DISKUSIA: Má šancu sa USA so zákonom CHIPS odtrhnúť od mikročipovej závislosti alebo sú to len márne pokusy?

Minulý týždeň došlo v USA k podpísaniu zákona o vytváraní užitočných stimulov na výrobu polovodičov a vyčlenil 52 miliárd dolárov na podporu domáceho výskumu a výroby polovodičov. Globálny dopyt po čipoch rastie alarmujúcim tempom a bude sa ďalej zrýchľovať, pretože stále viac zariadení je navrhnutých tak, aby boli „inteligentné“ a pripojené.

Ako dopadnú pokusy Ameriky?

Podľa ASML, popredného svetového dodávateľa pre čipový priemysel, je v súčasnosti odhadom 40 miliárd pripojených zariadení a do roku 2030 sa očakáva, že toto číslo vzrastie na neuveriteľných 350 miliárd.

Inými slovami, predpovedá sa, že celosvetový trh s polovodičmi tento rok vzrastie o 16,3 %, čo by bol druhý rok po sebe dvojciferný rast, uvádza World Semiconductor Trade Statistics.

V roku 2021 obsahovalo každé nové vozidlo takmer 300 rôznych polovodičov, čo je podľa výskumu Goldman Sachs obrovský nárast o 40 % v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma rokmi. Tesla odhaduje sa, že napríklad Model 3 využíva viac ako dvojnásobný počet čipov ako vozidlo so spaľovacím motorom.

Tomuto stavu vôbec nepomohla pandémia a pandemické blokády v roku 2020 odhalili obrovské zraniteľnosti dodávateľského reťazca pre množstvo tovarov, ktoré prichádzajú do USA, vrátane polovodičov. Nedostatky polovodičov majú dopad na cenu ojazdených vozidiel, nakoľko nové autá nemôžu byť dokončené. USA dnes predstavujú iba 12 % celosvetovej výrobnej kapacity polovodičov, napriek tomu, že technológia bola vynájdená v USA. 

  • Zákon o CHIPS v hodnote 52 miliárd USD, ktorý minulý utorok podpísal prezident Joe Biden, je navrhnutý tak, aby riešil tieto zraniteľné miesta dodávateľského reťazca, stimuloval výstavbu nových zariadení na výrobu polovodičov a konkuroval silne dotovaným priemyselným odvetviam iných krajín.
  • Len dva dni po podpísaní zákona sa New York zaviazal vyčleniť 10 miliárd dolárov na daňové úľavy pre výrobcov čipov, ktorí stavajú alebo rozširujú závody na výrobu polovodičov alebo „fabriky“ v štáte.

 

  • Moja otázka na členov komunity: Myslíte si, že USA dokáže konkurovať napríklad Taiwanu po spustení zákona CHIPS a v prípade, že by New York v spojitosti s daňovými úľavami nasledovali aj ďalšie oblasti?
  • Alebo je tu len snaha redukovať závislosť a zraniteľnosť v tejto kľúčovej oblasti?

Tady je ten řetězec a propojení partnerů tak komplexní, že mi přijde naprosto unreal něco takového znovu vybudovat

Nemyslím si, že by je to mohlo nějak zachránit. +Jak už někdo v komentářích psal - Komodity jsou taktéž nedílnou součástí, která se opomíjí.

takhle, jediné co dokáže je tu závislost snížit, víc se od toho očekávat nedá.

Budování výrobní infrastruktury je určitě zapotřebí, ale další věc jsou komodity viz třeba dominantní postavení Ukrajiny v zásobách neonu. Jediný výrobce EUV má víc jak 4000 dodavatelů po celém světě, nekteré si drží monopol. 

V tomto segmentu jsou dodavatelské řetězce tak komplexní, že samotná výrobní kapacita nemusí vůbec stačit pokud si to tam nebudou také testovat a obalovat atp.

Môže byť zaujímavé ak by sa postupne štáty USA vydali tou cestou, že by poskytovali daňove ulavy alebo prazdniny...ale aj tak si myslím, že to nemajú šancu dobehnut ešte velmi velmi dlho

Podľa mňa nemajú šancu dobehnut Aziu len sa snažia redukovať dopady

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview