Alphabet s neuspokojivými kvartálnymi výsledkami, avšak predikcie analytikov sú stále bullish

Alphabet $GOOG-1.8% asi nemusím našej komunite nejak predstavovať, nakoľko táto spoločnosť patrí do skupiny FAANG a pozná ju asi každý jeden investor. Avšak na to, akú má Google silu a dominanciu zaznamenali v poslednom kvartáli výsledky, ktoré zaostávali za odhadmi.

Aktuálny pohľad na Google po zverejnení kvartálnych výsledkov.

Krátka definícia spoločnosti $GOOG-1.8% 

Alphabet Inc. poskytuje rôzne produkty a platformy v Spojených štátoch, Európe, na Strednom východe, v Afrike, Ázii a Tichomorí, Kanade a Latinskej Amerike. Funguje prostredníctvom viacerých segmentov: Google Services, Google Cloud a Other Bets. Segment Google Services ponúka produkty a služby vrátane reklám, Android, Chrome, Gmail, Disk Google, Mapy Google, Fotky Google, Google Play, Vyhľadávanie a YouTube. Zaoberá sa aj predajom aplikácií a nákupov v aplikácii a digitálneho obsahu v obchode Google Play. Segment Google Cloud ponúka infraštruktúru, platformu a ďalšie služby: Google Workspace, ktoré zahŕňajú cloudové nástroje na spoluprácu pre podniky, ako sú Gmail, Dokumenty, Disk, Kalendár a Meet a ďalšie služby pre podnikových zákazníkov. Segment Other Bets predáva zdravotnícke technológie a internetové služby. 

Zdroj: Bulios

Finančné výsledky

  • Prepad ceny akcií za posledný rok približne o 17-18%, čo môže byť zaujímavý vstup pre investorov.
  • Spoločnosť nedávno realizovala SPLIT akcií v pomere 20:1 vo forme jednorazovej špeciálnej dividendy akcií v polovici júla, čím sa jej akcie stali oveľa dostupnejšie pre retailového investora.
  • Celkové výnosy za kvartál vo výške 69,68 miliardy USD – medziročne o 13 % rast. Čo bolo ale spôsobené 12 % nárastom v segmente Google reklamy a vysoký 36 % nárast v segmente Google Cloud, čo iba dokazuje vysoký záujem o cloudové služby.
  • 3 zo 4 kľúčových metrík reklamného segmentu zaznamenali medziročný rast – platené kliknutia (medziročný nárast o 12 %), zobrazenia (nárast o 6 %) a cena za zobrazenie (nárast o 2 %). 
  • Negatívom pre spoločnosť je pokles prevádzkovej marže, ktorá klesla o 3 % v dôsledku vyšších nákladov na výnosy a nárastu prevádzkových nákladov a je na úrovni 28 %.
  • Pokles čistého príjmu o 14 % na 16 miliárd USD.
  • Tržby za šesť mesiacov medziročne narástli o 17 % na 137,7 miliardy USD. 
  • Čistý zisk za prvých šesť mesiacov roku 2022 klesol celkovo o 11 % medziročne na 32,4 miliardy USD.
  • Predpovedá sa že, príjmy tejto spoločnosti dosiahnú vo fiškálnom roku 2022 - 287,7 miliardy USD.
  • Okrem toho sa predpovedá, že marža čistého príjmu sa pravdepodobne v tomto roku zníži z 29,5 % na približne 24 %, čo povedie k čistému príjmu 69,3 miliardy USD. 

Tento globálny technologický gigant zaznamenal v druhom štvrťroku 2022 slabé výsledky, respektíve výsledky, ktoré nedosiahli predpovedané hodnoty - zisky a výnosy zaostávali za odhadmi. Avšak môžeme vidieť aj tak podľa môjho názoru solídne výsledky v segmentoch, ako reklama a cloud, ktorý jasne dominuje percentuálnom náraste oproti predošlému obdobiu. Avšak nik z nás si asi nedovolí nejak negovať Google, čo podporujú aj predikcie analytikov z Yahoo.Finance, či Tipranks.

Prvá predikcia z TipRanks je založená na hodnoteniach 32 analytikov, podľa ktorých by mala byť priemerná cena za akciu niekde na hodnote 143 USD, čo predstavuje 17 % nárast oproti aktuálnej hodnote. 30 z celkového počtu 32 zastáva status BUY a 2 z nich HOLD. 

Analytici z Yahoo.Finance to vidia nasledovne, podľa ich názorov je aktuálna cena ešte pod Low, ktoré vidia na hodnote 132 USD a priemernú cenu predpovedajú na hodnote 149 USD, čo predstavuje viac ako 20 %-ný nárast. 

Čo sa týka ratingu akcie, môžeme vidieť hodnotu 1,5 čo je dosť silný status. Avšak musíme stále brať v úvahu v akom stave sa nachádzame, že môže prísť ďalšia rana pre akciové trhy, buď v podobe Rusko-Ukrajina alebo Čína-Taiwan-USA alebo nebodaj COVID-19, či opičie kiahne a preto by som vchádzal postupne do obchodov DCA. 

Zdroj: Money.CNN

Tu by som sa hlavne zameral na zmeny, ktoré sa diali v portfóliach. Môžeme vidieť, že prevažujú predaje, čo je v podstate asi aj poprepájané s neuspokojivými výsledkami Alphabetu. Fidelity a T.Rowe sa zbavili takmer 10 % akcií, čo je celkom veľký predaj, taktiež Norges Bank, či Wellington s odpredajom viac ako 11 % akcií.

Za mňa osobne je toto určite zaujímavá spoločnosť, ktorú už len tak niečo nepoloží a teda nebál by som sa do nej investovať, avšak ako sme mohli vidieť finančné výsledky za posledné obdobie, tak to nedopadlo podľa očakávaní, kde došlo aj k poklesu marže o 3 %. Taktiež čo nepovažujem za pozitívne je to, že 7/10 top holderov odpredávalo podiely. Ako som už písal nebál by som sa o ich business model a ich silu vo svojej oblasti a myslím si, že ich len tak niečo "nepoloží", avšak je to len môj názor ako retail investora a nie investičné odporučenie alebo rada, preto ak rozmýšlate investovať robte podľa vlastného uváženia a môžno by som si delil dostupné peniaze na viacero obchodov a možno sa orientoval podľa kvartálnych výsledkov.


budu doufat, že $GOOG-1.8% nám ještě klesne, takovejch 105-100$ by bylo super :D

Zisk za polroka vyše 30 miliard a analytici su aj tak nespokojni :D :D

Za mňa len dočasný problém...Google ma peniaze, silu aj veľa rozumu budu hladat nove moznosti viac diverzifikovat...viď cloud

Timeline Tracker Overview