Inflácia dosahuje historické maximá a Warren Buffett radí do čoho investovať v časoch vysokej inflácie

Miera inflácie v USA sa vo februári zvýšila na 7,9 %, čo je 40-ročné maximum. Tieto čísla nepochybne vedú mnohých investorov k otázke: Ako sa môžem chrániť pred infláciou? Jednou z možností je investovať do akcií, aby ste sa zabezpečili proti rastúcim nákladom a chránili si tak svoje ťažko zarobené peniaze proti znehodnoteniu. Svetovo uznávaný investor Warren Buffett dal jasné vyjadrenie, ako sa môžete chrániť proti inflácií.

                     Warren Buffett radí, ako chrániť svoje portfóliá 

Vo všeobecnosti mnohí odborníci odporúčajú investovať rozumne, aby sa zabezpečili proti inflácii. Suze Orman nedávno na svojej stránke napísala, že by ste mali „stále investovať do akcií“, aby ste sa zabezpečili proti rastúcim nákladom, a Ramit Sethi poznamenal, že: „Investovanie je jediný najefektívnejší spôsob, ako zbohatnúť. Inflácia môže byť pre jednotlivcov zlá, keď svoje peniaze necháte ležať na bankovom účte a nič iné s nimi nerobíte.“ Ale do akých spoločností by ste mali investovať? Tu je pár faktov, čo Warren Buffett povedal v priebehu desaťročí.

„Najlepšie podniky počas inflácie sú podniky, ktoré kúpite raz a potom už nemusíte ďalej investovať,“ pričom by ste sa mali vyhýbať „ akémukoľvek podnikaniu s veľkými kapitálovými investíciami.“ Počas inflácie vyzdvihuje nehnuteľnosti ako dobrú investíciu, ktorú si môžete kúpiť raz a potom získavate na náraste hodnoty. Podniky ako verejné služby a železnice označil za nevhodné investície počas inflácie.

A na stretnutí akcionárov v roku 2009 Buffett poznamenal, že prvá najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, aby ste sa ochránili pred infláciou, je investovať do seba a svojich schopností. Ďalej povedal, že „druhá najlepšia ochrana je skvelý biznis“, čo znamená spoločnosť, po ktorej produktoch/službách je dopyt, aj keď spoločnosť musí zvýšiť ceny.

A v liste akcionárom z roku 1981 to Buffett vyjadril úplne jasne, keď napísal, že spoločnosti, ktoré majú tendenciu odolávať inflačnému prostrediu, musia mať dve vlastnosti: Po prvé schopnosť pomerne ľahko zvyšovať ceny bez strachu z výraznej straty trhového podielu alebo objemu jednotky. Po druhé schopnosť prispôsobiť sa veľkému nárastu objemu v dolároch, či eurách len s malou dodatočnou investíciou kapitálu,

A v poslednom rade Buffett v roku 2021 akcionárom povedal, že najlepšie čo bežní ľudia môžu spraviť je investovať do indexových fondov, ako napríklad S&P 500 Index.

Ja s Warrenom môžem len súhlasiť určite sú akcie dobrou voľbou v časoch vysokej inflácie a v týchto časoch je dosť riskantné investovať do jednotlivých akcií a preto môže byť bezpečné investovať do fondov. Taktiež veľmi dobre povedal, že môžete investovať do svojho rozvoja, čo vám dokáže priniesť dlhodobý rast v akejkoľvek forme a nemôžem nesúhlasiť s nehnuteľnosťami. Neberte to ako investičnú radu, ale zvážte to a spravte si vlastný názor, na základe faktov, ktoré máme k dispozícií. Pri písaní tohto článku som čerpal z Marketwatch.com


Inflácia v USA na úrovni 8% je teda radosť

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview