Bitcoin môže padnúť na 10 000 USD podľa týchto makrofaktorov

Bitcoin vykazuje známky slabosti, prichádzame do bearmarketu? Podľa Stifela tomu všetko nasvädčuje a potvrdzujú to nasledujúce 3 makro faktory.

Zdroj: Investorplace.com

"Vidíme bitcoin v širokom obchodnom rozsahu ohraničenom úrovňami v rámci jedného dňa od začiatku roka s väčším rizikom poklesu," povedal Stifel.

Bitcoin by mohol do roku 2023 klesnúť o 76 % zo súčasných úrovní na 10 000 USD, keďže kryptomena čelí trom makrovetrom, ktoré majú vplyv na jej cenu, podľa poznámky od Stifel's Barry Bannister.

Bannister zdôraznil globálnu peňažnú zásobu, 10-ročný výnos americkej štátnej pokladnice a rizikovú prémiu akcií S&P 500, ktoré majú vplyv na cenu bitcoinu. Plánované sprísnenie zo strany Federálneho rezervného systému v podobe zvyšovania úrokových sadzieb a zníženia jeho bilancie by podľa Bannistera mohlo mať negatívny vplyv na cenu bitcoinu.

„V roku 2022 vidíme bitcoin v širokom obchodnom rozsahu ohraničenom úrovňami od začiatku do dnešného dňa s väčším rizikom poklesu v roku 2023, ak Fed bude pokračovať v normalizácii politiky v, štandardnom‘ dvojročnom cykle sprísňovania,“ vysvetlil Bannister. Tu sú tri makrofaktory, ktoré Bannister monitoruje, aby zistil, čo môže byť pre cenu bitcoinu v budúcnosti pripravené.

1. "Bitcoin ako funkcia globálnej peňažnej zásoby."

"S&P 500 aj bitcoin sa pohybujú s globálnymi peniazmi preloženými do dolára, bitcoin ale koliše viac... Ak dolár posilní, potom sa globálny rast peňazí M2 spomalí, čo by mohlo sprísniť finančné podmienky v USA. Ak sa finančné podmienky v USA sprísnia, vysokovýkonný špekulatívne aktíva, ako bitcoin by pravdepodobne výrazne klesli,“ povedal Bannister.

2. "Bitcoin ako funkcia reálneho 10-ročného výnosu, ceny zlata a ceny ropy."

"Ak výnos 10-ročných reálnych (po inflácii) TIPOV americkej štátnej pokladnice, vzrastie v dôsledku sprísnenia Fedu obmedzí to rast bitcoinu a ak rastúci výnos 10-ročných TIPOV stiahne zlato nižšie, bude to tiež tlačiť na bitcoin. Ak sa bitcoin vydelí zlato klesá na spodnú hranicu svojho rozpätia, bitcoin by mohol do roku 2023 klesnúť na 10 000 dolárov,“ povedal Bannister.

3. "Bitcoin ako funkcia toho, ako ďaleko môže Fed zájsť, kým prelomí akcie."

„Veríme, že 10-ročný reálny výnos nestúpne o viac ako 80 bázických bodov v roku 2022, v prvom roku 2-ročného cyklu sprísňovania Fedu, ale potom sa index S&P 500 (a bitcoin) v roku 2023 rozpadne, keďže Fed bude pokračovať. „prémie za kapitálové riziko“. Bitcoin má rád nižšiu prémiu za akciové riziko, takže sledujte, či odchod Fedu zvýši prémiu za akciové riziko (medvedí bitcoin) alebo zníži prémiu za akciové riziko (býčí),“ povedal Bannister.

Najväčšia svetová kryptomena podľa trhovej hodnoty už klesla o 39 % zo svojho rekordného novembrového maxima a pokles na Bannisterovu cieľovú hodnotu 10 000 USD by predstavoval celkový pokles až o 86 %.

Takýto pokles by nebol pre bitcoin nezvyčajný, pretože extrémne volatilné a špekulatívne aktívum sa v roku 2018 prepadlo o 83 % z predchádzajúceho maxima okolo 20 000 USD. 

Názor si každý musí spraviť sám, v tomto článku sú zhodnotené niektoré makro faktory, ktoré samozrejme treba brať do úvahy, avšak nemusí to byť pravidlom, že bitcoin padne. Podľa môjho názoru je v tom už toľko veľkých inštitúcií ako Tesla alebo Microstrategy, že si neviem predstaviť až taký veľký pád.

Zdroj: Markets.businessinsider.com


No ak splasne aj akciová bublina tak bitcoin pojde taktiež...

Moc tomu neverím a vy???

Timeline Tracker Overview