Týchto 5 kryptomien má titul budúci zabijaci Etherea

Ethereum $ETHUSD-0.3%bola prvá kryptomena, ktorá zaviedla smart kontrakty. Po celé roky bolo Ethereum nespochybniteľným lídrom v tomto priestore a stále na ňom stojí veľký podiel projektov, ale bude tomu aj do budúcnosti tak? Bohužiaľ, Ethereum sa stalo obeťou vlastného úspechu a v kryptopriestore vznikli projekty s vyšším potenciálom a my si ich v tomto článku predstavíme.

Nahradia Ethereum lepšie projekty?

Kým sa mu nepodarí dokončiť upgrade na škálovateľnejší a ekologickejší model, zápasí s vysokými sieťovými poplatkami a preťažením siete. Výsledkom je, že do popredia sa dostalo množstvo takzvaných Ethereum zabijakov. Tieto sa môžu pochváliť rýchlejšími a lacnejšími transakciami. Tu je päť, ktoré si môžete pozrieť v roku 2022.

1. Solana $SOLUSD-0.5% 

Solana bola jednou z najvýkonnejších kryptomien roku 2021. Hovorí sa v nej, že ide o „najrýchlejšie rastúci ekosystém v kryptomenách“, ktorý podporuje neustále sa zväčšujúci zoznam aplikácií v jej sieti. V konečnom dôsledku na Solane bežalo viac ako 1 350 projektov. Jedným z veľkých dôvodov dramatického rastu Solana je jeho rýchlosť. Solana teoreticky hovorí, že sieť je schopná spracovať 65 000 transakcií za sekundu, čo je oveľa viac ako 15-45 transakcií za sekundu v Ethereu.

2. Avalanche $AVAXUSD-2.5% 

Podobne ako Solana, aj Avalanche zaznamenala minulý rok dramatický rast. Možno nezískal toľko titulkov, ale jeho cena sa zvýšila o viac ako 3 000% a teraz je na deviatom mieste z hľadiska trhovej kapitalizácie. 

Pre Avalanche vynikajú dve metriky:

  • Jeho celková uzamknutá hodnota (TVL) je takmer 11 miliárd dolárov. Podľa DeFi Llama to radí AVAX na štvrté miesto, pokiaľ ide o množstvo peňazí, ktoré ľudia vložili na projekty bežiace v jeho ekosystéme. Ethereum tu stále dominuje s viac ako 120 miliardami dolárov v TVL.
  • Môže sa pochváliť najrýchlejším časom vykonania transakcie. Samotná transakcia sa zdá byť takmer okamžitá, ale čas do dokončenia je viac podobný času spracovania a môže trvať dlhšie.

3. Cardano $ADAUSD-0.5% 

Cardano je už niekoľko rokov stabilnou súčasťou 20 najlepších kryptomien podľa trhovej kapitalizácie. Vyžaduje si to výskumne náročný prístup k vývoju, čo znamená, že zavádzanie technického vývoja bolo oveľa pomalšie ako iné blockchainy. Napríklad smart kontrakty spustila až v septembri. Jedna z vecí, ktorá odlišuje Cardano od ostatných kryptomien, je jeho široká vízia. Chce využiť technológiu blockchain na prerozdelenie moci a stať sa pozitívnou silou zmeny. Už má partnerstvá s vládami a inými organizáciami v rôznych afrických krajinách. Napríklad sa spojili s ministerstvom školstva v Etiópii s cieľom umiestniť akademické záznamy 5 miliónov študentov do blockchainu.

4. Elrond $EGLDUSD-0.9% 

Je to škálovateľný, rýchly blockchain, ktorý je zameraný aj na interoperabilitu. Interoperabilita je schopnosť týchto sietí komunikovať medzi sebou a je kľúčovou súčasťou vývoja blockchainu. Elrond spustil minulé leto decentralizovanú burzu s názvom Maiar, ktorá v súčasnosti uvádza iba pár tokenov. Najnovšie Elrond povedal, že zavedie novú decentralizovanú finančnú funkciu zameranú na metaverze s názvom metastake. Toto je dobrá minca, ktorú by ste mali mať na radare v tomto roku určite.

5. Tezos $XTZUSD+0.5% 

Tezos minulý rok nerástol tak rýchlo ako iné smart kontraktové kryptomeny. Získal približne 115 %, čo je slušný zisk, no výrazne ho zatieňujú Solana a Avalanche. Tento ekologický blockchain mal po svojom ICO v roku 2017 nejaké problémy s vedením, čo viedlo k právnemu vyrovnaniu vo výške 25 miliónov dolárov. Urobili veľké kroky na získanie trhového podielu na rýchlo sa rozvíjajúcom trhu NFT a tiež nedávno oznámili partnerstvo s futbalovým klubom Manchester United. Nedávny pokles cien kryptomien prekonal relatívne dobre. Cena Etherea sa od začiatku roka znížila o viac ako 20 %, zatiaľ čo cena Tezos klesla iba o 15 %, to znamená že Tezos dobre znáša korekciu. 

Na trhu je veľa kryptomien s inteligentnými zmluvami a je pravdepodobné, že viaceré budú mať svoj moment v centre pozornosti v rôznych bodoch v roku 2022. Je isté, že čím dlhšie bude Ethereu trvať na vyriešenie problémov so škálovateľnosťou, tým je pravdepodobnejšie, že iné kryptomeny budú mať väčší podiel na trhu. Ale v konečnom dôsledku je nepravdepodobné, že by to bola hra, v ktorej víťaz berie všetko. Ak bude trh s kryptomenami naďalej rásť, všetky tieto blockchainy by mohli rásť spolu s ním. Dôležité je pochopiť riziká, starostlivo preskúmať každú jednotlivú investíciu a investovať len peniaze, ktoré si môžete dovoliť stratiť, takže to neberte ako investičnú radu ale spravte si vlastný investičný názor. Pri písaní tohto článku som čerpal z Fool.com


No neviem eth prejde na 2.0

Egld vypada dobre takisto aj xtz

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview