Tu sú možnosti ako kúpiť Bitcoin v roku 2022 bez toho, aby ste sa niekde verifikovali

Stále existujú možnosti ako si dokážete kúpiť bitcoin $BTCUSD+0.2%alebo iné kryptomeny bez registrovania vašich identifikačných dokumentov. A v časoch, keď sa úniky údajov stávajú samozrejmosťou, nákup kryptomien bez toho, aby ste dokončili proces overovania - nemusí byť zlý nápad. V tomto článku si ukážeme spôsoby.

                                   Používanie bitcoinmatov, zdroj: Canva

Bitcoinmaty

Pravdepodobne najjednoduchší spôsob, ako kúpiť bitcoin bez overenia ID, je použiť bitcoinový bankomat (BTM) a kúpiť množstvo pod limitom overenia ID. Zatiaľ čo niektoré BTM vyžadujú overenie ID pre všetky transakcie, väčšina vám umožňuje nakupovať bez kontroly známeho zákazníka (KYC), za predpokladu, že zostanete pod určitou hranicou. KYC je skratka pre know you customer, čiže vás "musia poznať", to znamená, že by ste si mali registrovať nejaké ID, väčšinou občiansky preukaz alebo vodičský, či pas.

Podľa CoinATMRadar existuje viac ako 34 000 bitcoinových bankomatov roztrúsených v 77 krajinách. Je teda pravdepodobné, že vo vašom meste alebo meste vo vašom okolí bude BTM. Ak chcete kúpiť bitcoin pomocou bitcoinového bankomatu, musíte si najprv vybrať hotovosť, ktorú chcete premeniť na bitcoiny, vo vašej banke alebo v bankomate s fiat menou. Na prijatie zakúpených mincí budete potrebovať aj bitcoinovú peňaženku. Potom prejdete do bitcoinového bankomatu a napíšete množstvo BTC, ktoré chcete kúpiť, a vložíte hotovosť. Nakoniec budete musieť nechať stroj naskenovať QR kód vašej peňaženky, aby ste dostali svoje mince. Podľa mojich informácií už v každom väčšom meste aj na Slovensku sa nachádza aspoň jeden takýto bitcoinmat.

Bitcoinové aplikácie bez KYC

Čo je KYC sme si už vysvetlili, čiže tieto aplikácie fungujú na podobnom systéme - bez overovania. Zatiaľ čo väčšina popredných svetových krypto búrz implementovala postupy KYC na identifikáciu svojich používateľov, objavilo sa množstvo aplikácií bez KYC, ktoré poskytujú jednoduchý a súkromný spôsob nákupu bitcoinov.

Aplikácie pre bitcoiny ako Bitkipi , GetBittr a Relai zriadili obchod vo Švajčiarsku, kde predpisy umožňujú začínajúcim s bitcoinmi predávať až 1 000 CHF (1 088 USD = bitcoin v hodnote za deň bez toho, aby bolo potrebné dokončiť proces KYC u kupujúcich. Výsledkom je,  že Bitcoineri v Európe si môžu kúpiť bitcoiny bez overenia ID len niekoľkými kliknutiami v bitcoinovej aplikácii bez KYC. Bohužiaľ, bitcoinové aplikácie bez KYC nie sú k dispozícii globálne kvôli rôznym predpisom v rôznych jurisdikciách.

Decentralizované burzy

Ak vo svojom okolí nemáte bitcoinový bankomat a vo vašej lokalite nie sú k dispozícii bitcoinové aplikácie bez KYC, vašou najlepšou možnosťou bude kúpiť bitcoiny na decentralizovanej burze. Existuje veľa decentralizovaných búrz, ešte donedávna aj najznámejšia burza Binance mala možnosti nakupovania bez KYC do určitého limitu, ktorý bol pre bežného smrteľníka úplne vyhovujúci. Stále je možné nakupovať bez KYC napríklad na burze Kucoin, kde máte tiež nejaký limit, ktorý ak neprekročíte nemusíte zriaďovať KYC - tie limity sú uplne prijateľné, pokiaľ nerobíte obchody "za státisíce". Bisq je počítačová aplikácia, ktorá vás spája s kupujúcimi a predávajúcimi na celom svete, ktorí akceptujú rôzne spôsoby platby. Na nákup bitcoinov na platforme môžete použiť aj iné digitálne meny a tokeny.

Na čo si dávať pozor

Nákup kryptomien bez toho, aby ste museli absolvovať proces overenia identity, nemusí nutne znamenať nákup kryptomien úplne anonymne. Ak kupujete bitcoiny v miestnom bitcoinovom bankomate, ktorý nevyžaduje overenie ID (a pri jeho používaní na vás nemieri kamera), môžete si tam kúpiť bitcoiny anonymne. Toto nie je prípad, keď používate aplikácie bez KYC. Tieto aplikácie zvyčajne vyžadujú, aby ste za svoje mince zaplatili bankovým prevodom. Táto banková transakcia môže byť spojená s vaším nákupom bitcoinov alebo iných kryptomien. A pokiaľ platíte svojím bankovým účtom, už tam je prepojenie. Nákup bitcoinov bez ID je vynikajúci spôsob, ako zlepšiť svoje finančné súkromie a zabrániť úniku osobných informácií online v dôsledku porušenia údajov. Ale opäť, nákup bitcoinov bez ID nemusí nutne znamenať, že ide o anonymný nákup.

Nechcem, aby to bolo vnímané ako navádzanie k nákupom kryptomien bez KYC, iba poukazujem na možnosti, ktoré vo svete existujú a sú dostupné. Samozrejme je to každého osobné rozhodnutie, či nakupuje a má overené svoje identifikačné dokumenty alebo nie. Tieto nákupy bez KYC sa väčšinou viažu s vyššími poplatkami a preto je dobré zvážiť, či sa vám to naozaj oplatí.


Já používám Coinbank Trader, a do 25k je to taky bez registrace.

Neviete koľko percent je to fee pri bitcoinmatoch?

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview