Ako zarobiť na nedostatku čipov? Túto spoločnosť si pozrite!

Globálny nedostatok mikročipov stále pretrváva a očakáva sa, že bude pretrvávať aj počas roku 2022. Cena polovodičov nehrá v priemysle až takú rolu o zásoby sa pretekajú automobilky aj spoločnosti zamerané na elektroniku! Avšak existujú firmy, ktoré sa podieľajú na výrobe a je možné do nich investovať.

Zdroj: BBC.com

Dopyt po polovodičových čipoch je obrovský a stále rastie, zatiaľ čo najväčší svetoví výrobcovia čipov sa ponáhľajú dramaticky zvýšovať svoju produkciu a tým zisk To robí z akcií Applied Materials (NASDAQ: AMAT ) skvelú investičnú príležitosť. AMAT je spoločnosť, ktorá vyrába zariadenia používané pri výrobe polovodičov a tým pádom má vysoké postavenie v tomto priemysle.

Viacerí analytici sú v súvislosti s akciami tejto spoločnosti veľmi optimistickí, zatiaľ čo ocenenie akcií je primerané a teda nie nadhodnotené. Celkovo tieto hodnoty robia z AMAT atraktívnu príležitosť pre investorov, ktorí chcú investovať do spoločností zaoberajúcimi sa mikročipmi. S predpokladaným nárastom predaja polovodičov  o 9 % v roku 2022 sa očividne očakáva prudký nárast dopytu po čipoch. To nie je prekvapením, vzhľadom na nárast počtu pripojených zariadení, ktoré vlastnia ľudia v rozvinutých krajinách.

Výrobca pevných diskov Western Digital (NASDAQ: WDC ) nedávno oznámil, že   dopyt po počítačoch je naďalej silný a že predpovede dodávok sú robustné a predstihujú úroveň pred pandémiou, čo robí z WDC taktiež zaujímavú investičnú voľbu. Enormný dopyt po mikročipoch neutíchne a uvedomuje si to aj Taiwan Semiconductor (NYSE: TSM ), oznámil, že utratí 100 miliárd dolárov do roku 2024 na podporu výroby a výskumu a vývoja pokročilých polovodičových technológií. Výskumná spoločnosť Bain predpovedá, že kapitálové výdavky medzi výrobcami čipov v rokoch 2021-2025 vyskočia takmer o 100% nad úroveň produkcie v rokoch 2016-2020.

Môže trvať ďalší rok alebo dva, kým výsledky Applied Materials budú mať z tohto zvýšenia produkcie veľký úžitok. Pre trpezlivých, dlhodobých investorov to však nie je problém. Okrem toho by trh mohol začať oceňovať pozitívny dlhodobý výhľad výroby do akcií AMAT už o šesť mesiacov.

Viacerí analytici sú pozitívne na AMAT Stock

V decembri analytik Krish Sankar  z Cowenu označil aplikované materiály za  top výber pre rok 2022. Sankar očakáva, že spoločnosť bude profitovať zo zvýšených výdavkov na zariadenia na výrobu čipov.

Pozitívny bol aj analytik Jefferies Mark Lipacis, ktorý označil Applied Materials za jedno z popredných mien v sektore čipových zariadení. Lipacis predpovedal, že voľný cash flow spoločnosti v tomto roku poskočí o 34 %. Lipacis definoval status akcie ratingom „kúpiť“ a cieľovou cenou 197 USD. AMAT sa dnes obchoduje okolo 132 dolárov.

Analytik Citi Atif Malik označil akcie AMAT za svoju najlepšiu voľbu v sektore polovodičov. Malik očakáva, že spoločnosť bude profitovať zo zvýšených výdavkov na zariadenia na výrobu čipov, ako aj vyšších vládnych výdavkov na čipy.

Podľa môjho názoru bude nedostatok čipov pretrvávať minimálne 2 roky a spoločnosť má dobrú pozíciu, aby mohla ťažiť zo silného dopytu a rýchlo sa zvyšujúcej dynamiky ponuky v sektore polovodičov. Akcie vnímam ako dobrú hru pre dlhodobých investorov so strednou toleranciou voči riziku, ktorí hľadajú expozíciu v oblasti polovodičov.

DISCLAYMER: Toto nieje investičná rada, len zhodnotenie aktuálnej situácie s nedostatkom mikročipov.

Zdroj: Investorplace.com


Buď první kdo přidá komentář!
Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview