Vyhnite sa tejto spoločnosti, pretože čelí 3 existenčným problémom

Investorom sa môže zdať táto akcia lacná po masívnom poklese a možno uvažujú o BUY THE DIP, avšak spoločnosť čelí zvýšeným rizikám vyplývajúcim z vyradenia z burzy a slabej ziskovosti a podľa rôznych analytikov sú akcie radšej v statuse neinvestovať. 

Tejto spoločnosti sa radšej vyhýbajte.

DiDi Global $DIDI je popredná čínska spoločnosť poskytujúca spolujazdu a doručovanie, ktorá vstúpila na burzu pred menej ako rokom. Akcie DIDI sa začali obchodovať v júli 2021 s ich počiatočnou verejnou ponukou (IPO) od 14 USD za akciu. Je neuveriteľné, že akcie teraz v priebehu roka klesli o úžasných 87 %. Aj po šokujúcom prepade je DiDi žiaľ, stále príliš riskantné, aby stálo za to ho kúpiť.

Akcie DIDI budú čoskoro odstránené

Začiatkom tohto týždňa akcionári DiDi schválili plán na stiahnutie akcií z burzy v New Yorku. DiDi má v úmysle podať svoj formulár na vyradenie z burzy na NYSE okolo 2. júna, pričom obchodovanie sa zastaví 10 dní po tom. Primárny zoznam spoločnosti sa potom presunie na burzu v Hongkongu. 

DiDi tvrdí, že je to potrebné ako súčasť procesu „nápravy“ s čínskou vládou. Mnoho aplikácií DiDi bolo odstránených z platforiem v krajine kvôli údajným rizikám kybernetickej bezpečnosti. Odstránenie akcií DIDI z NYSE má byť krokom k opätovnému získaniu priazne čínskej vlády.

Pre amerických investorov to však bude pravdepodobne zlá správa, najmä pre vlastníkov, ktorí skončia s mimoburzovými akciami. Spoločnosti, ktoré nie sú na hlavnej burze, majú tendenciu mať oveľa nižší objem obchodov a cena akcií podľa toho klesá. Okrem toho niektoré maklérske spoločnosti úplne blokujú obchody s vyradenými akciami.

Akcie DIDI čelia vážnym výzvam

Odvetvie zdieľania jázd nedosiahlo úroveň ziskovosti, v akú investori dúfali. Udržať si vodičov bolo ťažšie a drahšie, než sa očakávalo, to je situácia, ktorá sa za posledný rok len zhoršila. Tvrdá konkurencia medzi rôznymi doručovacími a spolujazdeckými spoločnosťami držala ceny nižšie. Navyše, najmä priestor na donášku jedla mal oveľa horšiu jednotkovú ekonomiku, ako by investori očakávali.

Ďalšou veľkou prekážkou bol Covid-19. Pandémia tvrdo zasiahla všetky spoločnosti na zdieľanie jázd v rokoch 2020 a 2021. Na väčšine trhov sa však podnikanie skutočne rozbehlo, keďže miestne podniky sa znovu otvorili.

Veľké prevádzkové straty v DiDi

Za posledné štyri štvrťroky DiDi vytvorila prevádzkové straty v rozmedzí od 838 miliónov USD do 3,8 miliardy USD. Posledné číslo ovplyvnili jednorazové výdavky, no bez ohľadu na to ide o spoločnosť, ktorá každé tri mesiace stráca zhruba jednu miliardu dolárov. Rozsah týchto strát je ohromujúci. Prevádzkové straty spoločnosti sú podstatne vyššie ako jej celkový hrubý zisk. Toto je zriedkavé a veľmi zlé znamenie pre veľkú spoločnosť orientovanú na spotrebiteľov. Vo vzduchoprázdne by sa možno DiDi problémy dali vyriešiť. Samotné veľké prevádzkové straty nepotopia spoločnosť, pokiaľ dokáže získať nový kapitál. DiDi má jednoducho príliš veľa veľkých problémov a príliš málo finančných zdrojov na to, aby ich riešili, samozrejme rozhodnutie je na vás nie je to investičná rada, preto si treba spraviť ešte širší prieskum spoločnosti.


dobrý hele, mně $BABA-1.6% a $0700.HK stačí bohatě, další Číňan by mě ani nenapadl 😂

Odchod z burzy nikdy nie je dobrý…

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview