3 akcie hodnotené statusom BUY v 2022, ktoré môžete držať kľudne aj navždy

Keď sú akciové trhy zaplavené v mori červenej, môže byť ľahké cítiť sa bezmocne a hodiť uterák do ringu. Ale dlhodobí investori vedia, že silné podniky majú tendenciu prekonať ťažké časy a toto červené more môžu brať ako výbornú príležitosť pre nákup akcií s vysokým dlhodobým potenciálom. Tieto hodnotné podniky majú dobrú pozíciu na to, aby prekonali ďalšiu volatilitu trhu.

 

Možno nepoznáte každú spoločnosť, ale všetky majú primerané ocenenia a silné základy – čo je v dnešnom prostredí rastúcich úrokových sadzieb životne dôležité. Postupne si rozpíšeme všetky 3 spoločnosti a dôvody, ktoré stoja za zváženie pre kúpu týchto akcií.

Royal Gold $RGLD+1.5% 

Keďže index S&P 500 v roku 2022 zatiaľ klesol o viac ako 8 %, je teraz skvelý čas začať hľadať kvalitné akcie – tie, ktoré môžu dlhodobo posilniť portfólio. Jedno meno, ktoré dobre vyhovuje tomuto kritériu, je Royal Gold. Na rozdiel od akcií na elektrický pohon (EV) a metaverse, akcie zlata v súčasnosti nepatria medzi najobľúbenejšie nákupy. Royal Gold však nie je obyčajná spoločnosť zameraná na zlato. 

Royal Gold, licenčná a streamingová spoločnosť, neprevádzkuje aktíva na výrobu kovov. Namiesto toho pôsobí ako špecializovaný maklér, ktorý poskytuje kapitál ťažobným spoločnostiam výmenou za právo odkúpiť vyťažený kov za vopred stanovenú cenu alebo získať percento vyrobeného kovu.

Tiež je dôležité si uvedomiť, že Royal Gold je viac než len investícia do zlata – nie je to ani zďaleka synonymum pre nákup zlatých tehličiek, ktorých hodnota rastie len vtedy, keď rastie trhová cena zlata. Zvážte výkonnosť akcií za posledných 10 rokov v porovnaní s cenou zlata:

 

Investori, ktorí držali Royal Gold vo svojich portfóliách posledných 10 rokov, zaznamenali podstatne lepší výnos, ako by mali pri nákupe zlatých mincí – alebo akcií ťažby zlata, ktorých pohyby vysoko korelujú s cenou zlata. Na rozdiel od mnohých zlatých akcií, Royal Gold odmeňuje akcionárov dividendou, ktorá v súčasnosti ponúka 1,2% forwardový výnos.

FORD $F-0.2% 

V piatok akcie Fordu vyskočili o 3 % napriek poklesu na širšom akciovom trhu, po tom, čo generálny riaditeľ Jim Farley premýšľal o plánoch odčleniť biznis Ford s elektrickými vozidlami (EV) od podnikania so spaľovacími motormi (ICE). Je zaujímavé, že oznámenie prichádza len niekoľko týždňov po tom, čo bolo vedenie Fordu kritizované za neochotu samostatne riadiť dva rôzne podniky na svojom konferenčnom hovore v Q4 2021.

Na Forde ma najviac zaujalo to, že si dokáže udržať vysokú ziskovosť aj napriek tomu, že výdavky na elektromobily stúpajú. Spoločnosť Ford očakáva, že jej zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) bude v roku 2022 v Severnej Amerike 10 %, čo je cieľ, ktorý si pôvodne stanovil na rok 2023. Marža EBIT v Severnej Amerike bola v roku 2021 7,1 % v porovnaní s celkovým EBIT 4,7 % spoločnosti. Severoamerická produkcia predstavuje asi polovicu celkovej produkcie Fordu, no tvorila takmer celý EBIT Fordu. Ford sa v roku 2022 snaží dosiahnuť upravený EBIT medzi 11,5 miliardami a 12,5 miliardami dolárov, čo by predstavovalo nárast o 15 % až 25 % v porovnaní s rokom 2021. 

Hexcel $HXL+0.1% 

Spoločnosť sa špecializuje na pokročilé kompozity z uhlíkových vlákien, ktoré ponúkajú oproti hliníku výhodu hmotnosti a pevnosti. Približne polovica jeho predaja v súčasnosti smeruje na komerčný letecký trh, pričom tretina smeruje do vesmíru a obrany a 17 % na všeobecné priemyselné trhy vrátane automobilovej a veternej energie.

Kľúč k vyhliadkam jej rastu spočíva v komerčnom letectve a je to jedna z najlepších akcií na nákup, aby ste mohli oživiť letectvo . Vďaka kompozitom môžu Boeing a Airbus znížiť hmotnosť lietadiel, čím sa stávajú hospodárnejšími pri prevádzke, a tým sa znižuje množstvo odpadu. Okrem toho kompozity dodávajú pevnosť. Existuje teda všeobecný trend smerom k novším lietadlám, ktoré používajú viac kompozitov, a tým generujú vyššie príjmy pre Hexcel v tomto procese, najmä na lietadlách so širokým trupom, kde je hmotnosť väčším problémom. Očakával by som, že tento trend bude pokračovať aj v budúcnosti a predaj Hexcelu sa bude navyšovať, pretože výroba lietadiel narastá.

To je vynikajúce postavenie pre spoločnosť s takými silnými perspektívami rastu. Vzhľadom na to, že výrobcovia lietadiel budú vyrábať viac lietadiel s väčším množstvom pokročilých kompozitov, očakával by som, že Hexcel porastie ešte mnoho rokov.

V závere môžeme povedať, že sa jedná o analýzu rozdielných sektorov a preto každý z vás si môže vybrať sektor alebo akciu, ktorú považuje za vysoko perspektívnu, za mňa sú to všetko vysoko perspektívne odvetvia, pretože ťažba kovov a ich hodnota bude určite rok od roku narastať. Ford je spoločnosť s dlhou históriou a správajú sa progresívne pretože vyvíjajú EV a dokážu si udržať miesto na trhu. Hexcel je špecifická spoločnosť, ktorá si vyžaduje vyššiu odbornosť.

DISCLAYMER: Toto nie je investičná rada, iba analýza spoločností s potenciálom.

ZDROJ: Fool.com


Suroviny kovy budú vždy atraktívne a tá spoločnosť tú investíciu robí ešte atraktívnejšou, keďže dosahujú vyšši zisk ako samotný kov

Dobre si vybral akcie, z každého sektora niečo :)

Timeline Tracker Overview