Facebook by podľa tohto indikátora mohol dosiahnúť 400$ za akciu

Akcie $FB+0.5%sú od minulého roka nižšie takmer o 40%, jedným z dôvodov je, že TikTok im odoberá podiel na trhu a to sa ukazuje na akciách Meta. Avšak ukazovatele finančného toku spoločnosti naznačujú, že by sa Meta mohli odraziť a narásť o takmer 100% na hodnotu niekde 400 USD za akciu. 

Akcie FB padli od ATH o veľké %, ale analytici očakávajú odraz.

Niet pochýb o tom, že ByteDance's TikTok odoberá Facebooku podiel na trhu a to sa ukazuje aj na hodnote akcií $FB+0.5%. Samozrejme tých príčin poklesu je viacero, ako napríklad geopolitické napätie spôsobené konfliktom na Ukrajine. Očakávajte finančné výsledky za 1. štvrťrok, ktoré sú síce ziskové, ale odrážajú medziročný pokles metrík, čo môže poslať akcie FB ešte nižšie a vytvoriť príležitosť pre investorov s dlhodobým zameraním. Meta Platforms $FB+0.5%má v poslednej dobe krušné chvíle. Akcie klesli z 336,35 USD 31. decembra na približne 214 USD k poludniu 23. marca. V jednom momente akcie klesli na 186,63 USD k 14. marcu.

V skutočnosti 22. marca Buzzfeed $BZFD+4.0%, ktorý sa vo veľkej miere spolieha na príjmy generované z reklám na Facebooku, riešil tento problém. Jej vedenie dlho hovorilo o nižších príjmoch Facebooku. CNBC uviedla, že ide o „pokračujúcu tému v oblasti techniky: spotrebitelia sa vzďaľujú od Facebooku Meta“. Finančná riaditeľka Buzzfeed Felicia DellaFortuna poznamenala: „posun v sledovanom čase od Facebooku neúmerne ovplyvnil naše obchodné príjmy v porovnaní s inými podnikmi.“ Povedala tiež: „stále vidíme, ako publikum trávi menej času na Facebooku.“ - čo môže byť veľkým problémom pre spoločnosť. 

Povedala však aj toto: „Instagram a TikTok sú pre nás tiež významné platformy, pokiaľ ide o zapojenie publika, mladí ľudia naďalej trávia viac času na vznikajúcich platformách, ako sú Instagram a TikTok.“ V skutočnosti, keď hovorila o prechode na TikTok, často spomínala aj Instagram, ktorý vlastní Meta a teda príjmy idú do "kapsy" Meta. Meta teda získava používateľov, ktorí znižujú čas sledovania na Facebooku. Prechádzajú na Instagram a krátku video platformu BuzzFeed s názvom Tasty, aj keď určitá návštevnosť smeruje aj na TikTok.

Výkonný peňažný tok Meta FCF

V minulom štvrťroku spoločnosť Meta Platforms zarobila 12,56 miliardy dolárov vo voľnom peňažnom toku (FCF). To bola marža FCF 37,3 %. Analytici predpovedajú, že tržby vzrastú na 132 miliárd USD v roku 2022 a 155 miliárd USD v roku 2023. Tržby z roku 2021, ktoré predstavovali 117,9 miliardy USD, sú o 31,5 % vyššie. To znamená, že FCF by do roku 2023 mohol dosiahnuť 58 miliárd USD. Je to preto, že ak zoberieme 37,3 % zo 155 miliárd USD, marža FCF znamená, že FCF dosiahne 57,8 miliardy USD. Ale aby sme boli konzervatívni, povedzme, že marža klesá na 35 %. To by znížilo FCF na 54,25 miliardy dolárov.

Ďalej predpokladajme, že trhové hodnoty akcií FB s 5% výnosom FCF. To je rovnaké ako násobok ceny k FCF (P/FCF) 20x (tj 1 delené 0,05 = 20). To znamená, že ak vynásobíme 54,25 miliardy dolárov x20, trhová kapitalizácia bude 1,085 bilióna dolárov. To je o viac ako 91 % viac ako súčasná trhová kapitalizácia spoločnosti Meta vo výške 567 miliárd USD. Inými slovami, akcie FB majú stále hodnotu 1,9135 krát 213,46 USD, teda 408,46 USD. To ukazuje potenciálny rast akcií Meta.

Takže za mňa určite nie investícia do HODL, ale ako špekulačná investícia na rok alebo dva, prečo nie? Určite má stále Facebook dominanciu a bude generovať vysoké zisky po dobu niekoľkých rokov. Na druhú stranu si myslím, že FB stagnuje a že prídu lepšie sociálne siete, alebo minimálne také, ktoré budú brať veľký podiel na trhu, čo sa odrazí na akciách FB, ale myslím si, že sa to nestane za rok alebo dva a preto to môže byť na kratšie obdobie dobrá voľba, ale neberte to ako investičnú radu, len ako analýzu retail investora.

Zdroj: Investorplace.com


Facebook potřebuje pořádně nakopnout, ale věřím, že časem růst přijde

Uvádíte hodně čísel, ale co je jisté je příležitost, kterou akcie $FB+0.5% představují

Vždy príde niečo lepšie len $FB+0.5% má vyhodu v tom, že ich dokáže odkúpiť...

Určite príde niečo lepšie ale prijmy z reklam a dominanciu si udržia ešte pekne dlho

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview