Putin spustil inváziu na Ukrajinu a trhy padajú

Výbuchy počuť vo veľkých ukrajinských mestách. K útoku došlo po tom, čo šéf OSN vyzval Putina, aby „dal šancu mieru“. Trhy na to reagujú a Dow Jones alebo S&P 500 padajú už o viac ako 2%.

 

MOSKVA - Ruské jednotky spustili vo štvrtok očakávaný útok na Ukrajinu, keď prezident Vladimir Putin odložil medzinárodné odsúdenie a sankcie a varoval ostatné krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie by viedol k "následkom, aké ste nikdy nevideli".

Pred úsvitom boli v Kyjeve, Charkove a Odese počuť veľké výbuchy, keď svetoví lídri odsúdili začiatok invázie, ktorá by mohla spôsobiť obrovské straty na životoch a zvrhnúť demokraticky zvolenú ukrajinskú vládu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil stanné právo s tým, že Rusko sa zameralo na ukrajinskú vojenskú infraštruktúru. Ukrajincov vyzval, aby zostali doma a nepodliehali panike.

Ukrajinský úrad pohraničnej stráže uviedol, že ruská armáda zaútočila na krajinu aj zo susedného Bieloruska.

Agentúra uviedla, že ruské jednotky spustili delostreleckú paľbu v rámci útoku podporovaného Bieloruskom. Uviedli, že ukrajinská pohraničná stráž paľbu opätovala a dodali, že bez bezprostrednej správy o obetiach.

Ruské jednotky nasadili k svojmu spojencovi Bielorusku vojenské cvičenia, čo je krok, ktorý Západ považoval za predohru k invázii na Ukrajinu. Ukrajinské hlavné mesto Kyjev leží asi 50 kilometrov južne od hraníc s Bieloruskom.

Americký prezident Joe Biden prisľúbil nové sankcie, ktoré majú potrestať Rusko za akt agresie, ktorý medzinárodné spoločenstvo už týždne očakávalo, ale nedokázalo mu zabrániť prostredníctvom diplomacie.

Putin to všetko odôvodnil v televíznom prejave tvrdením, že útok bol potrebný na ochranu civilistov na východnej Ukrajine – čo je falošné tvrdenie, ktoré USA predpovedali ako zámienku na inváziu. Obvinil USA a ich spojencov, že ignorujú požiadavku Ruska zabrániť Ukrajine vstúpiť do NATO a poskytnúť Moskve bezpečnostné záruky, a dôverčivo tvrdil, že Rusko nemá v úmysle okupovať Ukrajinu, ale pristúpi k jej „demilitarizácii“ a privedenie tých, ktorí spáchali zločiny, spravodlivosti.

Americký prezident Joe Biden v písomnom vyhlásení odsúdil „nevyprovokovaný a neodôvodnený útok“ na Ukrajinu a sľúbil, že USA a ich spojenci „budú brať Rusko na zodpovednosť“. Biden povedal, že plánuje hovoriť s Američanmi vo štvrtok po stretnutí lídrov Skupiny siedmich. Vo štvrtok sa očakávalo vyhlásenie ďalších sankcií proti Rusku.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba opísal túto akciu ako „úplnú inváziu na Ukrajinu“ a „vojnu agresie“ a dodal: „Ukrajina sa bude brániť a vyhrá. Svet môže a musí zastaviť Putina. Čas konať je teraz."


Ruská armáda uviedla, že zaútočila na ukrajinské letecké základne a ďalšie vojenské zariadenia a nezamerala sa na obývané oblasti. Vo vyhlásení ruského ministerstva obrany sa uvádza, že armáda používa presné zbrane na zameriavanie ukrajinských leteckých základní, prostriedkov protivzdušnej obrany a ďalšej vojenskej infraštruktúry. Tvrdilo, že „neexistuje žiadna hrozba pre civilné obyvateľstvo“.

Anton Geraščenko, poradca ukrajinského ministra vnútra, na Facebooku uviedol, že ruská armáda podnikla raketové útoky na veliteľské objekty ukrajinskej armády, letecké základne a vojenské sklady v Kyjeve, Charkove a Dnipre.

Po počiatočných výbuchoch v Kyjeve bolo v uliciach počuť kričať ľudí. Potom sa však vrátil pocit normálnosti, autá obiehali a ľudia kráčali po uliciach, ako sa zdá, že dochádzanie pred úsvitom začína v relatívnom pokoji.

Ázijské akciové trhy sa prepadli a ceny ropy prudko vzrástli po začatí vojenskej akcie. Referenčný index S&P 500 na Wall Street predtým klesol o 1,8 % na osemmesačné minimum po tom, čo Kremeľ uviedol, že rebeli na východe Ukrajiny požiadali o vojenskú pomoc. Okrem obetí, ktoré by mohli prevalcovať ukrajinskú vládu, by sa následky konfliktu a následné sankcie uvalené na Rusko mohli prejaviť po celom svete, čo by ovplyvnilo dodávky energie v Európe, otriaslo globálne finančné trhy a ohrozilo rovnováhu na kontinente po skončení studenej vojny.

Putin v očakávaní medzinárodného odsúdenia a protiopatrení vydal dôrazné varovanie ostatným krajinám, aby sa do toho nemiešali, a povedal: „Ktokoľvek sa nám pokúsi brániť, nieto ešte ohrozovať našu krajinu a jej ľud, musí vedieť, že ruská odpoveď bude okamžitá a povedie k následky, aké ste nikdy v histórii nevideli." Putin vyzval ukrajinských vojakov, aby „okamžite zložili zbrane a išli domov“.

V ostrej pripomienke ruskej jadrovej energie Putin varoval, že „nikto by nemal mať žiadne pochybnosti o tom, že priamy útok na našu krajinu povedie k zničeniu a strašným následkom pre akéhokoľvek potenciálneho agresora“. Zdôraznil, že Rusko je „jednou z najsilnejších jadrových veľmocí a má tiež určitú výhodu v rade najmodernejších zbraní“.

"Ukrajinský ľud a ukrajinská vláda chcú mier," povedal prezident Volodymyr Zelenskyj v emotívnom nočnom prejave, ktorý v ruštine priamo vyzval ruských občanov. „Ale ak budeme napadnutí, ak budeme čeliť pokusu zobrať našu krajinu, našu slobodu, naše životy a životy našich detí, budeme sa brániť. Keď na nás zaútočíte, uvidíte naše tváre, nie náš chrbát.“

Zelenskyj povedal, že požiadal o dohodnutie si telefonátu s Putinom v stredu neskoro večer, ale Kremeľ nereagoval.

V zjavnom odkaze na Putinov krok povoliť nasadenie ruskej armády na „udržiavanie mieru“ na východnej Ukrajine Zelenskyj varoval, že „tento krok by mohol znamenať začiatok veľkej vojny na európskom kontinente“.

„Akákoľvek provokácia, akákoľvek iskra môže spustiť požiar, ktorý všetko zničí,“ povedal.

Spochybnil tvrdenia ruskej propagandy a povedal, že „vám bolo povedané, že tento požiar prinesie slobodu ľudu Ukrajiny, ale ukrajinský ľud je slobodný“.

Na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, zvolanom Ukrajinou kvôli bezprostrednej hrozbe ruskej invázie, ho členovia, ktorí ešte nevedeli o Putinovom vyhlásení, vyzvali, aby zastavil útok. Generálny tajomník OSN Antonio Guterres otvoril stretnutie tesne pred vyhlásením Putinovi: „Zastavte útokom svojich jednotiek na Ukrajinu. Daj šancu mieru. Už zomrelo príliš veľa ľudí."

Generálny tajomník NATO Jen Stoltenberg vydal vyhlásenie, v ktorom dôrazne odsudzuje „bezohľadný a nevyprovokovaný útok Ruska na Ukrajinu, ktorý ohrozuje nespočetné životy civilistov. Napriek našim opakovaným varovaniam a neúnavnému úsiliu zapojiť sa do diplomacie si Rusko opäť zvolilo cestu agresie proti suverénnej a nezávislej krajine.

Úzkosť z hroziacej ruskej ofenzívy vzrástla po tom, čo Putin v pondelok uznal nezávislosť separatistických regiónov, schválil nasadenie jednotiek na povstalecké územia a získal parlamentný súhlas na použitie vojenskej sily mimo krajiny. Západ odpovedal sankciami.

Ukrajinskí zákonodarcovia v stredu neskoro večer schválili dekrét, ktorý od štvrtka zavádza celoštátny výnimočný stav na 30 dní. Opatrenie umožňuje úradom vyhlásiť zákaz vychádzania a iné obmedzenia pohybu, blokovať zhromaždenia a zakázať politické strany a organizácie „v záujme národnej bezpečnosti a verejného poriadku“.

Vo štvrtok skoro ráno bol podľa oznámenia letcom uzavretý vzdušný priestor nad celou Ukrajinou pre civilnú leteckú dopravu. Komerčná webová stránka na sledovanie letov ukázala, že izraelský Boeing 787 El Al letiaci z Tel Avivu do Toronta náhle odbočil z ukrajinského vzdušného priestoru pred obchádzkou ponad Rumunsko, Maďarsko, Slovensko a Poľsko. Jediné ďalšie lietadlo sledované nad Ukrajinou bolo americké bezpilotné lietadlo RQ-4B Global Hawk, ktoré začalo lietať smerom na západ vo štvrtok skoro ráno po tom, čo Rusko zaviedlo obmedzenia letov nad ukrajinským územím.

Ďalšia vlna útokov distribuovaného odmietnutia služby zasiahla v stredu ukrajinský parlament a ďalšie vládne a bankové webové stránky a výskumníci v oblasti kybernetickej bezpečnosti uviedli, že neidentifikovaní útočníci tiež infikovali stovky počítačov deštruktívnym malvérom.

Predstavitelia už dlho tvrdia, že očakávajú, že kybernetické útoky budú predchádzať a sprevádzať akúkoľvek ruskú vojenskú inváziu, a analytici uviedli, že incidenty narúšajú takmer dve desaťročia starú ruskú príručku svadobných kybernetických operácií s agresiou v reálnom svete.

Ešte pred Putinovým vyhlásením desiatky krajín uvalili na Rusko sankcie, ktoré ešte viac vytlačili ruských oligarchov a banky z medzinárodných trhov.

Biden povolil, aby sa sankcie posunuli vpred voči spoločnosti, ktorá postavila plynovod Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka, a voči generálnemu riaditeľovi spoločnosti.

Nemecko v utorok oznámilo, že projekt na neurčito pozastavuje po tom, čo Biden obvinil Putina, že vyslaním vojakov do separatistických oblastí spustil „začiatok ruskej invázie na Ukrajinu“. Potrubie je dokončené, ale ešte nezačalo prevádzku.

Ešte predtým, ako sa začal ruský vojenský útok na Ukrajinu, hrozba vojny  zničila ukrajinskú ekonomiku  a vyvolala strašidlo obrovských obetí,  nedostatku energie v celej Európe  a globálneho ekonomického chaosu.

Sankcie Európskej únie  proti Rusku nadobudli platnosť a zamerali sa na niekoľko spoločností spolu s 351 ruskými zákonodarcami, ktorí hlasovali za návrh vyzývajúci Putina, aby uznal povstalecké regióny, a na 27 vysokých vládnych predstaviteľov, obchodných manažérov a najvyšších vojenských dôstojníkov.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo sankcie s tým, že „Rusko dokázalo, že so všetkými nákladmi na sankcie je schopné minimalizovať škody“.

Zdroj: Investorplace.com


2% dole a to je len začiatok

Som zvedavy ako padnú ešte trhy

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview