Tieto 3 lekcie musíte mať na pamäti, ak chcete zbohatnúť investovaním

Ak chcete byť úspešní, musíte pochopiť kľúčové zásady investovania.Krátkodobé straty sú prirodzenou súčasťou investovania, no môžete podniknúť kroky na ich minimalizáciu a veľmi dôležité je nepripúšťat si tie krátkodobé straty, ale pozerať sa na to dlhodobo. Takmer každý úspešný investor pozná tieto základné pojmy a vy ich musíte poznať tiež. 

Existujú pravidlá, ktoré musíte dodržiavať ak chcete dosiahnúť úspech v investovaní.

Investori majú v konečnom dôsledku na mysli jeden cieľ: zväčšiť svoje bohatstvo s minimálnym úsilím. Niektorí to robia lepšie ako iní, ale rozdiel medzi úspechom a neúspechom nie je vždy o tom, koľko peňazí človek investuje. Investovanie veľkých súm určite pomáha, ak sa chcete stať milionárom, ale ak chcete zvýšiť svoje bohatstvo, musíte mať na pamäti niekoľko ďalších vecí. Tu sú tri z nich.

1. Vzostupy a pády sú bežnou súčasťou investovania

Spoločnosti majú dobré a zlé štvrťroky a podľa toho ich akcie rastú a klesajú. To isté platí o trhu ako celku. Niekedy dôjde ku korekciám trhu a veľa ľudí príde o peniaze, dokonca aj skúsení investori. Jednou z tvrdých právd o investovaní je, že vaše podiely sa v určitom bode prepadnú, aj keď ste investovali do veľkých, stabilných spoločností s obrovskými konkurenčnými výhodami oproti ostatným v tomto odvetví. A stratiť trochu peňazí raz za čas neznamená, že robíte niečo zlé – stáva sa to každému.

Dôležité je neprepadať panike a nepredávať bezhlavo. Väčšinu času stačí len počkať, kým sa vaše portfólio zotaví. Z dlhodobého hľadiska akciový trh prinášal silné výnosy. Na druhej strane panický predaj môže zmeniť vaše dočasné straty na trvalé. Sledujte svoje investície a sledujte varovné signály, ako napríklad spoločnosť, ktorá neustále stráca podiel na trhu v prospech svojich konkurentov. To by mohlo byť znakom toho, že sa veci neotočia a vy by ste mali radšej znížiť svoje straty a prijať stratu ako fakt. 

2. Trpezlivosť

Niektorí ľudia berú burzu ako lotériu. Masívne investujú do niekoľkých malých, relatívne neznámych spoločností v nádeji, že cez noc zarobia majetok – a to sa skutočne stane niekoľkým šťastlivcom. Ale veľká väčšina ľudí, ktorí si vyberú tento prístup, nakoniec stratí veľa zo svojej počiatočnej investície.

Ak chcete zarobiť majetok a udržať si ho, budete musieť upraviť svoje očakávania týkajúce sa vašej časovej osi. Rast vášho bohatstva v priebehu niekoľkých desaťročí nemusí byť to, čo ste mali na mysli, ale je oveľa pravdepodobnejšie, že si toto bohatstvo udržíte, ak si dáte čas a zameriate sa na vysokokvalitné spoločnosti s reálnymi cieľmi. Priemerovanie nákladov v dolároch je jednoduchou alternatívou k pokusu o načasovanie trhu a možno to už robíte na svojich dôchodkových účtoch. Toto je miesto, kde investujete stanovenú sumu v dolároch podľa pravidelného plánu. Môže to byť 100 € každý týždeň alebo 200 € každý mesiac - podľa toho, čo vám vyhovuje. Ide o to, že niekedy budete investovať, keď sú ceny akcií vysoké a inokedy, keď sú nízke. Z dlhodobého hľadiska sa vyrovnajú a nakoniec zaplatíte primeranú cenu za všetky svoje akcie.

3. Nemali by ste staviť na jednu kartu

Investovanie všetkých svojich peňazí do hŕstky akcií je recept na katastrofu, pretože ak sa len jedna alebo dve z týchto akcií prepadnú, prídete o veľa peňazí. V ideálnom prípade by ste mali rozdeliť svoje peniaze medzi najmenej 25 rôznych akcií v rôznych sektoroch. Týmto spôsobom, aj keď celé odvetvie zažije neúspech, budete mať k dispozícii iné akcie, ktoré môžu pokrývať straty zo slabšieho sektora. Ak vám nevyhovuje výber jednotlivých akcií, indexový fond je jednoduchý spôsob, ako diverzifikovať svoje úspory. Okamžite vám poskytnú podiel v stovkách alebo tisíckach spoločností a väčšina z nich je celkom cenovo dostupná. Najlepšie indexové fondy S&P 500 si napríklad účtujú poplatky len okolo 3 USD ročne za portfólio 10 000 USD, čo mi príde dosť prijateľné. Nezabudnite tiež pravidelne rebalancovať svoje portfólio. Niektoré investície budú fungovať lepšie ako iné, čo môže viesť k tomu, že budú tvoriť väčší podiel na vašom majetku, ako ste pôvodne zamýšľali, čo vás potenciálne vystaví príliš veľkému riziku. Zvyknite si prehodnocovať svoje investície aspoň raz ročne, čo vám dáva možnosť vykonať akékoľvek zmeny potrebné na to, aby ste sa udržali na správnej ceste.

Podľa mňa je veľmi dôležité to "rebríkovanie" pozície, že napríklad chcete investovať 1000€ do nejakej akcie a rozdelíte si to aspoň na 3 vstupy po 33%, ja som to tak na začiatku nerobil a dosť som to ľutoval. Taktiež nestaviť na jedno odvetvie, nebodaj na jednu spoločnosť ale diverzifikovať. A nepredávať v panike je určite najdôležitejšie vedieť, pretože strata je stratou, až keď predáte a kým to nepredáte je to len potenciálna strata, ktorá sa môže rýchlo otočiť. 

Zdroj: Fool.com


dobré si tyto věci čas od času připomenout

No nepanikarit je dosť dôležité

Najskôr teória potom prax

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview