Chcete ochrániť vaše peniaze voči inflácii? Tieto 3 akcie sú odolné

Keďže inflácia dosahuje 40 ročné maximá, investori musia nájsť vhodné spoločnosti, do ktorých zaparkujú svoje peniaze, aby zabránili ich znehodnoteniu. Federálny rezervný systém zvýšil úrokové sadzby o pol percentuálneho bodu, čo je najprudšie jednorazové zvýšenie za 22 rokov, aby bojoval proti tejto pohrome.

Tieto 3 spoločnosti ochránia vaše peniaze voči inflácii.

Existuje však spôsob, ako poraziť infláciu, a to "zaparkovať" svoje peniaze v akciách, ktoré môžu časom úspešne zvyšovať svoje ceny tak, aby sa buď vyrovnali alebo prekročili dlhodobú mieru inflácie. Takéto podniky majú zvyčajne silné značky a spotrebitelia ich veľmi milujú, čo im umožňuje zvyšovať ceny bez straty časti svojich zákazníkov.

1. 3M $MMM-0.3% 

3M je bezpochyby jedným z najúspešnejších a najinovatívnejších priemyselných konglomerátov na trhu. Spoločnosť v roku 2021 vygenerovala tržby 35,4 miliardy USD a má diverzifikované podnikanie, ktoré sa zaoberá všetkým, od lepidiel a keramiky až po výrobky na ošetrovanie rán a papiernictvo. Rôznorodosť jej portfólia zabezpečuje, že táto stálica je dostatočne izolovaná od ekonomických otrasov, ako sú recesie a zároveň jej umožňuje využívať výhody rôznych odvetví, v ktorých pôsobí.

V roku 2021 zaznamenala spoločnosť 3M medziročný nárast čistého predaja o 9,9 % na 35,3 miliardy USD, zatiaľ čo čistý zisk vzrástol medziročne o 8,7 % na 5,9 miliardy USD, čo dokazuje jej odolnosť počas pandémie. Spoločnosť má tiež vynikajúce skúsenosti s vyplácaním rastúcich dividend, pričom zaznamenala 64 po sebe idúcich rokov zvyšovania a pevne ju zaradila na zoznam dividendových kráľov. Približne 5 až 6 % svojich tržieb vynakladá aj na výskum a vývoj, čo zaisťuje, že pokračuje v navrhovaní inovatívnych riešení pre svojich zákazníkov.

2. Procter & Gamble $PG+0.8% 

Ak hľadáte akciu, ktorá má dlhú históriu a prešla viacerými ekonomickými cyklami, nehľadajte nič iné ako Procter & Gamble. Spoločnosť pôsobí na trhu už viac ako 180 rokov a môže sa pochváliť širokým portfóliom spotrebného tovaru v 10 kategóriách, ktorý predáva do viac ako 180 krajín. So známymi značkami, ako sú Pantene, Olay, Oral-B a Pampers má Procter and Gamble vynikajúcu cenovú silu, ktorá jej môže pomôcť udržať si náskok pred infláciou.

Vo fiškálnom roku 2021, ktorý sa skončil 30. júna, vzrástli čisté tržby medziročne o 7 %, pričom čistý zisk vzrástol o 10 % na 14,3 miliardy USD. Dynamika spoločnosti sa preniesla do prvých deviatich mesiacov fiškálneho roku 2022, kde sa čisté tržby medziročne zvýšili o 6,1 %, zatiaľ čo čistý zisk vzrástol o 2,5 % napriek vplyvu inflácie. Spoločnosť Procter and Gamble tiež zvýšila svoju štvrťročnú dividendu na 0,9133 USD na akciu, čo predstavuje 66. rok zvýšenia dividendy za sebou. Jej usmernenia týkajúce sa rastu tržieb vo fiškálnom roku 2022 o 4 % až 5 % a rastu čistého príjmu o 6 % až 9 % dokazujú schopnosť spoločnosti pokračovať v expanzii napriek tlakom na náklady, ktorým čelí.

3. McDonald's $MCD+0.4% 

Ako jeden z najrozšírenejších reťazcov rýchleho občerstvenia je McDonald's hnacou silou s 38 000 pobočkami po celom svete. Spoločnosť stála pevne v roku 2021, aj keď sa pandémia prehnala celým svetom, pričom zaznamenala medziročný nárast celkových príjmov o 21 % na 23,2 miliardy USD a 59 % nárast čistého príjmu na 7,5 miliardy USD. Jeho slávne „zlaté oblúky“ a zameranie sa na rodiny udržiavali vysoký dopyt po a tento trend sa pravdepodobne udrží aj z dlhodobého hľadiska.

Táto dynamika sa preniesla aj do prvého štvrťroka fiškálneho roku 2022, pričom McDonald's vykázal celkový porovnateľný predaj v obchodoch na úrovni 11,8 %, čo je nárast zo 7,5 % v predchádzajúcom štvrťroku. Celkové tržby vzrástli medziročne o 11 % a čistý zisk (bez mimoriadnych a jednorazových položiek) vzrástol o 19 %. Spoločnosť tiež deklarovala štvrťročnú dividendu vo výške 1,38 USD na akciu, čo je o 7 % viac ako rok predtým, a zvýšila svoju dividendu už pôsobivých 45 po sebe nasledujúcich rokov.

McDonald's však nezaspáva na vavrínoch a aktívne buduje svoju sieť partnerstvom s doručovacími spoločnosťami. V polovici mája sa McDonald's a Deliveroo dohodli na novom, dlhodobom partnerstve, vďaka ktorému budú obe spoločnosti pracovať ruka v ruke, aby ešte viac rozšírili dosah reťazca rýchleho občerstvenia.

Samozrejme rozhodnutie je na vás, nie je to investičná rada, len poukázanie na možnosti, ako chrániť svoje peniaze v týchto časoch voči inflácii.


Není o čem. Výběr schvaluju - především jsou to dividendovky 👌 Řekl bych, že v této době je to dokonce nutnost držet nějakou podobnou akcii.

Týmito akciami sa to “nedá” pokazit 🤔😂

Timeline Tracker Overview