Budeme vôbec jazdiť autom, ak sa naplní táto predpoveď z Ruska?

Podľa Ruska to bude mať katastrofálne následky ak EÚ a USA odmietnú ruskú ropu. Ruský vicepremiér Alexander Novak pohrozil zastavením plynu cen Nordstream 1 do Európy. Toto vyjadrenie dalo Rusko na základe diskusie o zákaze ruskej ropy. Koľko dolárov za barel predpovedá Rusko? Budeme vôbec pri tejto predpovedi jazdiť autami?

                                 Ceny ropy pôjdú ešte vyššie, ako sa očakáva

Správa prišla deň po tom, čo americký minister zahraničia Antony Blinken pre NBC povedal , že USA s Európou diskutujú o zákaze ruskej ropy. Rusko varovalo pred ropou za 300 dolárov za barel a pohrozilo zastavením dodávok plynu do Európy v dôsledku rozsiahlych sankcií Západu v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.ň

Ropné futures sú v súčasnosti okolo 120 dolárov za barel po medziročnom náraste o 60 % v dôsledku obáv z prerušenia dodávok. Rusko je tretím najväčším producentom ropy na svete. Krajina tiež dodáva približne 40 % európskeho dopytu po plyne a nervozita poslala holandské futures na plyn – európsky benchmark – v pondelok nahor o 80 %.

Najmä plynovod Nord Stream 1 prepravuje zemný plyn z Ruska do Nemecka – najväčšej európskej ekonomiky. Nemecko 22. februára oznámilo, že zastavuje plány na výstavbu druhého plynovodu, Nord Stream 2, po tom, čo Rusko vyslalo vojakov na Ukrajinu – vývoj, s ktorým Rusko namieta.

"V súvislosti s ... uvalením zákazu na Nord Stream 2 máme plné právo prijať zodpovedajúce rozhodnutie a uvaliť embargo na čerpanie plynu cez plynovod Nord Stream 1," povedal Novak pre Reuters.

Európa zvažuje zníženie dovozu ruského plynu tento rok o dve tretiny, informoval denník Financial Times s odvolaním sa na európskeho komisára pre zelenú dohodu Fransa Timmermansa. Plánuje to dosiahnuť opatreniami, ako je zvýšenie dovozu skvapalneného zemného plynu a zvýšenie výroby obnoviteľnej energie podľa FT.

Otázka je EÚ v takej pozícií, aby si dovolovala uvažovať o znížení ruského plynu?

Európe by trvalo viac ako rok, kým by sa vyrovnala s nedostatkom z Ruska – a bolo by to drahšie, povedal Novak. Čiže jednoducho povedané odnesieme si to my, bežní spotrebitelia.

„Európski politici musia úprimne varovať svojich občanov a spotrebiteľov, čo môžu očakávať,“ povedal Novak podľa agentúry Reuters. "Ak chcete odmietnuť dodávky energie z Ruska, pokračujte. Sme na to pripravení. Vieme, kam by sme mohli presmerovať objemy." - Čína a výstavba Sibir 2. 

Už pred vojnou na Ukrajine niektorí obchodníci s opciami stavili na to, že ropa dosiahne až 250 alebo 300 dolárov za barel, uviedla agentúra Bloomberg v novembri. Teraz obchodníci hromadia opcie a ropa by mohla tento mesiac prekročiť 200 dolárov za barel. To sa pred pár dňami predpovedalo, že ropa dosiahne koncom 2022 cenu 200 USD za barel a už to tu máme, že to možno bude koncom mesiaca. 

Nechcem si radšej ani predstavovať, za koľko budeme tankovať pri cene 300 dolárov za barel alebo nebodaj vyššie. To bude mať deštruktívne dopady pre ekonomiku Európskej únie. Dúfajme len, že sa predstavitelia krajín dohodnú na nejakom rozumnom konsenze, pretože tie následky budú ozaj deštruktívne pre mnoho odvetví a bežných spotrebiteľov. Pri písaní tohto článku som čerpal z Businessinsider.com


Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview