Tieto 2 spoločnosti kúpte a nikdy nepredajte, zaručený zisk

Tieto dve spoločnosti majú jedno spoločné – cieľ maximalizovať neobmedzenú globálnu zákaznícku základňu, čo im bude vytvárať nepretržité zisky a tým pádom budú rásť aj hodnoty ich akcií a vášho portfólia, ak do nich investujete. Obaja títo hráči sú lídrami vo svojom odbore a taktiež inovátormi a urobíte dobre ak časť peňazí do nich investujete.

Pri investovaní nie je nič isté, ale tieto spoločnosti majú k tomu veľmi blízko.

Budú chvíle, keď malé vyberanie zisku bude vyzerať oportunisticky, ale dlhodobému investorovi sa trpezlivosť vypláca kupovaním a držaním skvelých spoločností bez snahy načasovať svoje výstupy. 

Amazon $AMZN+2.5% 

Za posledné dva roky zaznamenal Amazon za svoje celoročné tržby z elektronického obchodu rast o 16,7 % a 15 % medziročne, pričom v roku 2021 vzrástli na 468 miliárd dolárov z elektronického obchodu. Čiastočne tomu pomohla aj pandémia, čo viedlo k tomu, že veľa ľudí zostalo doma a museli veľa nákupov realizovať online. Napriek tomu, že medziročné tržby naďalej rastú dvojciferným tempom, pre niektorých investorov môže byť alarmujúce, že od roku 2018 sa medziročné tempo rastu predaja každý rok znižuje, z 18,7 % v roku 2018. Ale zároveň s rastom výnosov, aké má Amazon, je pre spoločnosť čoraz ťažšie udržať toto medziročné tempo rastu konzistentne.

Zdroj: Tradingview.com

Čo by mohlo byť trochu znepokojujúce pre investorov Amazonu, je, že najväčší online maloobchodný konkurent Walmart $WMT+0.6%zaznamenal medziročný nárast online predaja o 58 % a 63 % za posledné dva roky, čiže konkurencia rastie. Investori Amazonu by sa však nemali príliš obávať, pretože spoločnosť pokračuje vo svojej vláde ako popredný svetový online trh podľa príjmov a trhovej kapitalizácie a nezdá sa, že by tento titul v dohľadnej dobe stratili. A čo viac, Amazon zažíva zmenu, v ktorej bude jeho generátor vyššej marže pravdepodobne aj v budúcnosti hlavným generátorom príjmov. Amazon Web Services (AWS) je dôvod, prečo Amazon potlačil odhad prevádzkových príjmov za štvrtý štvrťrok, vygenerovali prevádzkový zisk vo výške 5,3 miliardy USD v 4. štvrťroku, čo je medziročný nárast o 49 % za daný štvrťrok a najväčší medzikvartálny rast tržieb v histórii, čo viedlo k 71 miliardám USD za celý rok 2021. V skutočnosti priemerný medziročný rast AWS za posledné štyri roky je 42,6 % v porovnaní s priemernou mierou rastu online maloobchodu spoločnosti 17 % za rovnaké časové obdobie. Ak obe miery rastu zostanú stabilné počas zvyšku dekády, AWS by mohlo predbehnúť maloobchod v celkových príjmoch do roku 2030. Pre investorov by tiež malo byť prínosom vedieť, že Amazon nedávno poskytol správy o pláne spätného odkúpenia akcií v hodnote 10 miliárd dolárov, čo signalizuje presvedčenie manažmentu, že akcie spoločnosti majú oproti súčasnej cene vyššiu hodnotu. A okrem toho oznámila prvé rozdelenie akcií spoločnosti za viac ako 20 rokov , ktoré poskytne 20 akcií na každú jednu akciu vlastnenú rekordnými investormi k 27 máju.

Apple $AAPL+0.5% 

Veľký historický moment zvýšenia príjmov spoločnosti Apple nastal pri uvedení revolučného globálneho produktu – iPhonu. Hodnota spoločnosti a jej produkty sú len dva z mnohých dôvodov, prečo kúpiť akcie Apple a nikdy ich nepredávať . Ale podobne ako Amazon, hlavným generátorom príjmov spoločnosti v budúcnosti by mohol byť jej segment služieb zahŕňajúci Apple Music, softvér a služby, ktorý v roku 2021 priniesol 68 miliárd dolárov. Toto číslo odráža sériu šiestich kvartálov za sebou a 20 z posledných 23 zaznamenávať postupné štvrťročné zvyšovanie výnosov zo služieb. Skvelou správou pre investorov je, že predaj iPhonov naďalej rástol v objeme kusov a podiel na globálnom trhu zostal stabilný od prvého štvrťroka 2020, čo vyvrcholilo 22 % podielom na trhu v štvrtom štvrťroku 2021, čo je najvyššia miera v roku 2021. Spolu s predajom iPhonov pribudnú aj ďalšie predaje v službách ako AppleCare. Ale v rokoch, keď predaj iPhone môže klesnúť, služby môžu naďalej rásť v dôsledku 1,65 miliardy aktívnych nainštalovaných zariadení Apple a viac ako 1 miliardy aktívnych telefónov iPhone na celom svete.

Zdroj: Tradingview.com

Snáď najväčší moment pre Apple ešte len nastane. Jeho ďalší „iPhone moment“ sa môže odohrať v podobe revolučného spôsobu prepravy. O iCar, čiže Apple Car, sa šuškalo už pár rokov. Pracujeme na potenciálnom dátume spustenia v roku 2025, spoločnosť testuje svoj autonómny navigačný softvér od roku 2017 a projekt je podľa CEO Tima Cooka považovaný za matku všetkých projektov umelej inteligencie. 

Podľa mňa tieto spoločnosti sú super pre investorov, ktorí nechcú moc riskovať, ale chcu mať zaručený zisk možno v pomalšom tempe, ale bez stresov. Spoločnosti neustále pracujú na nových projektoch, čiže rast bude podľa mňa konštantný, a ak Apple spustí to ich auto, tak si myslím, že to bude veľmi zaujímavé. Ale neberte to ako investičnú radu, len ako analýzu retail investora. Pri písaní tohto článku som čerpal z Fool.com


v zásadě souhlas s oběma

Mate tieto spolocnosti aj zvlast,ak mate napr.etf na SP500?

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview