Rusko a ďalších 5 dôvodov prečo vstupujeme do recesie a vy by ste mali zvážiť svoje investície

Recesie sú prirodzenou súčasťou ekonomického rastu. Posledná veľká bola pred 14 rokmi a je len otázkou času, kedy príde ďalšia alebo už prišla? Toto je 5 indikátorov nadchádzajúceho výrazného hospodárskeho poklesu v roku 2022, ktoré by mal každý z vás zvážiť a prehodnotiť svoje investičné portfólio.

         Výrazne dôvody príchodu ekonomickej recesie, ktoré by sme mali zvážiť

Vysoká inflácia
Americký úrad pre štatistiku práce dnes oznámil najvyššiu infláciu za posledných 40 rokov na úrovni 7,9 %. Skok nezahŕňa nedávny prudký nárast cien ropy, ktorý by infláciu ešte zvýšil. Ako vidíme z histórie, vysoký rast inflácie je často sprevádzaný recesiou. Nehovoriac o Európe, kde je inflačná situácia v dôsledku ruskej invázie oveľa horšia.

Výnosová krivka amerického ministerstva financií je takmer prevrátená

Výnosová krivka amerického ministerstva financií je považovaná za jeden z najlepších indikátorov recesie. Je blízko k prevráteniu, čo znamená, že krátkodobé úrokové sadzby boli vyššie ako dlhodobé sadzby. Táto nezvyčajná udalosť bola historicky veľmi spoľahlivým indikátorom nadchádzajúcej recesie, pretože odráža sentiment investorov o budúcej ekonomickej výkonnosti. Od druhej svetovej vojny bola každá inverzia výnosovej krivky nasledovaná recesiou v nasledujúcich 6-18 mesiacoch a recesie prirodzene korelujú so zníženými výnosmi akciového trhu.

Veľký nárast ceny ropy

Za posledných 50 rokov, zakaždým, keď ceny ropy upravené o infláciu vzrástli o 50 % nad trend, nasledovala recesia. Medzinárodná miera cien sa tento týždeň vyšplhala výrazne nad 110 dolárov za barel, čím prekročila túto hranicu kvôli obavám z narušenia ruského exportu po invázii krajiny na Ukrajinu.

Nízka miera nezamestnanosti

Nízka nezamestnanosť je ako pokoj pred búrkou. Ekonomike USA sa nikdy nepodarilo udržať nízku mieru nezamestnanosti bez toho, aby sa prepadla do recesie. Miera nezamestnanosti dosahuje najnižšiu úroveň približne 12 mesiacov pred začiatkom recesie. Nezamestnanosť je v posledných rokoch nízka, aktuálne 3,8 %. V skutočnosti to však nie je nezamestnanosť, ktorá predpovedá recesiu. S nezamestnanosťou súvisí rast úverov. V skratke: Čím nižšia nezamestnanosť, čím väčší rast úverov, tým je pravdepodobnejšie, že bude nasledovať recesia.

Nadpriemerný rast indexu S&P 500 v posledných rokoch

Ekonomický rast vždy vedie k recesii. Takto funguje ekonomika. Môžeme to vidieť na indexe S&P 500. Napríklad pred recesiou v roku 2001 index S&P 500 vzrástol za 2 roky takmer o 50 %. Takéto veľké nárasty predchádzali všetkým recesiám. Môžeme pozorovať, že od marca 2020 sa scenár opakuje.

Myslím si, že sú tu vypísané dosť reálne dôvody myslieť si, že sme vstúpili do recesie, ktoré potvrdzuje aj história. Preto by sme mali zvážiť v akých akciách, či kryptomenách máme uložené peniaze a či nieje lepšie riskantnejšie pozície popredávať a presunúť to do "bezpečnejších prístavov", ako napríklad zlato alebo firmy pracujúce so zlatom, ktoré si drží svoju hodnotu v takýchto časoch. 

Čo sa týka zlata sa mi páčil tento článok na buliose od užívateľa, ktorý to pekne analyzoval: Komodita, která neustále dokazuje, že je jednou z nejlepších investic na světě a nic s ní nezamává


Minimálně podle dat v recesi rozhodně nejsem

No narastajú tie faktory

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview