Prichádza zemetrasenie svetového komoditného trhu?

Reakcia Putina prichádza pár hodín po tom, čo Biden povedal, že zakážu dovoz ruskej ropy - v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Európska únia uviedla, že sa tento rok zameria na zníženie dovozu ruského zemného plynu o dve tretiny. Rusko na to promptne reagovalo a z toho vychádza, že nás čaká veľký otras v súvislosti s komoditami, ktoré exportuje Rusko do celého sveta.

                          Vladimír Putin reaguje na opatrenia USA a EÚ

Rusko sa rozhodlo zakázať vývoz komodít po sankciách Západu. Dekrét prezidenta Putina nešpecifikoval, na ktoré komodity a krajiny sa bude vzťahovať zákaz vývozu. Ruský prezident Vladimir Putin zakazuje vývoz niektorých komodít a surovín, vyplýva z dekrétu vydaného v utorok večer v Moskve.

Putin dal ruskému kabinetu dva dni na to, aby predložil zoznam krajín, na ktoré sa zákaz vzťahuje. Dekrét prišiel niekoľko hodín po tom, ako prezident Biden povedal, že USA zakážu dovoz ruskej ropy v súvislosti s inváziou krajiny na Ukrajinu a Európska únia uviedla, že sa tento rok zameria na zníženie dovozu ruského zemného plynu o dve tretiny. Vláda Spojeného kráľovstva v utorok tiež uviedla, že do konca roka 2022 postupne ukončuje dovoz ruskej ropy a skúma možnosti, ako úplne ukončiť dovoz ruského plynu.

Rusko je tretím najväčším producentom ropy na svete a najväčším exportérom zemného plynu. Vývoz poháňa ruskú ekonomiku a verilo sa, že Západ je od nich príliš závislý na to, aby mohol ľahko prestať. Invázia na Ukrajinu zmenila túto dynamiku.

Ceny ropy vzrástli po Putinovom dekréte. Cena ropy Brent, medzinárodná referenčná hodnota, rozšírili skoršie zisky na obchod o 5,9 % vyššie na 130,50 dolára za barel, kým neklesli späť. Zostali pod maximom okolo 139 dolárov za barel zaznamenaným v pondelok.

Rusko je tiež hlavným dodávateľom obilnín a kovov, ako je hliník, nikel a paládium. Rozsiahly zákaz vývozu by mohol otriasť svetovými komoditnými trhmi. Nikel dosiahol historické maximum, čo príde ďalej?

Dekrét nadviazal na predchádzajúce opatrenia, ktoré Kremeľ prijal ako odvetu za západné sankcie. Cieľ zákazu vývozu komodít opísal ako „zaistenie bezpečnosti Ruskej federácie a nepretržitého fungovania priemyslu“. Zákaz bude podľa vyhlášky platný do 31. decembra.

Každý deň vychádzajú informácie, ktoré nám len potvrdzujú, že nás čakajú veľmi ťažké časy. Cena ropy sa dotýka asi každého, prichádzajú extrémne nárasty cien komodít, ktoré sú nevyhnutné v priemysle. Keď príde ešte zákaz exportu komodít, ako napríklad obilniny, to bude pre globálne hospodárstvo veľký problém.

Zdroj: wsj.com


Neviete, kde sa dá nájsť ten zoznam krajín?

Navzdory avizovaným zákazům cena ropy dnes prudce padá (a s ní i akcie ropných spol.). Na komoditní trhy se tlačí nebývalá volatilita a ukazuje, že ceny nemusí jen strmě růst, ale i prudce padat! Proto doporučuji:

1) Nenakupovat na ATH (zvláště po předchozím prudkém růstu)

2) Obchodovat jen mikroloty ( i tak lze získat nebo ztratit hodně peněz)

3) Komodity raději vůbec neobchodovat s malým účtem (50.000,-Kč a méně)

4) Používat stop-loss nebo aspoň hedging

5) Neobchodovat těsně před rolováním (nebo dokonce uzavřením) kontraktu

To co se přichází směrem z Kremlu je jen odezva na Západní sankce

Hádam nezakáže export obilnín to by bolo dosť zle

Hádam nezakáže export obilnín to by bolo dosť zle

Štvrtok bude zaujímavý deň

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview