Pohľad na Shopify pri aktuálnej cene a po zverejnení kvartálnych výsledkov

Spoločnosť Shopify $SHOP+1.1% nemusím žiadnému investorovi asi nejak špeciálne predstavovať. Investori sa opäť "osmelili" a zamerali sa na technologické akcie, po zaujímavých výsledkoch niektorých technologických gigantoch, ako napríklad Google. V prospech hrá taktiež očakávanie spojené so zmiernením inflácie.

Pohľad na spoločnosť Shopify.

Čo sa týka kvartálnych výsledkov spoločnosti, tak tie boli pomerne slabé, respektíve nenaplnili očakávania spoločnosti, ako aj analytikov. 

Krátka definícia Shopify

Shopify Inc., obchodná spoločnosť, poskytuje obchodnú platformu a služby v Kanade, Spojených štátoch, Európe, na Strednom východe, v Afrike, Ázii a Tichomorí a Latinskej Amerike. Platforma spoločnosti umožňuje obchodníkom zobrazovať, spravovať, uvádzať na trh a predávať svoje produkty prostredníctvom rôznych predajných kanálov. Taktiež umožňuje spravovať produkty a zásoby, spracovávať objednávky a platby, plniť a odosielať objednávky, nových kupujúcich a budovať vzťahy so zákazníkmi, získavať produkty, využívať analýzy a výkazníctvo, spravovať hotovosť, platby a transakcie a získať prístup k financovaniu. Predáva tiež vlastné témy a aplikácie s registráciu názvov domén a rôzne obchodné riešenia, ktoré zahŕňajú prijímanie platieb, preprava a zabezpečenie pracovného kapitálu.

Finančné výsledky $SHOP+1.1% 

Výnosy spoločnosti - rast o 16% na 1,3 miliardy USD, (výrazné spomalenie oproti 57% rastu predošlého kvartálu).

Upravená čistá strata - 38,5 milióna USD v porovnaní s upraveným čistým príjmom - 284,5 milióna USD z minulého kvartálu.

Cena akcií - približne o 70% nižšie za posledný rok a obchodujú sa len za 7,5 násobok očakávaných výnosov do roku 2022. Čo je výrazný pokles a zároveň príležitosť nakoľko medzi rokmi 2019-2021 to bol násobok v rozmedzi 20-40X.

Čo si ale musíme spomenúť je to, že podnikanie spoločnosti Shopify bolo výrazne ovplyvnené pandémiou COVID-19, či už jednu dobu pozitívne kde im objemy narastali, počas lockdownov, kde boli spotrebitelia nútení nakupovať online alebo aktuálne v tomto kvartáli negatívne, z dôvodu ústupu pandémie. Avšak ako viacerí vieme dosť sa rozpráva, že na jeseň by sa zase mala pandémia "vrátiť", čo by mohlo Shopify hrať do karát. 

Prepady medzi kvartálmi sú určite spôsobené aj slabšou výkonnosťou a fyzickým nakupovaním, ako som už spomínal. Nesmieme však zabudnúť na dôležitý fakt, že spoločnosť investuje nemalé finančné prostriedky na budovanie vlastnej distribučnej siete a preto analytici očakávajú slabší aj nasledujúci kvartál, avšak vieme že takéto investície by sa mali z dlhodobého hladiska pozitívne a ziskovo prejaviť.

Zdroj: Bulios

Aj keď je spoločnosť v prepade o približne 70% oproti minulému roku, tak spoločnosť robí aj naďalej pokroky. Pre predstavu, ich zákaznícka základňa vzrástla 2-násobne oproti stavu pred pandémiou, čo je naozaj zaujímavý nárast. Za rok 2021 dosiahli v hrubej hodnote tovaru niečo cez 175 miliárd dolárov, čím sú takmer z polovice tak veľký ako Amazon, čo je už naozaj zaujímavá pozícia.

Určite je problémom Shopify, ako aj iných spoločností spomalenie rastu príjmov a pokles HDP v USA už niekoľko kvartálov po sebe, pričom máme na druhej strane rapídny rast inflácie, ktorá je na 40 ročnom maxime a vytvára nepriaznivý tlak na domácnosti. Čo ale musíme uznať COVID-u je dosť rýchly prechod a adaptácia v spojitosti s online nakupovaním, čo tejto spoločnosti určite nahravá do karát. Osobne to vidím aj na svojom okoli a na staršej populácii a nepochybujem o tom, že v USA je to určite ešte viac prijate "staršou" neveriacou generáciou, ktorá mala možno odpor alebo neverila až tak online nakupovaniu. Taktiež za budúcim rastom spoločnosti by mali stáť nástroje spoločnosti, ako napríklad: súprava produktov so softvérom a analytickými nástrojmi pre firmy, ktoré chcú rásť bez toho aby boli súčasťou napríklad platformy Amazonu.

Zdroj: Tipranks

Ako môžeme vidieť predikcia 25 analytikov z WallStreet tvrdí, že cena by sa mala nachádzať niekde medzi 43-45 USD a pri optimistickej variante až niekde 75 USD. 12 analytikov má stanovisko BUY a 13 HOLD.

Zdroj: Yahoo.Finance

Táto predikcia, pochádzajúca z Yahoo je oveľa viac optimistickejšia, kde analytici vidia priemernú cenu za akciu až na úrovni 76 USD a High až na 128 USD. Ja osobne by som to videl skôr na zhodu s Tipranks, nakoľko ako som písal vyššie ďalší kvartál budú mať neistý nakoľko investujú do tých distribučných kanálov a obavy z inflácie a celkovo neistá situácia vo svete sa odráža dosť negatívne na akciových trhoch. 

Zdroj: Money.Cnn

Ako môžeme vidieť z tabuľky medzi vlastníkov akcii patria zaujímavé fondy, ako napríklad: T. Rowe, Morgan Stanley, Capital Research, The Vanguard a ostatní. Zaujímavé sú hlavne zmeny, kde T.Rowe navýšil pozíciu o 5%, Capital Research asi robili zmeny v rámci fondov a Morgan Stanley taktiež.

Za mňa osobne je toto určite zaujímavá spoločnosť, skúsil som si na vlastnej koži ich služby, nakoľko sme skúšali dropshipping a z ich strany naozaj kvalitné služby. Samozrejme konkurujú im spoločnosti ako SalesForce alebo BigCommerce ale podľa môjho názoru si budujú silnú pozíciu o čom svädčí aj číslo, že už objemovo v hrubej hodnote tovaru tvoria takmer polovicu Amazonu. Názor si musí spraviť každý investor sám ale podľa mňa je teraz spoločnosť na zaujímavej hodnote, nakoľko je o cca 70% nižšie ako boli pred rokom, čo je zaujímavé, avšak neberte to ako investičnú radu, len ako retail analyzu.

Ak sa Vám tento príspevok páči, môžete mi dať follow :)


Souhlasím, že z pohledu uživatele je produkt super. Funguje to dobře. Investici ale nezvažuju, tohle není sektor, do kterého bych měl nějaký vhled

Poslední rok se s ní trh moc nepáral, ale tak zase už je na mnohem atraktivnějších cenách pro investory. Nicméně do společnosti neinvestuju, takže úplně nemám zmapované tyto vody🤷‍♂️

tie niektoré PT su dost divoke :D to by musel byť iny trh

Timeline Tracker Overview