Akcií tejto spoločnosti sa Warren Buffett vo veľkom zbavuje

Zdá sa, že Warren Buffett v týchto dňoch predáva viac akcií, ako kupuje. Berkshire Hathaway $BRK-A+0.3%  nedávno zverejnila svoje držby akcií za štvrtý štvrťrok 2021 v regulačnej správe. Legendárny investor mal nepochybne dobré dôvody na to aby odpredával tieto akcie. Nepochybujeme o tom, že má prístup k dôležitým informáciam a preto by to mal každý investor zvážiť tiež.

                                             Warren Buffett, zdroj: Google

Buffett už niekoľko štvrťrokov neustále znižuje podiel Berkshire vo veľkom výrobcovi liekov AbbVie $ABBV+0.2%. Výpredaj sa v štvrtom štvrťroku 2021 zrýchlil so 79 % znížením vlastnených akcií v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Na AbbVie sa však investorom s príjmom páči veľa. Spoločnosť ponúka dividendu, ktorá v súčasnosti prináša takmer 3,8 %. Na porovnanie, priemerný dividendový výnos S&P 500 je len 1,3 %. Od odčlenenia od spoločnosti Abbott v roku 2013 spoločnosť AbbVie zvýšila dividendu o viac ako 250 %. Za posledných 12 mesiacov akcie AbbVie vzrástli takmer o 40 %. Počas toho istého obdobia S&P 500 vzrástol zhruba o 14 %.

Napriek tomuto pôsobivému zisku zostáva AbbVie stále atraktívne. Jej akcie sa obchodujú len za 10,6-násobok očakávaných ziskov. Akcia vyzerá ako vyslovene výhodná ponuka v porovnaní s budúcim ziskom indexu S&P 500 násobkom 18,6.

Prečo teda predáva?

Liek Humira na autoimunitné ochorenia od AbbVie čelí v roku 2023 strate exkluzivity v USA. Nazvať Humiru trhákom nestačí. Tento liek vygeneroval v minulom roku ohromné ​​tržby 20,7 miliardy dolárov, čo predstavuje takmer 37 % celkových príjmov spoločnosti. Predaje Humiry nepochybne výrazne klesnú po tom, čo na americký trh vstúpia biologicky podobní rivali. Liek však stále môže v nasledujúcich rokoch generovať miliardy dolárov ročne, avšak konkurencia bude vysoká, čo sa určite odrazí na ziskoch spoločnosti. 

Zdroj: Pharmaphorum.com

Ešte dôležitejšie je, že širšia ponuka produktov AbbVie by mala spoločnosti umožniť rýchly návrat k solídnemu rastu. Spoločnosť má najmä niekoľko novších liekov na autoimunitné ochorenia, Rinvoq a Skyrizi, a očakáva, že v roku 2025 dosiahnu aspoň 15 miliárd dolárov spoločného predaja.

Rôzne ťahy

Pri investovaní rozhodne platí staré známe „rôzne ťahy pre rôznych ľudí“. Nie všetci investori zdieľajú rovnaké ciele.

Warren Buffett zjavne nie je typom investora, či už na osobnej úrovni, ani vo svojej úlohe riadenia Berkshire Hathaway. Ani on, ani Berkshire sa nemusia spoliehať na príjem z dividend. Ale mnohí investori áno. 

AbbVie zjavne nie je akciou, ktorá je práve teraz vysoko na Buffettovom zozname, na základe prudkého zníženia podielu Berkshire. AbbVie by však so svojou atraktívnou dividendou mala byť vysoko na zozname niektorých investorov.

Warren Buffett je investor, ktorého treba určite rešpektovať a aj jeho kroky. Je jasné keď Humire z dôvodu skončenia, pravdepodobne ochrany - vstúpia na trh konkurenti, že tie príjmy pôjdu určite dole. Pre niektorých investorov to ale nemusí byť dôvod predaja, pretože stále poskytujú pomerne vysoké dividendy, čo je určite atraktívne. Preto si spravte vlastný názor a neberte to ako investičnú radu. Pri písani som čerpal z Fool.com


Humira v tom prodeji nehraje žádnou roli, tato ztráta patentů se ukazuje v naprosto každé analýze co u Abbvie ctu, takže vůbec netuším proč to BRK kupoval aby to hned další kvartál začínal spolu s dalšíma farmackama vyprodavat. Za ty dva roky mi dělá ABBV jeden z nejlepších výkonů a čekám to např i u BMY kterou uz také vyprodali. Humiru nahradí další léky v pipeline a nejspíš budou i nadale navyšovat dividendy okolo 7-10%. Rád bych se někdy dozvěděl kdo tam za tím stal a o co mu vlastně šlo.

ale tak ešte stále su tam tie dividendy

Odpredať 79% je teda dosť

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview