Pokiaľ vlastníte akcie tejto spoločnosti ihneď ich predajte, majú problémy

Táto spoločnosť má vážny problém, nevie premeniť príjmy na zisk. Investori by mali uvažovať o postupe odpredaja pretože podiel na týchto akciách by mohol naďalej strácať hodnotu, čo by určite uškodilo portfóliám.

Aj keď sa akcie môžu zdať lacné, nie vždy to musí znamenať BUY THE DIP.

Digitálna platforma na nákup áut Vroom $VRM+3.8% so sídlom v New Yorku je na prvý pohľad zaujímavým biznisom v digitálnej ekonomike. Napriek rýchlemu rozšíreniu elektronického obchodu v posledných rokoch sú akcie VRM pre opatrných investorov zakázané.

Niekedy sú však lacné akcie také z dobrých dôvodov. Ako zistíme, finančný profil spoločnosti Vroom nie je ani zďaleka dokonalý a trh s ojazdenými autami je v roku 2022 veľmi nepriaznivý.

Čo sa deje s  $VRM+3.8% ?

Z technického hľadiska je strašne ťažké postaviť býčí prípad v prospech akcií VRM. Vroom  vstúpil na burzu za 22 dolárov za akciu  a došlo k počiatočnému výbuchu humbuku, ktorý však netrval dlho.

Svižní obchodníci mohli zaúčtovať rýchly zisk so svojimi akciami Vroom. Dlhodobí investori sú však nepochybne sklamaní, pretože akcie klesajú neúprosne a bolestivo. Nedávno sa akcie VRM obchodovali len za 2 doláre. Toto by sa dalo opísať ako lacné, ale nepovažujte to za výhodnú kúpu, kým sa nepozriete pod kapotu a dozviete sa viac o Vroome.

Ak chcete získať úplný obraz, nespoliehajte sa len na tlačové správy spoločnosti Vroom, ktoré môžu poskytnúť iba pekný fiškálny obraz. Namiesto toho vám odporúčam, aby ste sa ponorili do najnovšieho formulára 10-K od spoločnosti Vroom, ktorý vám poskytne komplexné informácie. 

Takže tu je tá nepríjemná časť. Napriek ročným zlepšeniam tržieb Vroom nakoniec vykázal rastúce ročné straty čistého zisku:

  • 2019: 143 miliónov dolárov
  • 2020: 203 miliónov dolárov
  • 2021: 371 miliónov dolárov

Rok 2022 sa pre biznis s ojazdenými autami stáva ťažkým. Pre vysvetlenie tohto sa môžeme obrátiť na Pata Ryana, zakladateľa a generálneho riaditeľa CoPilot, spoločnosti, ktorá sleduje ceny v predajniach áut po celej krajine.

Ryan bol vo svojom hodnotení tohto ťažko skúšaného trhu úprimný. „Priemerný Američan, normálny pracujúci človek, si nemôže dovoliť kúpiť nové auto, pretože ceny sú jednoducho veľmi vysoké; je nedostatok dostupných lacných vozidiel,“ vyhlásil Ryan.

Jedna štúdia z februára vypočítala, že „málo jazdené“ auto stálo o 1,3 % alebo 533 dolárov viac ako jeho nový náprotivok. To je neuveriteľné, keď sa nad tým naozaj zamyslíte.

V podobnom duchu Ryan poznamenal, že „ojazdené auto, ktoré má jeden, dva, tri roky, sa predáva za 96 % pôvodnej ceny nálepky tohto auta“. Ryan ďalej poznamenal, že existuje skutočný nedostatok lacných áut.

Ak je to tak, prečo by si potom niekto kupoval ojazdené auto? Zdá sa, že je vo všeobecnosti ťažké ich nájsť a stoja približne za rovnakú cenu – alebo možno dokonca vyššiu ako – úplne nové auto. To je, samozrejme, zlá správa pre každú firmu, ktorá závisí od predaja ojazdených vozidiel. Bohužiaľ, Vroom patrí priamo do tejto kategórie.

Pre mňa osobne je to prekvapivé, že sa cena jazdených vozidiel dostala na takú úroveň, že stoja v priemere viac ako nové :D To je nonsenz. Takže je dosť jasné, že tieto spoločnosti budú trpieť o tom asi nemusíme viacej diskutovať. Samozrejme spravte si vlastný názor, ale podľa informácií o nedostatkoch čipov si myslím, že tento problém bude ešte dlho pretrvávať. Nevnímajte to ako investičnú radu, len ako analýzu retail investora. Pri písaní tohto článku som čerpal údaje z Investorplace.com


Akože cena jazdených vyššia jak nových??? :D

tak toto našťastie nemám

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview