Čo je WEB 3.0 a prečo tak získava na popularite?

Asi ste postrehli že, Binance Labs vyzbieralo 500 miliónov dolárov v novom investičnom fonde s podporou renomovaných globálnych inštitucionálnych investorov. Nový fond bude investovať do projektov zameraných na pokrok vo využívaní kryptomien a podporu širokého prijatia technológie Web 3.0 a blockchain.

Čo je to WEB 3.0 a prečo sa mu venuje toľko pozornosti?

Pojem Web 3.0 si získava na popularite. Web 3.0 je silným protikladom k paradigme Web 2.0 so zameraním na GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple a Microsoft). Web 3.0 navrhol Gavin Wood, britský počítačový vedec, známy aj ako zakladateľ Polkadot a Kusama. 

Web3.0 je re-branding kryptomien

Aj keď existuje veľa definícií Web 3.0, je vhodné uvažovať o ňom ako o rebrandingu termínu „crypto“ na opis svetového pohľadu na kryptoaktíva a blockchain. Vo všeobecnosti mnohí ľudia vnímajú kryptoaktíva a blockchain ako špekulatívne alebo vírusové trendy a pojem krypto je často spájaný s negatívnym obrazom. To je dôvod, prečo by sa malo riešiť premenovanie kryptomien na Web 3.0.

Očakáva sa, že Web 3.0 bude internet novej generácie, ale namiesto toho, aby sme sa snažili pochopiť Web 3.0 z ničoho nič, musíme najprv pochopiť paradigmy Webu 1.0 a Webu 2.0 a odhaliť, v akom kontexte sa Web 3.0 zrodil.

Porovnanie úrovní Web

Web 1.0 sa vzťahuje na éru, keď zrodenie World Wide Web (WWW) umožnilo jednotlivcom slobodne vytvárať webové stránky a šíriť informácie. Obdobie bolo od polovice 90. rokov do polovice 21. storočia.

V tom čase boli programovacie jazyky ako CSS a JavaScript predčasné a ich obsahom bol hlavne statický HTML, ktorý umožňoval čítanie informácií (jedným smerom). Hlavnými hráčmi boli spoločnosti a organizácie, ktoré vynakladali rozpočty na vytváranie webových stránok na šírenie informácií.

Vo Webe 2.0 sa služby sociálnych sietí (SNS) objavili ako služba, ktorá by mohla vyriešiť smerový charakter prenosu informácií vo Webe 1.0. To umožnilo každému, kto bol dovtedy iba príjemcom informácií, zverejňovať informácie na SNS ako Twitter, Instagram a Facebook. Vďaka tomu je web interaktívny.

Nemôžeme však povedať, že internet dosiahol skutočnú slobodu s vynálezom SNS. Skôr to vytvorilo rôzne obmedzenia. Je to preto, že spoločnosti, ktoré ovládajú SNS a ďalšie platformy, sú malou skupinou spoločností s názvom Big Tech, ktorú vedie GAFAM. Jednotlivci sú generátormi informácií, ale Big Tech monopolizuje tieto informácie.

Informácie na stránkach sociálnych sietí majú obrovský vplyv na životy ľudí, a to aj v politike a ekonomike. Dochádza tiež k šíreniu falošných správ a nenávistných prejavov a problémom je aj drvivá cenzúra. Niektorí si myslia, že používanie služieb sociálnych sietí na politické účely, ako to bolo vidieť v prezidentských voľbách v USA, je spoločenským problémom a obvinenia, že opakované akvizície vznikajúcich služieb spoločnosťou Big Tech môžu porušovať protimonopolné zákony.

Tu sa objavil koncept Web 3.0, známy aj ako distribuovaný web. Vo Web3.0 existuje možnosť, že metaverse bude červeným oceánom, ktorý nahradí službu sociálnych sietí. To povedie k zrodeniu konceptu „virtual first“ a množstvo generovaných informácií bude výrazne väčšie ako pri Web 2.0. Internet, ktorý sa stal centralizovaným a dominoval mu malý počet spoločností vo Webe 2.0, čoskoro vstúpi do éry decentralizácie a autonómnej expanzie prostredníctvom Webu 3.0.

Web3.0 je výhodný hlavne pre jednotlivcov

Web 3.0 umožní ľuďom spravovať svoje vlastné údaje (osobné informácie) samostatne. Doteraz za poskytovanie vlastných údajov nie ste odmeňovaní, no vznik trhovísk, akými sú informačné banky s údajmi, tento trend dramaticky zmení.

Doteraz boli hlavnými príjemcami výnosov z úspešných projektov inštitucionálni investori a investori rizikového kapitálu. Vo Webe 3.0 však tí, ktorí prispievajú do ekosystému, dostanú tokeny, vďaka čomu budú ľahšie dosahovať finančnú návratnosť, keď ich projekty uspejú. Namiesto toho, aby sa bohatstvo koncentrovalo v malom počte ľudí, môžeme očakávať, že sa bohatstvo rozdelí do celej spoločnosti.

NFT a Metaverse, technologický trend pre Web 3.0

Tu diskutujeme o dvoch technologických trendoch, NFT a Metaverse, ktoré sú nevyhnutné pri pochopení Web 3.0. Mnoho ľudí môže pociťovať bariéry voči týmto myšlienkam pre ich novosť a zložitosť, ale sú to potrebné znalosti, aby prežili v nadchádzajúcej dobe.

Digitálne aktíva, ako sú herné položky a digitálne umenie, mali len málo možností na monetarizáciu, pretože sa dajú kopírovať a vkladať do neobmedzeného množstva. NFT to však môže zmeniť vložením stropu pre ponuku a odteraz budú mať digitálne aktíva peňažnú hodnotu.

To umožňuje hrať-to-zarábať (P2E) v rámci metaverza zabezpečením hodnoty rôznych digitálnych aktív v metaverze pomocou NFT. Skrátka, budete môcť pracovať a žiť vo virtuálnom svete bez toho, aby ste museli pracovať v reálnom svete. V skutočnosti sa objavujú ľudia, ktorí si zarábajú na svoj každodenný život prostredníctvom blockchainových hier, ako je Axie Infinity, najmä v rozvojových krajinách.

Metaverse nevyhnutne nevyžaduje technológiu blockchain, ale priesečník týchto dvoch môže spôsobiť veľkú zmenu paradigmy. Metaverse je ďalšou generáciou sociálnych sietí, kde ľudia môžu zarábať peniaze, a keď sa virtuálna natívna generácia stane dospelou, môžeme očakávať veľké zmeny v pracovných a životných návykoch.

Web 3.0 od dnešného dňa

V tomto článku sme skúmali Web3.0. Ak vezmeme do úvahy čas, kedy sa zmenia zvyky ľudí, môže trvať najmenej tri až päť rokov, kým sa prejaví jeho veľkosť. Odkedy sa Web 3.0 stal virálnym, možno ste si mysleli, že je prechodný, ale teraz ste pochopili, že ide o zásadný pohyb, ktorý zmení životy ľudí. Ak máte záujem o Web 3.0, vyskúšajte NFT a Metaverse atď. Oceňujte svoju vlastnú intuíciu o tom, čo si myslíte, a nie názory iných.


Len či to tie inštitúcie nebudú sabotovat

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview