Investovaním 400€ mesačne môžete týmto spôsobom dosiahnúť majetok vo výške 3 milióny €.

Nemusíte investovať desaťtisíce mesačne, aby ste dosiahli veľký majetok. Stačí dodržiavať systém, aby ste nahromadili milióny na krásny dôchodok. Ak budete hrať so správnymi kartami a nebudete panikáriť, tak na dôchodku môžete byť krásne zabezpečený. Tu je spôsob, ako na to.

Dodržiavať systém je veľmi dôležité pri investovaní.

Čo pre vás urobí investícia 400 dolárov mesačne?

Ak máte navyše 400 dolárov alebo eur mesačne počas trvania vašich pracovných rokov, môžete si vybudovať vážne bohatstvo, s ktorým sa dá užiť pekný dôchodkový vek a môžno aj niečo odložiť rodine. V skutočnosti, ak viete investovať 400 dolárov/eur mesačne počas 43-ročného obdobia a vaše investované úspory generujú priemerný ročný výnos 10,5 %, skončíte s 3,3 milióna eur/dolárov. A to by malo stačiť na to, aby ste si užili dôchodok naplno.

To samozrejme vyvoláva otázku: Ako dosiahnuť priemernú ročnú návratnosť vašich investícií 10,5 %? Rýchla odpoveď je, že táto návratnosť nie je v žiadnom prípade zaručená. Ale ak vaše investície budú smerovať napríklad do indexových fondov S&P 500 a budete ich držať mnoho rokov, je veľká šanca, že to môžete dosiahnúť. Od roku 1957 do roku 2021 generoval index S&P 500 investorom priemerný ročný výnos 10,5 % a to teda je dosť dlhá pozorovaná doba, nato aby sme si vedeli spraviť ucelený názor. Aby bolo jasné, neznamená to, že index si počas tohto obdobia každý rok viedol stabilne dobre. V skutočnosti skončilo niekoľko rokov za ten čas v mínuse, ale výsledok je taký, že v dlšom pozorovanom období to dokáže generovať. 

Tento priemerný ročný výnos 10,5 % skôr zodpovedá za silné roky na strane indexu, ako aj za roky, počas ktorých mal podpriemernú výkonnosť. Ale ak hovoríte o investovaní na širokom trhu na viac ako 40 rokov, potom je veľká šanca, že vaše portfólio bude mať porovnateľnú návratnosť.

Zamyslite sa nad tým

Niektorí ľudia sa na dôchodkové sporenie začnú zameriavať až po tridsiatke, štyridsiatke alebo dokonca neskôr. Ale ak je vaším cieľom zhromaždiť milióny za seniorské roky a nechcete sa mesačne rozlúčiť s tonou peňazí, aby ste to dosiahli, potom budete musieť začať skoro.

V našom príklade sme použili 43-ročné okno sporenia. To je rozumné, ak začnete venovať prostriedky na svoje dôchodkové sporenie vo veku 24 rokov s cieľom odísť do dôchodku vo veku 67 rokov, čo je plný dôchodkový vek na účely sociálneho zabezpečenia, ak ste sa narodili v roku 1960 alebo neskôr, čiže kritérium je objektívne správne nastavené. 

Dúfam, že vám tento článok trocha otvoril oči a poukázal na možnosť sporenia si na dôchodok formou investovania. 400€ sa môže zdať niekomu veľa, ale ak máte napríklad partnera s ktorým plánujete žiť celý živoť a užívať si dôchodok tak je to už len 200€ mesačne a to ozaj nie je veľa, ak tu píšeme o reálnej možnosti zhodnotenia niekde vyše 3 milióny €. Neberte to ako investičnú radu, len ako inšpiráciu a na poukázanie možností. Pri písaní tohto článku som sa inšpiroval príspevkom z Fool.com


Zde je vidět význam složeného úročení

v srpnu mi bude 24, porad jeste na vysce, ale z brigad a jinych zdroju mam zainvestovano okolo 20 tis. dolaru, vetsina v akciich, zbytek v kryptu. Realne jako clovek s 300+ hrama na Steamu a s nedostatkem casu utracim penize jen za bydleni, jidlo a pritelkyni. A tech cca 500 dolaru mesicne odkladat zvladam.

Len na Slovensku si odložiť 400€ je aj celkom dosť...

No jasné kumulatívne zhodnocovanie :)

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview