Miliardár George Soros sa zameral na tieto 2 vysoko dividendové akcie

Vysoká inflácia, vysoká nezamestnanosť v USA, neistota medzi Rusko a Ukrajinou, zvyšovanie úrokových sadzieb... To všetko sú faktory, ktoré vyvolávajú kolísanie trhov a všeobecnú neistotu pre investorov. George Soros sa ale zameral na tieto dve akcie a vidí v nich vysoký potenciál.

To všetko stačí na to, aby to investora rozbolela hlava – a motivovalo ho výrazne prejsť do dividendových akcií. Toto sú klasické obranné hry, ktoré investorom dávajú dvojitú cestu k výnosom, a to zhodnotením akcií aj výplatami dividend.

Ktoré si však kúpiť? Do týchto smeruje George Soros.

Kimbell Royalty Partners $KRP-0.5% 

Prvou z nových Sorosových pozícií je Kimbell Royalty Partners, spoločnosť pôsobiaca v energetike aj realitách. Kimbell je hlavným vlastníkom pôdy v osvedčených uhľovodíkových nádržiach po celých USA a spoločnosť zarába na licenčných poplatkoch z ťažby nerastov.

Tieto nehnuteľnosti sú rozsiahle – Kimbell má nárok na viac ako 13 miliónov akrov v niektorých z najvýnosnejších ťažobných nádrží v 48 nižších štátoch vrátane Appalačských plynových polí, oblasti bridlicovej ropy Bakken a Permskej panvy v Texase. Jedna kľúčová štatistika hovorí o tom, ako dobre sú Kimbellove pozemky zamerané: približne 96 % všetkých pobrežných plošín v kontinentálnych USA sa nachádza v okresoch, kde má Kimbell pozemky.

Kimbell má za sebou históriu sťahovania sa s cieľom rozšíriť svoju stopu a v decembri spoločnosť oznámila dokončenie veľkého nákupu nehnuteľností. Predajca a celkový počet hektárov neboli zverejnené, ale Kimbell produkoval v priemere do konca novembra 2021 približne 700 barelov ropného ekvivalentu denne. To je približne 5 % z celkovej produkcie existujúcich holdingov Kimbell.

Spoločnosť oznámi svoje výsledky za 4Q21 koncom tohto mesiaca, ale už oznámila a vyplatila dividendu za 4Q. Platba vo výške 37 centov za kmeňovú akciu bola od 3. štvrťroka 2021 rovnaká a výrazne vzrástla oproti 19 centom za akciu vyplatených v minulom štvrťroku. Súčasná dividenda vo výške 37 centov je v skutočnosti najvyššou platbou od vyhlásenia z januára 2020 a poskytuje silný výnos 9 %. Spoločnosť používa dividendy na vyplatenie približne 75 % rozdeliteľnej hotovosti späť akcionárom.

Za týmto účelom Freeman dáva tejto akcii hodnotenie Strong Buy spolu s cenovým cieľom 21 USD, ktorý naznačuje ~41% jednoročný potenciál rastu.

BP PLC $BP+0.2% 

Ďalšou akciou na našom zozname Sorosových tipov je BP, pôvodne British Petroleum, jedna z „najväčších“ svetových ropných a plynárenských spoločností. BP je gigant v hodnote 107 miliárd dolárov, ktorý pôsobí v oblasti tradičného prieskumu a výroby ropy a zemného plynu, petrochemického priemyslu a segmentov solárnej a vodíkovej obnoviteľnej energie.

Hrubým meradlom úspechu je, že BP zaznamenala v minulom roku celkové príjmy vo výške 157 miliárd USD. Toto číslo zahŕňalo 50,6 miliardy USD v 4. štvrťroku, čo je najvyššia štvrťročná suma od 1. štvrťroka 2020. Kombinácia rastúcich cien ropy a zvýšenej ekonomickej aktivity, keď pandémia začína slabnúť, zlepšila hornú líniu spoločnosti.

V posledných štvrťrokoch sa zlepšil aj konečný výsledok. Zisk na jednu americkú depozitnú akciu dosiahol v 4. štvrťroku 1,23 USD, čo je štvrtý kvartál sekvenčných ziskov za sebou – a ide o obrovský obrat z iba 3 centov vykázaných v období pred rokom.

Silné zisky podporili stabilnú dividendu. Zatiaľ čo BP bola nútená znížiť platby počas najhoršej pandemickej krízy v minulom roku, spoločnosť stále vypláca 32 centov za akciu, čo sa ročne prepočítava na 1,28 USD za 4% výnos. Výnos je približne dvojnásobný v porovnaní s priemerom spoločností kótovaných v indexe S&P 500.

Pokiaľ ide o Sorosa, počas 4. štvrťroka získal 300 000 akcií v tejto spoločnosti, čo je jasné vyjadrenie dôvery. Soro má v súčasnosti hodnotu 9,68 milióna dolárov. Richardson uznáva silu budúcich plánov spoločnosti a hodnotí akcie BP ako nadpriemerné (tj nákup) a jeho cenový cieľ 40 USD naznačuje nárast o 23 % na budúci rok.

Soros je jeden z naujznávanejších investorov na svete a preto nemôžeme spochybňovať jeho rozhodnutia . Investovanie do energetiky je určite rozumné a keď je k tomu ešte dividendový výnos, tak to stojí určite za to. Ja osobne si myslím, že energetika bude ešte dlhé roky jednou z najzaujímavejších oblastí.

DISCLAYMER: Toto nie je investičná rada.

Zdroj: Yahoofinance.com


Energetika je veľmi vyhladávaná týmito miliardármi

Timeline Tracker Overview