Táto spoločnosť je pre Warrena Buffetta ideálnou akvizíciou a verí v dlhodobý vysoký rast

Akvizícia Warrena Buffetta za 11,6 miliardy dolárov je jeho najväčšou od roku 2016 a teda niet pochýb o dôvere v dlhodobý rast tejto spoločnosti v spolupráci s $BRK-A+0.4%. Podľa Buffetta je to výborná akvizícia a príležitosť pre vysoký rast a tu je dôvod prečo. 

Oracle of Omaha aj napriek svojmu veku neprestáva a neustále rastie so spoločnosťou Berkshire Hathaway.

V priebehu rokov si Warren Buffett a Berkshire Hathaway $BRK-A+0.4% vybudovali obrovský hotovostný zostatok. Na konci minulého roka mal konglomerát 150 miliárd dolárov v hotovosti. Začiatkom tohto týždňa spoločnosť Berkshire Hathaway uviedla, že získa poisťovací gigant Alleghany Corp. $Y+0.0% za 11,6 miliardy USD. Obchod Berkshire Hathaway je najväčší od roku 2016, kedy kúpila spoločnosť Precision Castparts za 37 miliárd dolárov.

Spoločnosť z odvetvia, ktoré Buffett miluje

Alleghany predáva celý rad poistných produktov vrátane poistenia majetku a úrazu a zaistenia. V minulom roku poisťovateľ dosiahol celkové príjmy vo výške 12 miliárd USD, pričom 7,1 miliardy USD pochádzalo z čistého poistného získaného z uzatvorených poistiek. Spoločnosť priniesla ďalšiu 1 miliardu dolárov z čistého investičného príjmu a ziskov zo svojich cenných papierov. 

Alleghany je ideálnou akvizíciou pre Buffetta, ktorý má dlho "milostný pomer" s poisťovníctvom. To, čo Buffett na poistení miluje, je niečo, čo sa nazýva „float“.

Poisťovne sú vo vzácnej situácii, keď inkasujú peniaze alebo poistné skôr, ako vedia, aké budú ich náklady na poistné plnenia. Pretože toto poistné vyberajú vopred, majú veľkú hromadu hotovosti alebo „float“, ktorý je ich povinnosťou použiť, kým neprídu nároky poistníkov. Buffett miluje obchodný model a už vlastní tri hlavné poisťovne v Berkshire Hathaway Reinsurance, General Re a GEICO. Vlastní tiež niekoľko menších poisťovateľov, vrátane National Indemnity - Buffettov prvý nákup poistenia pred 55 rokmi.  

Od zakúpenia National Indemnity vzrástla hodnota akcií Berkshire Hathaway z 19 miliónov USD na 147 miliárd USD, čo predstavuje pôsobivú 18% zloženú ročnú mieru rastu. Kúpou Alleghany získa Berkshire Hathaway ďalších 1,7 miliardy dolárov v hotovosti a likvidných aktívach.  

Spojenie medzi Alleghany a Berkshire siaha ďaleko do minulosti

Nie je to len aspekt poistenia, ktorý Buffetta pritiahol do Alleghany, ale aj osobné prepojenie medzi týmito dvoma spoločnosťami. Súčasný výkonný riaditeľ Alleghany, Joseph Brandon, predtým viedol Buffettovu dcérsku spoločnosť General Re a tak tu môžeme hovoriť aj o osobných vzťahoch medzi spoločnosťami. Alleghany Capital má rastúci podiel na celkovom obchode Alleghany. Rovnako ako Berkshire, Alleghany investuje do niekoľkých odvetví a vlastní mnoho dcérskych spoločností, ktoré fungujú nezávisle. Alleghany Capital má vlastnícky podiel v spoločnostiach v oblasti výroby ocele, výroby nákladných vozidiel a prívesov a výroby hračiek a mnoho ďalšieho...

Vzhľadom na podobnosť myslenia a investičného štýlu nie je prekvapením, že Buffett získal Alleghanyho. Spoločnosť je dokonalým Buffettovým doplnkom, ktorý Berkshire dáva viac investícií do základných priemyselných odvetví a pomáha Berkshire pokračovať v budovaní svojej hotovostnej pozície pre dlhodobé príležitosti. Pokiaľ regulačné orgány schvália dohodu, vyzerá to, že Buffett pridal do svojho rastúceho portfólia ďalšiu solídnu spoločnosť a jeho kroky určite nemôžeme spochybňovať. Pri písaní tohto článku som čerpal z Fool.com


Na to že má po 90ke stále aktívny 😀

Buffettove rozhodnutia nemôžeme spochybňovať 😀

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview