Warren Buffett prezradil tajomstvo ako zbohatnúť a je to jednoduchšie, ako si myslíte

Investovanie je dnes v niektorých smeroch ťažšie ako pred desiatkami rokov. Sporenie vo forme investovania stabilným tempom môže viesť k bohatstvu, ktoré zmení váš život. Warren Buffett je investičná legenda. Generálny riaditeľ Berkshire Hathaway $BRK-A+0.5% prezradil tajomstvo vo forme investičnej stratégie, ktorú ak budete dodržiavať určite zbohatnete.

Oracle of Omaha prezradil spôsob akým možete zbohatnúť.

Najznámejší Buffettov citát je pravdepodobne ten, ktorý hovorí investorom, aby sa báli, keď sú ostatní chamtiví, a chamtiví, keď sa ostatní boja. Je to nadčasová lekcia, ktorá určite platí pre euforický býčí trh v roku 2021 a výpredaje, v ktorých sa teraz nachádzame. Napriek tomu je ťažké držať krok s niekým, kto je jedným z najbohatších ľudí na svete a môže si dovoliť stratiť desiatky miliárd dolárov a stále byť rozprávkovo bohatý.

Preto by som tvrdil, že pre priemerného investora je oveľa vhodnejšia iná Buffettova citácia. Ten citát znie: "čas je tvoj priateľ a impulz je tvoj nepriateľ. Využi zložené úročenie a nenechaj sa uchvátiť spevom sirén trhu."

Príbehy ľudí, ktorí zbohatli na akciách meme, neznámych kryptomenových minciach alebo ľubovoľnom množstve náhodných spôsobov, sú všade okolo nás, čo môže zahmliť úsudok a viesť k zlému rozhodovaniu. Buffett to dobre vyjadril počas jedného zo svojich výročných stretnutí akcionárov, keď varoval, že „speňaženie nádeje a chamtivosti je spôsob, ako zarobiť obrovské množstvo peňazí“. Wall Street má mnoho spôsobov, ako môže profitovať z volatility a impulzov. Čas a trpezlivosť však môžu byť rovnako silnými zbraňami, ktoré má retailový investor k dispozícii. Je to tak, že veľa ľudí sa rozhodne tieto nástroje nepoužívať.

Najlepší priateľ investora

Výber skvelých akcií je jedným zo spôsobov, ako dosiahnuť nadpriemernú výkonnosť. Ale na konci dňa, poraziť trh v ktoromkoľvek danom roku znamená o niečo viac, než len chváliť sa. Relatívne priemerný výnos v priebehu času je skôr miestom, kde sa zarábajú skutočné peniaze.

Na ilustráciu tohto príkladu si zoberme troch rôznych ľudí. Jeden má 25 rokov, druhý 40 rokov a druhý 55 rokov. 25-ročný muž má našetrených 0 dolárov, 40-ročný má našetrených 250 000 dolárov a 55-ročný má už odložený 1 milión dolárov. Všetci traja ľudia investujú 10 000 dolárov ročne na dôchodkový účet a zarábajú ročný výnos 10 % zo svojich úspor až do veku 75 rokov. Ktorý investor má najviac peňazí vo veku 75 rokov?

Sila zloženého úročenia.

Odpoveď je 25-ročný, aj keď tento človek bol na mizine, keď začal investovať.

Čas je silnejší ako vyšší výkon alebo začínať s množstvom peňazí. Je skutočne ohromujúce si myslieť, že niekto, kto jednoducho ušetrí 10 000 dolárov ročne po dobu 50 rokov s návratnosťou 10 % ročne, môže byť vo veku 75 rokov neuveriteľne bohatý. Hovoríme o generačnom bohatstve, ktoré mení život.

Bežným vyvrátením tohto príkladu by bol nedostatok času alebo neschopnosť ušetriť toľko. Použime teda iný príklad. Povedzme, že človek je schopný ušetriť len 500 dolárov mesačne alebo 6 000 dolárov ročne. A to môže robiť len 15 rokov. Do konca 15-ročného obdobia by táto osoba mala stále 251 774 dolárov - značné množstvo peňazí s celkom uskutočniteľným plánom úspor.

Z toho plynie ponaučenie, že zvyčajné šetrenie a čas sú skutočne jediné nástroje, ktoré potrebujete, ak chcete byť bohatí. Dodržiavanie jasne daného systému a trpezlivosť vám môžu priniesť naozaj krásne peniaze a nemusíte riskovať s rôznymi meme coinami alebo low cap spoločnosťami. Pri písaní tohto článku som čerpal z Fool.com

Ak sa vám páčia takéto články môžete si ma follownúť, aby vám nič neuniklo.


Stačí len dodržiavať systém no :)

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview