Rusko zakazuje export 200 komodít ako odveta proti západným sankciám, prichádza komoditné zemetrasenie?

"Tieto opatrenia sú logickou odpoveďou na opatrenia uvalené proti Rusku a ich cieľom je zabezpečiť nepretržité fungovanie kľúčových sektorov hospodárstva," uviedlo ministerstvo hospodárstva.

                                    Rusko reaguje na západné sankcie

Rusko sa vo štvrtok pokúsilo o odvetu proti západným sankciám uvaleným v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu zákazom vývozu určitých tovarov a poľnohospodárskych komodít.

V zozname sú „technologické, telekomunikačné a medicínske zariadenia, vozidlá, poľnohospodárske stroje, elektrické zariadenia, ako aj železničné vozne a lokomotívy, kontajnery, turbíny, stroje na rezanie kovov a kameňa, video displeje, projektory, konzoly a rozvádzače,“ oznámila vláda a zákaz sa má vzťahovať do konca roku 2022. O zákaze vývozu akýchkoľvek energetických produktov sa nehovorilo. 

Vývoz tohto tovaru bol pozastavený do všetkých krajín s výnimkou členských štátov Eurázijskej hospodárskej únie (EAEU), Abcházska a Južného Osetska. Niekoľko druhov dreva a súvisiacich produktov bude tiež zakázané vyvážať do „štátov, ktoré podnikajú nepriateľské akcie proti Rusku v súlade so schváleným zoznamom“.

Ďalšie opatrenia by mohli zahŕňať obmedzenie vstupu zahraničných lodí do ruských prístavov a umožnenie ruským leteckým spoločnostiam registrovať lietadlá prenajaté od západných firiem ako svoj vlastný majetok, uviedla vláda.

Agentúra Interfax citovala zdroj oboznámený s pripravovanou legislatívou, podľa ktorej Rusko môže od 15. marca do 31. augusta dočasne zakázať vývoz obilia do skupiny bývalých sovietskych krajín, ktoré sú súčasťou Eurázijskej hospodárskej únie (EEÚ), ako aj vývoz cukru mimo krajiny. 

Opatrenia prichádzajú po západných sankciách v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu, ktoré hrozia, že ochromia ruskú energeticky závislú ekonomiku. Západné spoločnosti sa masovo stiahli z Ruska, keď Spojené štáty, Európska únia a Británia uvalili sankcie zamerané na obmedzenie prístupu Moskvy k financovaniu.

Vládna komisia v reakcii na to v stredu schválila prvý krok k znárodneniu majetku zahraničných firiem, ktoré opúšťajú krajinu.

Viac som o týchto sankciách písal v článku Prichádza zemetrasenie svetového komoditného trhu? 


Autor @sooskristian má karmu 320 a je členem této skupiny od 24/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Je tu nová železná opona a s ní i studená válka. Doufám, že nepřeroste v tu horkou. Nebo dokonce v atomovou!

Dobré, že tam zatial nepadli energie...

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview