Táto Warrenova Buffettova spoločnosť si vytvorila ultimátnu pozíciu, ktorú len tak nezosadia z trónu

Vybudovanie platobného systému v rovnakom rozsahu by každej spoločnosti vyžadovalo značný čas a zdroje a tiež vytvára silné ziskové marže. Funguje vo viac ako 200 krajinách a využíva ju viac ako 100 miliónov obchodníkov, tieto fakty naznačujú to, že dominancia tejto spoločnosti je naozaj vysoká a môžeme ju považovať za ťažko prekonateľnú, čo môže byť pre investorov výhodné.

Warren Buffett jednoznačne vie do čoho investuje.

Visa $V+0.5%  je dlhodobo považovaná za spoločnosť so silnou konkurenčnou výhodou. Legendárny investor Warren Buffett a jeho spoločnosť  Berkshire Hathaway už dlho oceňujú akcie, ktoré dokážu vybudovať ekonomickú priekopu, čo je konkurenčná výhoda, ktorá umožňuje spoločnosti dosahovať vynikajúce ziskové marže a cenovú silu. Málokomu sa podarilo dosiahnuť silnejšiu priekopu ako najväčšia platobná sieť na svete Visa. 

Najväčšia platobná sieť na svete

Spotrebitelia a podniky musia byť schopní efektívne presúvať peniaze tam a späť a spoločnosť Visa je pravdepodobne najdôležitejšou spoločnosťou, ktorá to uľahčuje a zabezpečuje. Visa prevádzkuje najrozšírenejšiu platobnú sieť na svete. Pôsobí vo viac ako 200 krajinách a využíva ho viac ako 100 miliónov obchodníkov. V roku 2021 dosiahol celkový objem prostredníctvom siete Visa viac ako 13 biliónov dolárov. Okrem toho existuje viac ako 3,8 miliardy kariet Visa, ktoré boli vydané po celom svete. Zatiaľ čo Mastercard je ďalšou vynikajúcou akciou, ktorá si vybudovala silnú platobnú sieť, spoločnosť zaznamenala v roku 2021 prostredníctvom svojej siete oveľa menší celkový objem 7,7 bilióna dolárov a v obehu má viac ako 2,5 miliardy kariet, čiže vieme skonštatovať, že sila Visa je naďalej dominantná.

Visa nielenže stanovuje pravidlá pre svoju sieť, ale pôsobí aj ako centrálny hráč vo všetkých platobných transakciách, ktoré prechádzajú cez sieť. Vo svojej hlavnej činnosti Visa uľahčuje pohyb peňazí autorizáciou transakcií medzi emitentom a nadobúdateľom a tiež pomáha presúvať finančné prostriedky medzi oboma stranami.

Zdroj: Visa

Hodnotenie Visa a jej priekopy je pomerne jednoduché. Vzhľadom na to, že stanovuje pravidlá pre najväčšiu platobnú sieť na svete, určite má cenovú silu – nie že by nedostala spätnú väzbu od kľúčových účastníkov siete. Za každú transakciu, ktorá prebehne cez jej sieť, však Visa inkasuje malý poplatok, a preto mnohí prirovnávajú Visu k mýtnici na diaľnici. Toto vynikajúce podnikanie pomohlo spoločnosti vytvoriť silné marže.

Okrem toho bude spoločnosť Visa naďalej ťažiť z toho, že svet naďalej zanecháva hotovosť, čo je trend, ktorý sa v dôsledku pandémie zrýchľuje. Napríklad v Latinskej Amerike a Karibiku, o ktorých sa manažérsky tím Visa zmienil ako o oblasti, v ktorej dochádza k mnohým posunom smerom k digitálnym platbám, celkový objem debetných a kreditných kariet Visa v regióne dosiahol za fiškálny rok 2022 hodnotu 1,07 bilióna USD, z 824 miliárd USD vo fiškálnom roku 2021.

Visa je tiež spoločnosť, ktorej sa darí v prostredí vysokej inflácie, ako je to, v ktorom sa teraz nachádzame. Po prvé, veľa nákladov na zriadenie platobnej siete je fixných. Po druhé, jej poplatky sú percentom z transakcie, takže ak sa zvýšia náklady na tovar a služby, spoločnosť Visa jednoducho zarobí na poplatkoch viac. Recesia by určite mohla znížiť spotrebiteľské výdavky, ktoré poháňajú podnikanie spoločnosti Visa, ale zatiaľ spoločnosť nepociťuje žiadnu bolesť.

Generálny riaditeľ spoločnosti Visa Al Kelly pri svojej najnovšej výzve o zisku povedal: "V tejto fáze, pokiaľ ide o objemy, sme nezaznamenali žiadny výrazný vplyv v dôsledku inflácie, problémov s dodávateľským reťazcom alebo vojny na Ukrajine." Okrem toho spoločnosť Visa poskytla dobrý výhľad na aktuálny štvrťrok, a to aj napriek tomu, že zasiahla pozastavenie jej operácií v Rusku.

Visa má proste veľmi silné postavenie a bolo by ťažké a zabralo by to veľa času, keby iná spoločnosť vytvorila platobnú sieť s rovnakým rozsahom. Spoločnosť má silné ziskové marže a veľa príležitostí, pretože hotovosť sa stáva menej populárnou. Aj keď existujú hrozby pre jej podnikanie, či už ide o technológiu blockchain , digitálne meny alebo nové platobné siete, spoločnosť Visa je dostatočne veľká a má zdroje na vybudovanie podobnej technológie a jej začlenenie do svojej siete alebo na získanie konkurentov alebo partnerstvo s nimi. Spoločnosť bola v minulosti veľmi úspešná pri prekonávaní obchodných hrozieb. Pre všetky tieto dôvody Buffett a Berkshire vlastnia akcie už mnoho rokov a my si od neho môžeme brať príklad lebo desaťročia dokazuje, že naozaj vie čo robí, ale rozhodnutie ja samozrejme na vás toto nie je investičná rada, len zhodnotenie naozaj dominantnej spoločnosti v danom odvetví.


S tým blockchainom to bude zaujímavé

nevedel som že Mastercard tak zaostáva

Timeline Tracker Overview