Veľké prekvapenie pre akcionárov Berkshire Hathaway

Tieto informácie pochádzajú z výročnej správy Warrena Buffetta, 91 ročná investičná legenda publikuje túto správu už viac ako 60 rokov! Niektoré informácie prekvapili investorov aj po rokoch. Dôležité informácie sa snažia zverejňovať sobotu ráno, aby akcionárom a médiam dali čas na absorbovanie správ pred otvorením trhov v pondelok.

Zdroj: Financnytrh.com

Bez ohľadu na formu vlastníctva, naším cieľom je mať zmysluplné investície do podnikov s trvalými ekonomickými výhodami a prvotriednym generálnym riaditeľom. Upozorňujeme, že vlastníme akcie na základe našich očakávaní týkajúcich sa ich dlhodobej obchodnej výkonnosti a nie preto, že ich považujeme za prostriedky na včasné pohyby na trhu. Tento bod je kľúčový.

Prekvapenie

Tu je niekoľko vecí o vašej spoločnosti, ktoré často prekvapia aj skúsených investorov:

Mnoho ľudí vníma Berkshire ako veľkú a trochu zvláštnu zbierku finančných aktív. V skutočnosti Berkshire vlastní a prevádzkuje viac aktív „infraštruktúry“ so sídlom v USA – klasifikovaných v našej súvahe ako nehnuteľnosti, stroje a zariadenia – ako ich vlastní a prevádzkuje akákoľvek iná americká korporácia. Táto nadradenosť nikdy nebola naším cieľom. Stalo sa to však skutočnosťou.
Ku koncu roka boli tieto domáce aktíva infraštruktúry vedené v súvahe Berkshire za 158 miliárd USD.
Tento počet sa vlani zvýšil a bude sa zvyšovať. Berkshire bude vždy stavať.
Vaša spoločnosť každoročne platí značné federálne dane z príjmu. Napríklad v roku 2021 sme zaplatili 3,3 miliardy USD, zatiaľ čo ministerstvo financií USA vykázalo celkové príjmy z dane z príjmu právnických osôb vo výške 402 miliárd USD.
Okrem toho Berkshire platí značné štátne a zahraničné dane. História Berkshire názorne ilustruje neviditeľné a často nepoznané finančné partnerstvo medzi vládou a americkými podnikmi. Náš príbeh sa začína začiatkom roku 1955, keď sa Berkshire Fine Spinning a Hathaway Manufacturing dohodli na zlúčení svojich podnikov. Vo svojich žiadostiach o súhlas akcionárov tieto ctihodné textilné spoločnosti z Nového Anglicka vyjadrili veľké nádeje na spojenie.

Žiadosť Hathaway napríklad uistila svojich akcionárov, že „kombinácia zdrojov a manažmentu povedie k jednej z najsilnejších a najefektívnejších organizácií v textilnom priemysle.“ Tento optimistický názor podporil aj poradca spoločnosti, Lehman Brothers (áno, tá Lehman Brothers).

Počas deviatich rokov po fúzii majitelia Berkshire sledovali kráter čistého majetku spoločnosti z 51,4 milióna dolárov na 22,1 milióna dolárov. Čiastočne tento pokles spôsobili spätné odkupy akcií, neuvážené dividendy a odstávky závodov.

Ale deväť rokov úsilia mnohých tisícok zamestnancov prinieslo aj prevádzkovú stratu. Zápasy Berkshire neboli nezvyčajné: Textilný priemysel v Novom Anglicku ticho vstúpil do rozšíreného a nezvratného pochodu smrti.

Počas deviatich rokov po zlúčení trpelo problémy Berkshire aj americké ministerstvo financií. Celkovo spoločnosť zaplatila vláde počas tohto obdobia len 337 359 dolárov na dani z príjmu – žalostných 100 dolárov za deň. Začiatkom roku 1965 sa veci zmenili. Berkshire nainštaloval nový manažment, ktorý presunul dostupnú hotovosť a nasmeroval v podstate všetky príjmy do rôznych dobrých podnikov, z ktorých väčšina zostala dobrá v priebehu rokov. Spojenie reinvestície zisku so silou zlučovania fungovalo ako mágia a akcionári prosperovali.

Ich „tichý partner“, ministerstvo financií USA, pristúpilo k inkasovaniu mnohých desiatok miliárd dolárov od spoločnosti na platbách dane z príjmu. Pamätáte si tých 100 dolárov denne? Teraz Berkshire denne platí do štátnej pokladnice zhruba 9 miliónov dolárov.
Aby sme boli féroví voči nášmu vládnemu partnerovi, naši akcionári by mali uznať – skutočnosť, že prosperita Berkshire bola výrazne podporovaná, pretože spoločnosť pôsobila v Amerike. Naša krajina by si v rokoch od roku 1965 bez Berkshire viedla skvele. Bez nášho amerického domova by sa však Berkshire nikdy nepriblížilo tomu, čím je dnes. Keď uvidíte vlajku, poďakujte.

Nákupom National Indemnity za 8,6 milióna dolárov v roku 1967 sa Berkshire stal svetovým lídrom v oblasti poistenia „float“ – peniaze, ktoré držíme a môžeme investovať, ale nepatria nám. Vrátane relatívne malej sumy odvodenej zo životného poistenia, celkový objem spoločnosti Berkshire vzrástol z 19 miliónov dolárov, keď sme vstúpili do poisťovníctva, na 147 miliárd dolárov.

Veľkú časť našej obrovskej tvorby hodnôt v poisťovníctve možno pripísať šťastiu Berkshire, keď som v roku 1986 zamestnal Ajita Jaina. Prvýkrát sme sa stretli v sobotu ráno a rýchlo som sa opýtal Ajita, aké sú jeho skúsenosti s poistením. Odpovedal: "Žiadny." Povedal som: "Nikto nie je dokonalý," a zamestnal som ho. To bol môj šťastný deň: Ajit bola v skutočnosti taká dokonalá voľba, ako sa dalo urobiť. Ešte lepšie je, že ním je aj naďalej – o 35 rokov neskôr. Jedna posledná myšlienka o poistení: Domnievam sa, že je pravdepodobné – ale nie je to ani zďaleka isté – že flotáciu Berkshire možno udržať bez toho, aby sme utrpeli dlhodobú stratu z upisovania. Som si však istý, že po niekoľkých rokoch zažijeme takéto straty, ktoré môžu zahŕňať veľmi vysoké sumy.
Berkshire je skonštruované tak, aby zvládalo katastrofické udalosti ako žiadna iná poisťovňa – a táto priorita zostane dlho po tom, ako Charlie a ja odídeme.

Niektoré z faktov sú veľmi zaujímavé, ako Buffett dal na intuíciu a zamestnal človeka bez skúseností a dnes to považuje za jeden z najlepších krokov, taktiež tá prepojenosť s Lehman Brothers, ktorí spustili pád finančného trhu v 2008. Avšak musíme im uznať, že to čo robia robia ozaj dobre.

Zdroj: Economictimes.com


Autor @sooskristian má karmu 183 a je členem této skupiny od 24/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

V podstate môžu dosť ďakovať Amerike a Amerika by to bez nich zvládla

Čo prekvapilo konkrétne vás?

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview