameňom, pásové traktory, banské vozíky, banské bane, kolesové nakladače, terénne nákladné autá...Segment Energy and Transport ponúka piestové motory, generátorové súpravy, integrované systémy a riešenia, turbíny a služby súvisiace s turbínami, repasované piestové motory a komponenty, odstredivé plynové kompresory, dieselelektrické lokomotívy a komponenty a ďalšie produkty a služby súvisiace s železničnou dopravou pre námorný, ropný a plynárenský, priemyselný sektor a sektor výroby elektrickej energie. A v poslednom rade je tu Segment Financial products spoločnosti poskytuje operatívny a finančný lízing, zmluvy o splátkovom predaji, pôžičky na prevádzkový kapitál a veľkoobchodné plány financovania a rôzne typy poistenia.

Zdroj: Bulios

Finančné výsledky

  • Výnosy v druhom štvrťroku 2022 vzrástli o 11 % na 14,2 miliardy USD.
  • Zisk na akciu v druhom štvrťroku 2022 3,13 USD, upravený zisk na akciu 3,18 USD.
  • Rast tržieb bol vedený vyššími tržbami v segmentoch zdrojov a energetiky a dopravy, ktoré vzrástli o 16 % a 15 %, zatiaľ čo tržby v stavebníctve vzrástli o 7 %.
  • Prevádzková zisková marža bola 13,6 % za druhý štvrťrok 2022 v porovnaní s 13,9 % za druhý štvrťrok 2021.
  • V tomto štvrťroku vrátili akcionárom 1,7 miliardy dolárov prostredníctvom spätného odkúpenia akcií a dividend.
  • Za prvý polrok 2022 predstavoval prevádzkový cash flow podniku 2,5 miliardy USD. 

„Náš tím dosiahol ďalší dobrý štvrťrok s dvojciferným vrcholom a upraveným rastom zisku na akciu napriek pretrvávajúcim výzvam dodávateľského reťazca,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Jim Umpleby. „Naše výsledky za druhý štvrťrok odrážajú zdravý dopyt na väčšine našich koncových trhov. Naďalej sa zameriavame na realizáciu našej stratégie pre dlhodobý ziskový rast.“

Čo sa týka zhodnotenia kvartálnych výsledkov Catepillar, tak boli určite dobré a oproti predošlému porovnávanému obdobiu dosiahli pekný rast. Taktiež sa očakáva, že v najbližších štvrťrokoch zaznamená rast tržieb a expanziu marží. Očakáva sa, že dopyt po priemyselných zariadeniach zostane silný. Jedným z významných faktorov, ktorý pravdepodobne pomôže predajom Caterpillar v blízkej budúcnosti, sú vysoké ceny komodít, ktoré sa premietajú do vyšších kapitálových výdavkov pre baníkov, čím sa zvyšuje dopyt po ťažobnom zariadení Caterpillar. Takže toto je jeden z typov podnikov, ktorým "zahráva do karát" nepriaznivá situácia s rastom cien komodít. Dominanciu v rámci ich segmentov si vytvorilo odvetvie zdrojov a bolo pre Caterpillar v prvom a druhom štvrťroku najvýkonnejším segmentom, ktorý viedol vysoký dopyt koncových používateľov po ťažkých stavebných a banských zariadeniach.

Zdroj: Tipranks

Ako môžeme vidieť, na základe predpovedí 18 analytikov z Wall Street sa určil medián ceny CAT na hodnote 220 USD. 11 z nich má status BUY, 6 zastáva HOLD a jeden určil status SELL.

Zdroj: Money.CNN

Celkom tu dochádza zhoda aj s predikciou od 23 analytikov zo CNN Business, ktorí určili mediánovú cenu na úrovni 217 USD a možný HIGH na úrovni 314 USD v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov. 

Musíme si uvedomiť, že sa stále tento náš trh nachádza v kadejakom neistom stave, avšak ako môžeme vidieť tomuto typu spoločnosti výrazne neuškodil ani COVID ani problém s extrémnym rastom cien komodít, práve naopak. Preto by som sa možno v tomto prípade až tak neobával.

Zdroj: Money.CNN

Ako môžeme vidieť v tejto tabuľke top vlastníkov akcií, patria tu naozaj top fondy, ktoré im dôverujú. Dokonca väčšina z nich aj navyšovala podiely, čo považujem za dosť dobré znamenie, nakoľko disponujú kvalitnými informáciami a analýzami. V podstate ak nerátam SSgA tak 7-8 z top 10 vlastníkov navyšovali podiel, čo sa len tak nevidí.

Za mňa osobne je toto určite zaujímavá spoločnosť, ktorú už len tak niečo nepoloží a teda nebál by som sa do nej investovať, ako sme mohli vidieť finančné výsledky sú oproti predošlému skúmanému obdobiu lepšie a pravdepodobne sa očakáva ďalší rast počas nasledujúcich kvartálov. Čo je pre mňa dosť dôležité je prejavenie dôvery od top vlastníkov, kde približne 7/10 top holderov prejavilo dôveru a navyšovali podiel. Ako som už písal nebál by som sa o ich business model a myslím si, že ich len tak niečo "nepoloží", avšak je to len môj názor ako retail investora a nie investičné odporučenie alebo rada, preto ak rozmýšlate investovať robte podľa vlastného uváženia.

Ak sa vám tento typ príspevku páčil, môžete mi dať follow, aby Vám ďalší príspevok neunikol :)


Hele $CAT-0.7% nemám v portfoliu jen z toho důvodu, že už jsem si řekl, že těch "nudně" dobrých společností už tam mám hodně :D

ve stavebnictví má $CAT-0.7% neskutečně silné postavení

To je ten typ firmy, na ktorý sa investori až tak nesústredia a pritom ich máločo dokáže ohroziť

Až na Gatesovcov im všetci celkom dosť veria :) ktovie čo Bill vie :D

Timeline Tracker Overview