Rusko-Ukrajinský konflikt? Nákupná príležitosť!

Nie je prekvapením, že odkedy sa minulý piatok objavili správy o invázii, akcie klesajú po špirále nižšie. Ale história hovorí, že toto môže byť skvelý čas na nákup dipu! Či už je pravda taká alebo taká, z pohľadu investovania to vytvára dobrú príležitosť.

Zdroj: tass.com

Viem – znie to šialene. Ako môže byť geopolitický konflikt dobrý pre akciový trh? No, tieto konflikty nepoháňajú ceny akcií. Násobky ocenenia a zisk áno. A historicky povedané, geopolitické boje nemajú veľký vplyv ani na jedno!

Od roku 1940 takéto napätie – ako napríklad hroziaca rusko-ukrajinská vojna – viedlo k priemernému poklesu indexu S&P 500 za 20 dní v priemere len o 4,6 %. To je nič. Od roku 1950 trh zaznamenal v priemere asi tri 5% stiahnutia za rok. Takže tieto geopolitické konflikty spadajú do kategórie „bežných stiahnutí, ktoré sú len dobrými nákupnými príležitosťami.

To platí najmä vtedy, ak sa pozriete späť na veľké geopolitické strety, ako napríklad Pearl Harbor a útoky z 11. septembra. Oba to boli priame útoky na pôdu USA. Ale rusko-ukrajinský konflikt k tomu má ďaleko. Takže ak neberieme do úvahy tieto udalosti, hovoríte o priemernom poklese na trhu – poháňanom zahraničnými geopolitickými problémami – iba 3,5 %.

Kde sme v aktuálnom výpredaji? No, správy o blížiacej sa invázii skutočne zasiahli v piatok popoludní. S&P 500 sa v tom čase obchodoval za 4 480. Odvtedy klesla o 2,4 %. V podstate sme už takmer pri tom, čo by sa považovalo za historicky „normálny“ ústup na trhoch z offshore geopolitického konfliktu.

Nebojte sa rusko-ukrajinského napätia. Kúpte si Dip.

Sme asi v troch štvrtinách výsledkovej sezóny za štvrtý štvrťrok. A zatiaľ sú čísla skvelé. Takmer 80 % spoločností vykázalo zisky nad odhadmi. Zhruba rovnaké percento vykázalo príjmy nad odhadmi. A zložené tempo rastu výnosov k dnešnému dňu je viac ako 30%.

To sú solídne čísla. A stále máme pred sebou ešte pár týždňov!

Analytici veria, že počas tohto obdobia sa akcie budú hýbať pozitívnym smerom. Geopolitické obavy pominú. V centre pozornosti bude ziskový optimizmus. Akcie sa budú pohybovať vyššie.

Súčasný výpredaj preto vnímame ako solídnu príležitosť – najmä v technologických akciách , pretože v tejto sezóne ho drvia na fronte ziskov.

K dnešnému dňu hlásia technologické spoločnosti v tomto štvrťroku v priemere viac ako 13-percentný rast výnosov spolu s 22-percentným rastom ziskov.

Tieto silné čísla sa približujú k zaujímavým hodnoteniam čím vytvárajú pôdu pre veľké nárasty technologických akcií.

Pozrite si: ServiceNow (NYSE: NOW ), Microsoft (NASDAQ: MSFT ), Amazon (NASDAQ: AMZN ), Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD ), Snap (NYSE: SNAP ), Pinterest (NYSE: PINS ) a ďalšie.

Analytici zastávajú názor, že v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov príde v technologických akciách niekoľko ďalších mega-rally. A čo sa týka obáv z napätia na Ukrajine, spomenuli sme si pár udalostí, ktoré boli obdobného charakteru a nemali značný dopad na prepad trhov, preto analytici zastávajú názor, že táto situácia vytvára skôr ideálny nákup dipu a odporúčajú technologicky zamerané akcie.

DISCLAYMER: Toto nieje investičná rada, len zhodnotenie informácií od retailového investora.

Zdroj: Investorplace.com


Asi na to mrknu teda.

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview