Nová investičná príležitosť pre Warrena Buffetta?

Azda žiadny investor nie je známy svojou trpezlivou, premyslenou a dlhodobou stratégiou ako Oracle of Omaha. V dôsledku jeho investičných filozofií sa jeho spoločnosť $BRK-A+0.3% stala jednou z najuznávanejších na svete a ich úspešné kroky kopíruje veľké množstvo investorov. Predchádzajúce výročné listy akcionárov mohli predpovedať ďalší krok Warrena Buffetta.

Do tejto spoločnosti bude pravdepodobne ďalej investovať a cena tak pôjde hore.

Vo výročnom liste akcionárov Warrena Buffetta z roku 1988 o praxi napísal toto: "Uprednostňujeme, samozrejme, veľké dlhodobé záväzky, ale často máme viac hotovosti ako dobrých nápadov. V takýchto časoch arbitráž niekedy sľubuje oveľa väčšie výnosy." Existuje však krátkodobá investičná stratégia, ktorú uprednostňuje aj Warren Buffett, nazývaná „fúzna arbitráž“ alebo nákup akcií spoločností obchodujúcich pod ich akvizičnou cenou. 

V roku 2018, krátko po tom, čo IBM oznámila, že kúpi Red Hat za 190 USD za akciu, Berkshire Hathaway kúpila viac ako 4,1 milióna akcií Red Hat za odhadovanú cenu 175 USD za akciu. „Rozpätie“ alebo percento medzi obchodnou cenou akcie a výkupnou cenou v tomto konkrétnom prípade bolo približne 8,5 %. Čo znamenalo, že Berkshire zaznamená zisk 8,5 % zo svojej investície, pokiaľ akvizícia prebehne podľa plánu. Berkshire by v prvom štvrťroku 2019 a 2. štvrťroku 2019 kúpila takmer milión ďalších akcií, kým IBM dokončila akvizíciu 9. júla 2019. Berkshire celkovo zbavila odhadovaných 70 miliónov dolárov z fúznej arbitráže Red Hat. 

Nová arbitrážna príležitosť

Začiatkom tohto roka $MSFT+2.1% Microsoft oznámil akvizíciu Activision Blizzard $ATVI+0.1% za približne 69 miliárd USD, čiže 95 USD na akciu. Activision Blizzard sa nedávno obchodoval za 79 USD za akciu, čím vytvoril spread približne 20 %. Zhodou okolností, Berkshire otvorila pozíciu v Activision Blizzard v Q4 2021 za 1,1 miliardy dolárov. Vzhľadom na načasovanie napísal Buffett otvorený list, v ktorom zdôraznil, že jeho spoločnosť o akvizícii nevedela a že priemerná cena akcií bola 77 dolárov.

Kúpi Berkshire ďalšie akcie Activision Blizzard?

Vo výročnom liste akcionárov Buffetta z roku 1988 načrtol otázky, ktoré si treba položiť pred investíciou do fúznej arbitráže:

Na vyhodnotenie arbitrážnych situácií musíte zodpovedať štyri otázky: (1) Aká je pravdepodobnosť, že sľúbená udalosť skutočne nastane? (2) Ako dlho budú vaše peniaze viazané? (3) Aká je šanca, že sa objaví niečo ešte lepšie – napríklad konkurenčná ponuka na prevzatie? a (4) Čo sa stane, ak sa udalosť neuskutoční z dôvodu protimonopolného konania, finančných problémov atď.?

Po prvé, zatiaľ čo Big Tech nedávno vyvolal hnev Kongresu, Microsoft si vytvoril priateľský vzťah so zákonodarcami . A vzhľadom na skutočnosť, že herné, vysoko konkurenčné odvetvie, sa podieľa na celkových príjmoch Microsoftu len 8 %, regulátori môžu mať veľký tlak na to, aby zrušili dohodu len na základe protimonopolných obáv. Po druhé, Microsoft očakáva, že akvizíciu uzavrie niekedy počas fiškálneho roka 2023 (júl 2022 až jún 2023), čo znamená, že realizácia potenciálnych ziskov môže trvať tri až 15 mesiacov.

Po tretie, konkurenčná ponuka na prevzatie sa zdá byť nepravdepodobná, ak vezmeme do úvahy, že sa nehovorilo o časovom okne pre konkurenčnú ponuku a nie príliš veľa verejných spoločností si môže dovoliť zaplatiť cenu takmer 69 miliárd dolárov. Nakoniec, ak sa dohoda neuskutoční, cena akcií Activision Blizzard pravdepodobne klesne. Avšak vzhľadom na to, že investičný manažér Berkshire mal rád hernú spoločnosť pred dohodou s Microsoftom, nemalo by byť pre Berkshire škodlivé, či k akvizícii dôjde alebo nie. 

Aby sme zhrnuli myšlienky Warrena Buffetta o arbitráži pri fúziách, vo svojom výročnom liste akcionárov z roku 1989 napísal: "Z času na čas sa zapojíme do arbitráže - niekedy vo veľkom rozsahu - ale iba vtedy, keď sa nám páčia šance." Aj keď sú šance v tejto konkrétnej situácii sporné, Activision Blizzard môže začiarknuť všetky políčka Warrena Buffetta a byť tak aj naďalej atraktívnou investičnou príležitosťou, ale neberte to ako investičnú radu, len ako zhodnotenie možností. Pri písaní tohto článku som čerpal z Fool.com


Osobně se docela divím, že trh dává tak velkou šanci tomu, že se ta akvizice nepovolí. Pokud to náhodou neklapne, tak si klidně pár let počkám než to zase půjde přes 100usd. Dřív nebo později se problémy a vedením vyřeší a prach okolo skandálů usadí. Už dávno před akvizicí se mi ATVI moc líbil, i když jsem část se slušným ziskem odprodal tak jsem to po korekci nabral zpět a momentálně patří k největším pozicím v portfoliu.

Tak toto sa už diskutovalo :D

Nato koľko má rokov tak stále veľmi aktívny

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview