Oľutujete, ak nenakúpite tieto 2 akcie v roku 2022 a nebudete ich držať kľudne aj navždy

Ak nakupujete akcie s plánom, že ich budete držať desaťročia môžu spraviť kľudne 10x niekedy aj oveľa viac, ak máte dobrý výber spoločností. Jedna zo spoločností, o ktorých analytici tvrdia, že spravíte veľkú chybu ak ich nekúpite je z oblasti strojárstva a architektúry. Ďalšia je z oblasti financií a zhodnocovania. Takže obidva tieto smery sú veľmi perspektívne a vy do nich môžete práve teraz investovať.

Tieto dva podniky sú veľmi odolné a spoľahlivé.

Ideálny časový horizont na držanie akcie je navždy. Keď necháte kúzlo zloženého úročenia robiť svoje a budete vlastniť kúsok kvalitného podniku na dlhé desaťročia, ľahko sa vám vráti 10 alebo dokonca 100-násobok vašej počiatočnej investície. Ktoré akcie je však ideálne kúpiť a držať navždy? 

Dobrou metódou je hľadať podniky, ktoré majú silné manažérske tímy a majú dobré skúsenosti s vytváraním hodnoty pre akcionárov a obchodujú sa za rozumné ceny. Tu sú dve akcie, ktoré spĺňajú tieto kritériá. 

1. Autodesk $ADSK+2.1% 

Autodesk vlastní kolekciu softvérových produktov, ktoré slúžia strojárstvu, architektúre a stavebníctvu. Jeho najdôležitejším programom je Revit, čo je 3D návrhový softvér pre architektov, ktorý dodržiava predpisy pre informačné modelovanie budov (BIM), ktoré sa stáva čoraz populárnejšie vo svete. Aspekt BIM je dôležitý, pretože vlády na celom svete nariaďujú architektonickým a stavebným firmám dodržiavať štandardy BIM, čo zvyšuje dopyt po softvéri pre návrh súvisiaci s BIM. Revit má väčšinový podiel na trhu v rámci BIM návrhového softvéru, ktorý by mal v nasledujúcom desaťročí zvýšiť dopyt po produkte a zároveň podporiť rast tržieb spoločnosti Autodesk.

Medzi ďalšie dôležité segmenty pre Autodesk patrí AutoCAD (jeho pôvodný návrhársky softvér z 80. rokov, ktorý funguje dodnes), Fusion 360 (mechanické a výrobné cloudové navrhovanie) a Autodesk Construction Cloud (nástroje pracovného toku pre stavebné firmy). A o mnohých ďalších produktoch spoločnosti sa môžete dozvedieť na produktovej stránke spoločnosti. Rovnako ako v prípade Revitu a BIM, vo všetkých odvetviach rastie dopyt po digitalizácii a tvorbe 3D modelov, aby boli priemyselné procesy efektívnejšie.

Vzhľadom na pokračujúcu predajnosť jeho návrhového a inžinierskeho softvéru, doterajšie záznamy manažmentu o vytváraní hodnoty pre akcionárov (akcie vzrástli za posledných 20 rokov viac ako 10-krát) a primeraný P/FCF sa teraz javí ako ideálny čas na nákup akcie Autodesku a držať ich na dlhú dobu.

2. Nelnet $NNI+1.5% 

Na rozdiel od spoločnosti Autodesk, ktorá sa zameriava na poskytovanie služieb niekoľkým špecifickým odvetviam, je Nelnet rozsiahlym konglomerátom s mnohými rôznymi produktami. Spoločnosť začala vytvárať študentské pôžičky pre federálnu vládu v 90. rokoch. Bolo však potrebné zastaviť poskytovanie nových pôžičiek, keď vláda v roku 2010 prevzala podnik úplne interne. Odvtedy prevzala peňažný tok zo svojej existujúcej úverovej knihy a reinvestovala ho do rôznych odvetví.
Prevádzkuje tiež Nelnet Bank, spoločnosť poskytujúcu študentské pôžičky, a spoločnosť zaoberajúcu sa vzdelávacími technológiami. Rôzne ďalšie investície zahŕňajú nehnuteľnosti, projekty v oblasti obnoviteľnej energie, jej podiel v Allo communications (poskytovateľ širokopásmového pripojenia) a portfólio rizikového kapitálu, ktorých hodnota je momentálne 1,6 miliardy USD.

To, čo je na Nelnete najviac zaujímavé, je jeho záznam o zložení účtovnej hodnoty na akciu (vrátane dividend), odkedy sa dostali na burzu. Táto metrika meria rast účtovnej hodnoty alebo aktíva mínus pasíva, čo je najlepším meradlom na ocenenie finančnej/investičnej spoločnosti, akou je Nelnet. Od roku 2004 má Nelnet zloženú účtovnú hodnotu na akciu na 17,2 % ročne, čo je ešte pôsobivejšie, keď vezmeme do úvahy, že jeho hlavný obchodný model bol v roku 2010 narušený.

Obidve spoločnosti podnikajú v špecifickom, ale za to perspektívnom odvetví. Za mňa je určite zauujímavá prvá spoločnosť Autodesk $ADSK+2.1% pretože odvetvie stavebníctva a architektúry je veľmi perspektívne a sám osobne sa tým zaoberám a vidím ako sa do popredia dostáva BIM. Určite je aj Nelnet zaujimavý tými finančnými ukazovateľmi a svojim business modelom, rozhodnutie je na vás. Avšak neberte to ako investičnú radu, len ako zhodnotenie od retail investora. Pri písaní tohto článku som čerpal z Fool.com


Zajímavé tipy, zaměřím se na ně blíže

Stavebníctvo je veľmi silný sektor a určite aj bude

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview