Historické maximá ropy a plynu?

Predpovede cien plynu a ropy na rok 2022 nevyzerajú dobre, ak veríme názoru jedného odborníka na to, čo sa stane, ak Rusko napadne Ukrajinu.

 

Dan Dicker, energetický analytik a zakladateľ Energy Word, sa domnieva, že cena plynu by mohla stúpnuť na 7 dolárov za galón , ak Rusko pokročí s plánmi na inváziu na Ukrajinu. To by bolo výsledkom toho, že ceny za barel ropy dosiahli 150 dolárov, čo by bolo nové historické maximum.

Nie je to len potenciálna vojna na Ukrajine, vďaka ktorej rastie cena ropy. Ďalším faktorom, ktorý treba poznamenať, je, že USA čoskoro vstúpia do letných mesiacov. To znamená viac cestovania a zvýšený dopyt po plyne, čo zvýši ceny.

Aj keď v roku 2022 neuvidíme 7 dolárov za galón plynu, predpovede cien stále nevyzerajú dobre. Dicker si myslí, že by sme mohli dosiahnuť 5 dolárov za galón, ak ropa dosiahne 100 dolárov za barel. Pre predstavu, ceny ropy sa vo štvrtok pohybovali na úrovni 92 dolárov za barel, uvádza New York Post .

Ako sú na tom teda ceny plynu teraz? Aktuálna priemerná cena plynu v USA je 3,528 USD za veličinu bežného paliva. Pre predstavu ide o 37% skok v cene v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Stále je to však ďaleko od najvyššej priemernej ceny plynu 4,114 USD za galón dosiahnutej v roku 2008.

Vzhľadom na to, že napätie v sa neustále zvyšuje, môže chvíľu trvať, kým uvidíme pokles cien plynu a ropy. A ak na Ukrajine bude neustále pretrvávať neistota a konflikty, nebodaj vojna, počítajte s tým, že za palivo zaplatíte oveľa viac ako dnes.

Zdroj: Investorplace.com


150 USD za barel to je nepekná predstava keďže tankujem každy den :D

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview