Microsoft aj Apple vstúpili do tohto odvetvia, necháte si újsť príležitosť?

Hoci táto technológia existuje už nejaký čas podľa mňa je stále v začiatkoch a vhodný čas na investovanie. v tomto priestore existuje stále veľa dobrých investičných možností. Ako sa teda investor rozhodne, kam vyčleniť prostriedky, aby využil tento trend? 

Zdroj: Svetapple.sk

Virtuálna realita (VR) nie je novinkou. Myšlienka ponoriť sa do virtuálneho sveta existuje oveľa dlhšie ako módne slovo „metaverse“. Investičných možností je však oveľa viac ako kedysi. Zdá sa, že stále viac spoločností hľadá spôsoby, ako sa stať hráčmi vo VR. Ako sa teda investor rozhodne, kam vyčleniť prostriedky, aby využil tento trend? Jedným zo spôsobov by bolo zostaviť kôš akcií, ktoré kombinujú veľké a etablované spoločnosti, ktoré chcú zarobiť na tomto trende, s niektorými novšími podnikmi, ktoré prinášajú vysoký potenciál rastu, ale aj zvýšené riziko. Tu sú tri návrhy pre tento kôš VR.

Apple $AAPL+0.6% : Sú okuliare VR ich ďalším veľkým vydaním produktu?

Začíname s fámou -- takou, ktorá je tu už nejaký čas, oznámi Apple okuliare VR alebo okuliare? Nikto to nevie s istotou, no nie je núdza o správy, že nejaká verzia rozšíreného alebo VR produktu bude nakoniec odhalená. Investori by nemali investovať do spoločnosti založenej len na fámach, ale Apple je stále presvedčivou voľbou, aj keď na trhu nie je žiadny produkt.

Aj keď momentálne v produktovom rade Apple nie je žiadne vyhradené VR zariadenie, spoločnosti tento priestor nie je cudzí. V roku 2017 iPhone od Apple prvýkrát obsahoval funkcie rozšírenej reality (AR). Rovnako ako ostatné funkcie iPhonu, aj funkcia AR sa s každým novým vydaním telefónu stala robustnejšou. Nie je ťažké pochopiť, že táto funkcia bola prvým krokom k budúcemu zariadeniu určenému pre AR/VR. Ak je história nejakým sprievodcom, toto potenciálne zariadenie by sa mohlo rýchlo stať ďalším veľkým hardvérovým produktom v ekosystéme Apple, po stopách Apple Watch, ktoré vedú v segmente.

Microsoft $MSFT+0.3% : Nedávna akvizícia dáva jeho plánom VR impulz

Keď Microsoft $MSFT+0.3%  nedávno oznámil svoj plán na akvizíciu videoherného štúdia Activision Blizzard $ATVI+0.1%, bolo jasné, že hranie bude hrať kľúčovú úlohu v budúcom úspechu spoločnosti. Spoločnosť Microsoft, ktorá je už lídrom v odvetví so svojou konzolou Xbox a franšízou Minecraft , považuje túto akvizíciu za spôsob, ako formovať to, čo príde v oblasti hier, najmä pokiaľ ide o metaverze .

S populárnymi titulmi ako Halo a World of Warcraft , ktoré sa pripájajú k Minecraftu , je ľahké vidieť, aké pohlcujúce virtuálne zážitky môžu byť ďalším krokom. Microsoft už má v predaji VR okuliare a niekoľko kompatibilných hier. Spojenie technológie VR a týchto herných franšíz, ktoré sa čoskoro získajú, by postavilo Microsoft do popredia ako lídra vo VR.

Roblox $RBLX+1.7% : Budovanie virtuálneho sveta pre svojich používateľov

Roblox je populárna herná platforma s 50 miliónmi aktívnych používateľov denne, z ktorých približne polovica má 13 rokov a menej. V rámci platformy sú hry postavené na virtuálnom svete, kde môžu používatelia navzájom interagovať a míňať digitálnu menu Roblox, Robux. Tieto virtuálne transakcie sú miestom, kde Roblox zarába väčšinu svojich príjmov a sú životne dôležité pre jeho úspech ako podnikania.

S cieľom prilákať starších používateľov a zároveň udržať aktuálnych používateľov, Roblox uzatvára dohody so značkami a organizuje podujatia a skúsenosti v rámci platformy. V roku 2021 začal Roblox partnerstvo s 12 značkami v nádeji, že budú nakoniec speňažené.

Roblox v minulom roku hostil aj šesť hudobných podujatí. Toto úsilie sa vypláca, pretože počet skúseností, v ktorých má väčšina používateľov 13 a viac rokov, narastá. Tieto „staršie“ udalosti predstavovali 40 % z 1 000 najlepších zážitkov v štvrtom štvrťroku 2021 v porovnaní s 28 % v predchádzajúcom štvrťroku.

Apple a Microsoft sú dobre etablované spoločnosti s veľkou kapitalizáciou, ktoré budú v poriadku bez ohľadu na to, ako dopadne ich VR úsilie. Na druhej strane je tu tiež šanca, že každý z nich bude ťažiť z potenciálneho rastu popularity VR. Na druhej strane, Roblox je úplne postavený na VR a nemá iné segmenty svojho podnikania, o ktoré by sa mohol oprieť. Aj keď je na verejných trhoch novinkou, existuje už 16 rokov a tento priestor mu nie je cudzí. Všetky tieto tri spoločnosti sú presvedčivými investíciami pre investorov, ktorí veria v dlhodobý úspech VR.

DISCLAYMER: Toto nie je investičná rada.

Zdroj: Fool.com


Do tých firiem sa oplatí investovať aj bez tohto nového trendu

Timeline Tracker Overview