3 akcie, do ktorých investoval aj Warren Buffett a budú úžasne prosperovať z nárastu cien ropy

Dnešné dni je ropa a rast cien surovín a energií hádam témou č.2 po konflikte na Ukrajine, prečo sa nezviesť na náraste cien ropy? Rast ceny ropy pre nás nemusí len znamenať, že tankovanie nás stojí každý týždeň viac peňazí, ale vieme na tom aj zarobiť. Tieto spoločnosti sú výbornou alternatívou v tejto situácií.

 

Energetické akcie boli zatiaľ jediným jasným bodom v roku 2022. Vzhľadom na to, že trhy klesajú ďalej do korekčného územia a mnohí ekonómovia teraz predpovedajú recesiu, akcie producentov ropy patrili medzi niekoľko vybraných cenných papierov, ktoré v posledných mesiacoch vzrástli. Ich vzostup podporili vysoké ceny ropy , ktoré sa naďalej pohybujú medzi 90 a 95 dolármi za barel. Mnohí energetickí analytici však vidia, že tento rok prekročia 100 - 150 dolárov za barel v dôsledku globálnych obmedzení ponuky, vysokého dopytu a vojenských konfrontácií vo východnej Európe.

Mnohé z najväčších ropných spoločností zároveň pokračujú v dosahovaní dobrých finančných výsledkov, zvyšovaní výplat dividend a spätnom odkupovaní vlastných akcií, čo všetko spolu zvyšuje ceny ich akcií. Tu sa pozrieme na tri vynikajúce energetické akcie, ktoré sa dajú kúpiť, keď ceny ropy stúpajú.

Chevron $CVX-1.5% 

Akcie Chevron v San Ramone v Kalifornii sú v poslednej dobe veľmi obľúbené. S cenami ropy až 95 dolárov za barel, čo je ich najvyšší vrchol od roku 2016, sú energetické akcie jedným z mála svetlých bodov inak nestáleho začiatku roka. Chevron bol jasným príjemcom prílevu do ropných cenných papierov. Akcie CVX od začiatku roka vzrástli o 13 %. To je veľká nadvýkonnosť v porovnaní s indexom S&P 500, ktorý je teraz medziročne nižší o takmer 9 % a vstupuje do korekčného územia.

Chevron kupuje množstvo významných investorov. Slávny investor Warren Buffett zvýšil svoj podiel v Chevrone o 33 % v poslednom štvrťroku 2021. Buffettova holdingová spoločnosť Berkshire Hathaway teraz vlastní 38 miliónov akcií Chevronu v hodnote približne 4,5 miliardy USD. Chevron je deviatym najväčším holdingom v portfóliu Berkshire Hathaway. Iné správy z médií ukazujú, že Chevron bol v posledných mesiacoch medzi poprednými americkými hedžovými fondmi najpredávanejším. Vzhľadom na to, že globálne dodávky energie sú obmedzené a mnohí analytici predpovedajú, že ceny ropy tento rok prekročia maximá - Chevron bude určite výbornou voľbou investovania.

Devon Energy $DVN-2.2% 

Spoločnosť Devon Energy so sídlom v Oklahoma City v Oklahome dosahuje ešte výraznejšie výsledky ako Chevron. Podiely DVN medziročne vzrástli o 24 %, čím sa jeho šesťmesačné zisky zvýšili na 118 %.

Devon Energy oznámila zisk na akciu za 4. štvrťrok vo výške 1,39 USD, čo bolo o 15 centov lepšie, ako analytici v priemere očakávali. Cena akcií bola tiež podporená správami, že Devon Energy vyhlásila štvrťročnú dividendu vo výške 1 USD na akciu splatnú 31. marca. Analytici z Wall Street okamžite zvýšili svoje cenové ciele pre akcie po zverejnení čísel za štvrtý štvrťrok.

Credit Suisse napríklad zvýšila svoj cenový cieľ pre akcie DVN na 60 USD z 58 USD, pričom si zachovala „prekonaný“ rating akcií. S overenými zásobami ropy 752 miliónov barelov má Devon Energy dobrú pozíciu na to, aby dlhodobo dosahovala dobré výsledky. A investorom sa páči, že spoločnosť Devon Energy povedala, že plánuje vyplatiť až 50 % svojej nadbytočnej hotovosti v dividendách každý štvrťrok po pokrytí kapitálových výdavkov a štvrťročnej dividendy s pevnou sadzbou.

Exxon Mobil $XOM-1.2% 

Priamy potomok spoločnosti John D. Rockefeller's Standard Oil, Irving, Texas so sídlom ExxonMobil tiež výrazne ťaží zo zvýšených cien ropy. Akcie XOM od začiatku vzrástli o 27 %. To zvyšuje jeho šesťmesačné zisky na 48%.

Aj keď spoločnosti určite pomohli vyššie ceny ropy, pozdvihli ju aj silné zisky. Počas roku 2021 ExxonMobil splatil dlh vo výške 20 miliárd dolárov. Spustili tiež program spätného odkúpenia akcií v hodnote 10 miliárd USD, ktorý očakáva, že bude dokončený do dvoch rokov. Rovnako ako v prípade Devon Energy, finančná výkonnosť a program spätného odkúpenia akcií spoločnosti ExxonMobil zasiahli pozitívne analytikov a investorov. 

Okrem toho akcionári akcií XOM ťažia zo skutočnosti, že ExxonMobil je obrovský globálny konglomerát s vysoko diverzifikovanými operáciami smerom nahor a nadol. Ako také, bohatstvo spoločnosti a cena jej akcií nie sú tak ovplyvnené kolísajúcimi cenami ropy. Spomedzi veľkých ropných spoločností predstavuje ExxonMobil solídnu dlhodobú investíciu.

V tomto príspevku sme si analyzovali 3 veľmi silné spoločnosti so zameraním hlavne na ropu, ktorej hodnota rastie, to môže byť dôvodom na kúpu akcií týchto spoločnosti, uvedomujú si to aj významní investori ako Warren Buffett, ktorý investoval do jednej z nich. Čo som čital články analytikov, odhaduje sa rast ropy ešte po celý rok 2022, čiže si myslím, že toto môže byť výhodná alternatíva investície na 1-2 roky, ale nepovažujte to čisto za investičnú radu toto je iba môj subjektívny názor, každý si musí spraviť vlastný názor...

Zdroj: Investorplace.com


Pekne rastu tieto spoločnosti...

Timeline Tracker Overview