Hľadáte lacné dividendové akcie? Tieto 2 nemôžete ignorovať, jedna z nich má 9,3% dividendu

Každý investor by chcel ochrániť svoje peniaze voči inflácií a rôznym geopolitickým vplyvom, ktoré by mohli znehodnocovať portfólio. Jednou z možností je investovať do kvalitných rastových spoločností, o ktorých vieme, že tieto ťažké časy prežijú a nestratia väčšinu svojej hodnoty alebo je tu ďalšia možnosť investovať do firiem, ktoré sú rastové a ešte aj vyplácajú dividendu, takže máte "win-win" situáciu. V tomto článku si rozoberieme 2 spoločnosti, ktoré vyplácajú nadpriemernú dividendu.

2 veľmi atraktívne spoločnosti z hľadiska výplaty dividendy.

1. Hasbro $HAS+0.7% 

Akcie Hasbro si v roku 2022 neviedli dobre. Ich cena je medziročne nižšia o 17,1 %, a to aj napriek nedávnemu zvýšeniu dividend manažmentom. Výsledkom je, že spoločnosť Hasbro má v súčasnosti dividendový výnos 3,23 %, čo je približne o 0,5 percentuálneho bodu viac ako jej päťročný priemer 2,75 %. Predovšetkým nedávno oznámené zvýšenie dividend o 3 % bolo prvým zvýšením spoločnosti od začiatku pandémie. Tento krok by mohol byť signálom dôvery manažmentu v podnikanie. Finančná riaditeľka Deb Thomasová pri poslednej výzve spoločnosti Hasbro o zisku poznamenala, že „výhľad na aktuálny rok podporuje náš pohľad na rast a vytváranie hodnôt v nasledujúcich rokoch“. Pred rokom 2020 spoločnosť od roku 2004 každoročne zvyšovala svoje štvrťročné dividendy.

Ku koncu roka 2021 bol pomer dlhu k vlastnému imaniu Hasbro 2,28, čo je asi o 0,8 bodu viac ako je priemer S&P 500. Spoločnosť tento problém rieši, pretože v roku 2021 vynaložila viac ako 1 miliardu dolárov na splatenie svojho dlhodobého dlhu, čím sa pomer dlhu k vlastnému kapitálu znížil z 2,67 v tomto procese. Manažment uviedol, že plánuje pokračovať v oddlžovaní v rokoch 2022 a 2023.

Napriek tomu, či je dividenda atraktívna alebo nie, akcie Hasbro klesli za posledných päť rokov asi o 14%. Spoločnosť je uprostred prechodu od licencovania svojho duševného vlastníctva iným spoločnostiam a smerom k vlastnej produkcii filmov a televíznych relácií na základe vlastných značiek. Dokonca aj s určitým skorým úspechom v tejto oblasti – medzi rokmi 2016 a 2021 vzrástli tržby jej segmentu zábavy o 276 % na 1 miliardu USD – spoločnosť čelí výzvam, vrátane boja s aktivistickým investorom a hroziacej straty licenčných práv Hračky Disney Princess v roku 2023.

2. Camping World $CWH+1.7% 

Akcie Camping World Holdings zaznamenali v roku 2022 pokles ceny približne o 33 % na približne 27 USD za akciu. Medzitým predajca rekreačných vozidiel nedávno zvýšil svoju štvrťročnú hotovostnú dividendu o 25 % na 0,625 USD na akciu, čo viedlo k výnosu približne 9,25 %. Pre porovnanie, priemerný výnos S&P 500 je v súčasnosti 1,4 %.

Kedykoľvek akcia vypláca takú veľkú dividendu, investori by sa mali obávať, že manažment môže v budúcnosti znížiť svoje výplaty. Avšak okrem skutočnosti, že manažment koncom februára oznámil zvýšenie dividendy spoločnosti, Camping World zvyšuje svoje príjmy a čistý príjem - ukazovatele zdravia podniku.

Konkrétne, špecializovaný maloobchodný predajca zvýšil príjmy o zhruba 27 %, z 5,4 miliardy USD v roku 2020 na 6,9 miliardy USD v roku 2021. A zisk na akciu vzrástol približne o 96 %, z 3,09 v roku 2020 na 6,07 USD v roku 2021, čo je pozoruhodný výsledok. 

Zatiaľ čo investori by sa vo všeobecnosti mali mať na pozore pred dividendovými akciami s vysokými výnosmi, spoločnosti so solídnou históriou rastu výplat, ako sú Camping World a Hasbro, by mohli stáť za zváženie, pretože je nepravdepodobné, že by niektorá zo spoločností v dohľadnej dobe zmenila kurz. Napriek tomu sledujte, či každá spoločnosť dokáže v roku 2022 pokračovať v raste svojich príjmov a znižovaní pomeru dlhu k vlastnému imaniu. Ak obe spoločnosti preukážu úspech v týchto oblastiach, ich akcie by sa mohli od pomalého začiatku roka odraziť, avšak určite neinvestujte do týchto spoločností len z dôvodu výplaty dividend, lebo to sa môže o štvrťrok zmeniť, určite si dôkladne preštudujte ich business model. Hasbro asi predstavovať nemusíme, ale čo sa týka Camping World, to si ešte vyžaduje dôkladnejší prieskum, ako len tento článok, preto to nepovažujte ako investičnú radu, len ako predstavenie spoločností so zaujímavými dividendami. Pri písaní tohto článku som čerpal z Fool.com

Ak sa vám tento článok páčil tak si ma môžete follownúť, aby vám nič neuniklo.


$HAS+0.7% z hlediska dividendy hodnotím v celku positivně: dlouhá historie dividend (konkrétně 32 let), relativně konzistentní zvyšovaní a výplatní poměr pod 60 %...tak to má vypadat

Dividenda proč ne, ale nejsem úplně přesvědčen o stabilitě a budoucnosti těchto dvou společností. Ale na watchlist si je zařadím :D

Je zajímavý, jak si člověk žije v tý svojí bublině a některý věci úplně přehlíží. Třeba tyhle dvě jsem nikdy ani nezaregistroval. Budu na ně muset mrknout. Dík! 😁

Ještě nemáš účet? Zaregistruj se

Přihlášení do Buliosu


Nebo použij email a heslo
Už jsi členem? Přihlásit se

Vytvoření Bulios profilu

Pokračovat přes

Nebo použij email a heslo
Lze použít malé písmena, číslice a podtržítko

Proč Bulios?

Jedna z nejrychleji rostoucích komunit investorů v Evropě

Komplexní data a informace k tisícům akcií z celého světa

Aktuální informace z trhů i jednotlivých firem

Vzdělání a výměna zkušeností mezi investory

Férové ceny, portfolio tracker, stock screener a další nástroje

Timeline Tracker Overview