Tieto 2 pharma spoločnosti sú pripravené na BULLRUN

Obidve nižšie analyzované spoločnosti sú vysoko konkurencieschopné a posledné roky vykazujú pravidelne rast tržieb, čo poskytuje dobrý základ pre rast týchto akcií. Pritom sú to úplne odlišné spoločnosti ale so spoločnou charakteristikou: hodnota rastu. Poďme si ich teda rozanalyzovať.

Zdroj: Sittons.com

Merck $MRK+0.5%  a Acadia Healthcare $ACHC-1.2%  sú radikálne odlišné akcie v oblasti zdravotnej starostlivosti. Merck je jednou z najväčších farmaceutických spoločností na svete so 74 000 zamestnancami a akciou, ktorá ponúka vysoké dividendy, zatiaľ čo Acadia so svojimi 20 000 zamestnancami je najväčšou samostatnou spoločnosťou v oblasti behaviorálneho zdravia v Spojených štátoch a vyhýba sa dividende, aby sa zamerala na rast. .

To, čo zdieľajú, je silná finančná dynamika v kombinácii s podhodnotenými akciami, ktoré kričia na hodnotu v čase, keď investori hľadajú bezpečné prístavy, ktorých akcie sú v tomto roku pripravené na rast.

Merck $MRK+0.5% 

Spoločnosť Merck sa v tichosti pripravuje na silný rok. Farmaceutická spoločnosť má pomalý štart do roku 2022, pričom jej akcie od 1. januára vzrástli o 0,76 %. Stačí sa však dobre pozrieť na finančnú situáciu spoločnosti, aby ste zistili, prečo by akcie mali smerovať nahor.
Spoločnosť Merck má nízky pomer budúcej ceny k zisku (P/E) 15, čo je oveľa lacnejšie ako väčšina farmaceutických spoločností s rodokmeňom spoločnosti Merck. Spoločnosť má šesť rokov zvýšené ročné tržby. Minulý rok vykázala tržby 48,7 miliardy USD, čo je o 17 % viac v porovnaní s rokom 2020. Vykázala tiež ročný zisk na akciu (EPS) vo výške 4,86 ​​USD, čo je o 173 % viac ako v roku 2020.

To, čo je pre mňa vzrušujúce, je to, že zisky neboli spôsobené vakcínou proti COVID, ale vďaka rastúcemu portfóliu možností terapie. Keytruda je trhákom spoločnosti . Onkologický multifunkčný nástroj priniesol v minulom roku príjmy vo výške 17,1 miliardy USD, čo predstavuje medziročný nárast o 20 %. Nedávna štúdia v Science Translational Medicine uviedla, že liek by mohol byť schopný zničiť latentné bunky HIV, čo žiadny iný liek nedokázal.

Ďalší špičkový liek spoločnosti, Gardasil, vakcína proti ľudskému papilomavírusu (HPV), priniesol príjmy vo výške 5,6 miliardy USD, čo je o 44 % viac ako v roku 2020, zatiaľ čo liek Januvia, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi u pacientov s cukrovkou 2. typu, priniesol 5,3 miliardy USD. zhruba aj so svojimi príjmami v roku 2020. Spoločnosť tiež zaznamenala silný rast v oblasti terapií zdravia zvierat, ktoré spoločne vykázali 5,6 miliardy USD, čo je o 18 % viac ako v roku 2020.

Acadia $ACHC-1.2%

Acadia Healthcare prevádzkuje 230 behaviorálnych zdravotníckych zariadení, ako sú psychiatrické nemocnice a centrá zneužívania návykových látok, v 40 štátoch a Portoriku – a je to najväčšia samostatná spoločnosť zaoberajúca sa behaviorálnym zdravím v Spojených štátoch. Väčšina jej platieb pochádza od spoločnosti Medicaid a komerčných platiteľov.

Spoločnosť je na dobrej ceste k tretiemu po sebe idúcemu roku rastu tržieb a čistého zisku. V treťom štvrťroku spoločnosť uviedla, že očakáva ročné príjmy medzi 2,295 miliardy USD a 2,315 miliardy USD v porovnaní s 2,09 miliardami USD v minulom roku. Spoločnosť tiež zlepšila svoju dlhovú situáciu a za posledných 10 rokov znížila pomer dlhu k vlastnému imaniu o 38 %.

Pandémia si vybrala daň na duševnom zdraví a zdá sa, že Acadia je v správnom čase na správnom mieste vďaka zvýšenému financovaniu a akceptovaniu podpory duševného zdravia a zneužívania návykových látok. Jedna štúdia od Future Market Insights uvádza, že zložené ročné tempo rastu behaviorálnej zdravotnej starostlivosti bude v rokoch 2022 až 2028 na úrovni 3,4 %. Podľa National Alliance on Mental Illness jeden z piatich dospelých v Spojených štátoch zažil ochorenie duševného zdravia v 2020, pričom jeden z 15 dospelých trpí poruchou užívania návykových látok a duševnou chorobou.

Páčia sa mi obe tieto akcie, najmä v ich súčasných cenových hodnotách. Zdá sa, že onkologická platforma spoločnosti Merck je čoraz silnejšia. Navyše pridanie Acceleronu a jeho posledná fáza by mohli v budúcom roku priniesť zvýšenie predaja. Acadia je etablovaným hráčom v oblasti behaviorálneho zdravia a zvýšené zameranie sa na duševné zdravie, ktorému bola pandémia vystavená, poskytuje pravdepodobnú hnaciu silu pre pokračujúci rast výnosov. Merck, kvôli svojej dividende, môže byť bezpečnejšou dlhodobou stávkou, ale Acadia pravdepodobne ponúka väčšiu odmenu – aj keď s väčším rizikom – v nadchádzajúcich rokoch. Obe by mali byť solídne, dlhodobé investície.

DISCLAYMER: Toto nieje investičná rada, iba názor retailového investora.

Zdroj: Fool.com


Tak COVID-19 niektorým spoločnostiam pekne pomohol v business modeli...

Timeline Tracker Overview