Podľa Warrena Buffetta kľúčová investícia storočia, podľa Cathie Wood zlý nápad

Nie je tajomstvom, že Warren Buffett a Cathie Wood sú investičné protiklady. Ako je možné že niekto to označuje ako kľúčový asset portfólia a niekto ako zlý nápad? Výročné správy uznávaných investoro sa teda vôbec nezhodli v tomto odvetví, o čo teda ide?

                Cathie Wood vs Warren Buffett

Nemalo by byť žiadnym prekvapením, že Warren Buffett z Berkshire Hathaway $BRK-A+0.6% a Cathie Wood z Ark Invest $ARKF+0.4%sú opačné protiklady, pokiaľ ide o ich investičný štýl. Buffett má za sebou históriu úspešného investovania založeného na hodnote, pričom spoločnosť posudzuje skôr podľa jej súčasných fundamentov a ziskových marží, než aby hľadel ďaleko do budúcnosti pre veľký rast. Woodová medzitým zaznamenala veľký úspech sústredením svojich investícií do prevratných inovácií, spoločností, ktoré sa laserovo zameriavajú na rast na úkor ziskov.

Táto dynamika medzi nimi sa naplno prejavila minulý týždeň po tom, čo spoločnosť Berkshire Hathaway vydala svoj výročný list akcionárom, v ktorom ponúkal sektor, v ktorom Wood nevidí budúcnosť.

O ktorý sektor teda ide? Železnice.

Buffett nazval vlastníctvo svojej firmy Burlington North Santa Fe Railway jedným zo svojich „štyroch gigantov“, ktorý má pred sebou sľubnú budúcnosť napriek tomu, že ide o obchod so starou ekonomikou, ktorého korene siahajú až do roku 1848. "BNSF je naďalej tepnou číslo jeden amerického obchodu, čo z neho robí nenahraditeľné aktívum pre Ameriku, ako aj pre Berkshire. Ak by sa mnohé základné produkty, ktoré BNSF nesie, namiesto toho ťahali kamiónmi, emisie uhlíka v Amerike by prudko vzrástli," povedal Buffett v jeho výročnej správe. 

BNSF Railway, ktorá je podľa tržieb najväčšou železnicou v Amerike, vykázala v roku 2021 rekordné príjmy vo výške 6 miliárd USD. A Buffett očakáva, že tento rekord bude neustále prekonávaný po mnoho rokov v budúcnosti. 

"Dovolím si vzácnu predpoveď: BNSF bude o storočie kľúčovým aktívom pre Berkshire a našu krajinu," povedal Buffett.

Wood's Ark Invest však vidí železničný biznis inak. Ark vo svojej správe Bad Ideas Report to označila za „zlý nápad“, ktorému by sa investori mali vyhnúť, keďže je tento sektor zrelý na úpadok. Toto prerušenie bude podľa Woodovej spôsobené prijatím autonómnych elektrických nákladných vozidiel, ktoré budú „nákladovo efektívne konkurovať nákladnej železnici a budú ponúkať lepšie a pohodlnejšie služby“. 

Tak na koho strane ste? Myslíte, si že budúcnosť železníc je stále pozitívna, alebo dôjde k úpadku ako to tvrdí Cathie Wood a bude postupne nahradená autonomnými elektrickými nákladnými vozidlami?

Zdroj: Businessinsider.com


Obaja maju pravdu, na dlhe vzdialenosti bude prosperovat zeleznica a v spolupraci s prekladiskami a autonomnymi EV-truckmi budu prosperovat vyrobcovia/prevadzkovatelia e-truckov.

Ak sa bavím, že napríklad na najbližších 10 rokov, tak Buffett ak dlhodobo asi Wood...

Ťažko sa vyjadriť, každý má v niečom pravdu

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview