Táto dôležitá udalosť môže spôsobiť, že hodnota automobilky Tesla závratne vyrastie na 4 bilióny dolárov

Jednu viec vieme všetci určite, enormne rastúca cena ropy za barel výrazne pomôže prijatiu elektromobilov. Dnes môžeme vidieť cenu 140 USD za barel a to konflikt na Ukrajine netrvá ešte ani 2 týždne. Za chvíľu budeme tankovať 2€ za liter a to ešte ani nevieme čo nás čaká. Jazdiť sa bude musieť stále, ale bude to veľmi drahé, prichádza čas Tesly $TSLA-2.3%a elektromobilov?

                Nabíjanie elektromobilu Tesly

Uvedomujú si to aj američania, podľa nedávneho vyjadrenia: „Jednu vec vieme určite: ceny benzínu 7 dolárov za galón výrazne urýchlia prijatie elektromobilov,“ hovorí Black pre Barron's.

  • V súčasnosti predstavuje približne 900 miliárd dolárov.
  • Podľa Blacka bude celosvetová penetrácia elektrických vozidiel do roku 2030 60 %. Tesla $TSLA-2.3% bude mať 20% podiel EV.
  • S globálnym predajom vozidiel na úrovni 85 miliónov kusov by Tesla podľa Blacka do konca roku 2030 dodávala približne 10 miliónov vozidiel ročne.
  • Black, ktorý prevádzkuje Future Fund Active ETF, predpokladá, že tieto dodávky spolu s predajom služieb súvisiacich s existujúcim vozovým parkom Tesla by spoločnosti zarobili 140 miliárd dolárov alebo približne 100 dolárov za akciu.
  • Pripisuje 30-násobok ceny k zisku k zisku 100 USD za akciu, čím sa dosiahne cieľová cena 3 000 USD. S 1,4 miliardami akcií v obehu to znamená, že trhová kapitalizácia Tesly by bola viac ako 4 bilióny dolárov.
  • Treba ešte zobrať do úvahy nie len predaj elektrovozidiel ale aj fakt, že Tesla už generuje zisky aj zo solárnej energie. Príjmy z tejto divízie vzrástli o 62 % v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom a o viac ako 116 % v porovnaní s rovnakým štvrťrokom v roku 2020. 

Je to býčí pohľad, ale aj trochu konzervatívny. Akcie v hodnote 3 000 USD v roku 2030 znamenajú, že výnos akcií bude v nasledujúcich ôsmich rokoch v priemere približne 17 %, ale za posledných osem rokov sa akcie Tesly zhodnotili v priemere o 42 % ročne, čiže možné to je.


Kapitalizace 4 biliony dolarů mi přijde fakt extrém.

To potom aký bohatý bude Elon? :D

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview