Týmto 3 investičným chybám sa vyhnite pri poklese vášho portfólia

Poklesy našich portfólií už trvajú dlhšiu dobu a nik z nás nevie, ako dlho to bude ešte trvať. Preto je dôležité zachovať si chladnú hlavu a vyhnúť sa týmto chybám, ktoré by mohli zbytočne viesť k ešte väčším stratám alebo ušlým píležitostiam. Podmienky na trhu sú momentálne ťažké, preto si to nerobme ešte ťažším.

Týmto chybám sa vyhnite, pokiaľ nechcete zvýšiť vaše straty alebo prísť o zisk.

Aby sme uviedli veci na pravú mieru, korekcie na akciovom trhu sú vlastne celkom bežné udalosti. Ale ak ste nováčik, možno nebudete vedieť, ako sa počas korekcie správať. Aj keď ste ostrieľanejším investorom, realita je taká, že mnohí z nás už pomerne dlho nemuseli riešiť korekciu akciového trhu. Iste, akcie nás vystrašili už v marci 2020 v dôsledku vypuknutia COVID-19, ale tento medvedí trh mal pomerne krátke trvanie. Odvtedy sa akcie tešili peknému rastu až do začiatku tohto roka a odvtedy trh sprevádzajú negatívne fundamenty, ako napríklad konflikt na Ukrajine. Bez ohľadu na to, aké skúsenosti s investovaním máte, je dôležité vyhnúť sa určitým chybám, keď hodnoty akcií klesajú. Tu sú zhrnuté tri veľké chyby, ktorým sa teraz treba vyhnúť pokiaľ chcete ochrániť svoje portfólio. 

1. Panický predaj

Je ťažké sedieť a sledovať, ako hodnota vášho portfólia klesá zo dňa na deň. Pamätajte však, že straty, ktoré vidíte, sú iba straty na obrazovke a pokiaľ pozíciu nepredáte sa nejedná o stratu. Preto sa musíte zaviazať, že sa vyhnete predaju akcií z paniky a neistoty. Aj pád trhu je len cyklus a z hľadiska histórie, vždy došlo k otočeniu sentimentu. 

2. Nekupovať ďalšie akcie

Môžete predpokladať, že nákup akcií počas korekcie je zlý krok, pretože existuje možnosť, že investičné hodnoty by mohli klesnúť ešte viac. Existuje však aj veľká šanca, že sa akcie zo súčasného poklesu zotavia, takže ak budete pokračovať v investovaní, možno sa vám podarí ťažiť z nižších cien akcií a priemerovať si tak výslednú cenu. Ak sa niektorá z vašich akcií obchodovala za 200 USD za akciu a teraz je za 100 USD a vy tomu projektu veríte prečo nekúpiť DIP? Iste tá cena môže padnúť aj nižšie, ale ak vy ste už teraz spokojný s nákupom, tak prečo nie? Takmer nikdy nechytíte bottom. 

Ak nechcete riešiť nákup jednotlivých akcií v takomto čase, vždy sa môžete uchýliť k fondom obchodovaným na burze ETF. Výhodou tejto alternatívy je, že nemusíte tráviť príliš veľa času stratégiou o tom, ktoré konkrétne spoločnosti kúpiť. Skôr budete môcť jedným ťahom investovať do mnohých spoločností a nechávať rozhodnutia na odborníkov. 

3. Nahradenie akcií ešte rizikovejšími investíciami

Keďže akcie sú v poslednej dobe veľmi volatilné, možno budete mať tendenciu vložiť svoje peniaze do iných aktív, ako sú kryptomeny . Ak však toto rozhodnutie poháňa strach zo strát, potom kryptomena pravdepodobne nie je veľmi dobrým riešením, že sa uchýlite k tomu len zo "zúfalstva". Kryptotrh môže byť oveľa volatilnejší ako akciový trh, a keďže digitálne mince sú pomerne novou investíciou, nevieme presne, akú majú silu udržania. To neznamená, že nemôžete pridať určité množstvo kryptomien do svojho portfólia. Teraz však nemusí byť čas na to, aby ste sa pustili do digitálnych mincí – najmä ak je vaším cieľom zmierniť riziko v čase, keď vaše portfólio klesá. 

Dúfam, že vám tieto rady pomohli samozrejme je to na vás, či príjmete straty alebo si spriemerujete nákupky alebo na istý čas prestanete pozerať na portfólio. Avšak je to len cyklus korekcia je normálna vec. Pri písaní tohto článku som čerpal z Fool.com


asi nejčastější chyby nováčků

Priemerovanie pozícií je dobrá strategia, pokym maš kapital :D

Je pravda, že je to strata až keď predáš

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview