Vďaka konfliktu na Ukrajine zaznamenávajú tieto akcie rekord od 2008

Geopolitické napätie, ohrozené dodávky, obavy a strach z možnej vojny nemusia vždy znamenať len prepad akcií, práve naopak niektoré spoločnosti z tejto nejasnej situácie môžu veľa vyťažiť, čo sa odráža aj na hodnote ich akcií.

Zdroj: neuman.at

V polovici februára pretrvávajú reči o potenciálnej ruskej invázii na Ukrajinu. Ako sa šíri strach z globálneho konfliktu, ceny hliníka dosiahli najvyššiu úroveň od roku 2008 . Tieto cenové skoky spôsobili zodpovedajúci rast zásob hliníka.

Čo sa deje s hliníkom?

Niektoré z najväčších mien v oblasti priemyslu s hliníkom v stredu prekonali trh. Kaiser Aluminium (NASDAQ: KALU ) uzavrela o 1,9 % nad, zatiaľ čo Century Aluminium (NASDAQ: CENX ) si pripísali 4,6 %. Alcoa (NYSE: AA ) vyhrala obchodný deň a uzavrela vyššie o 5,1 %.

Toto bol vo všeobecnosti pôsobivý mesiac pre zásoby hliníka, pričom ceny CENX a AA vzrástli o viac ako 20 %. Dôvod týchto rastov určite stojí za bližší pohľad.

Vysvetlenie rastu hodnoty

Ceny hliníka už nejaký čas neustále rastú. Minulý týždeň Bloomberg oznámil , že sa blížia k rekordu, keďže Goldman Sachs zvýšil svoj 12-mesačný cenový cieľ tony hliníka na 4 000 dolárov. Podľa banky tento cieľ pramení z „prideľovania energie“ v Číne a Európe. Odvtedy ceny hliníka neboli príliš ďaleko od Goldmanovho cieľa. Dnes sa kov opäť vyšplhal nad 3 200 dolárov za tonu.

Minulý mesiac generálny riaditeľ spoločnosti Alcoa Roy Harvey varoval , že akákoľvek agresia týkajúca sa Ruska, druhého najväčšieho svetového dodávateľa hliníka, pravdepodobne povedie k sprísneniu dodávok. Udalosti, ktoré sa odvtedy udiali, mu dali za pravdu. Ponukové a dopytové sily trhu slúžili len v prospech jeho spoločnosti, ako aj iných hliníkových akcií.

V prípade, že by konflikt pretrvával , akcie ocele a hliníka by určite patrili medzi tie, ktoré sa oplatí sledovať. Medzi neustálym napätím medzi Ruskom a Ukrajinou a problémami globálneho dodávateľského reťazca budú pravdepodobne pokračovať silné sily, ktoré zvyšujú ceny hliníka.

Čo to znamená

Budúcnosť rusko-ukrajinského konfliktu je zatiaľ neistá. Hoci dominuje väčšine mediálneho pokrytia je tam stále veľa otáznikov. Táto neistota hrá ale v prospech kovov, ktorých cena neustále rastie, čo sa odráža na celom priemysle. Preto vieme s vysokou pravdepodobnosťou zhodnotiť, že v prípade pretrvávania konfliktov a geopolitického napätia sa oplatí sledovať hliník a rôzne typy kovov.


Len kdo ví jak dlouho bude ješte konflikt

Nielen kovy všeobecne stavebný materiál...

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview